23948sdkhjf

IKM-sjefen: - Regjeringens skatteforslag for oljenæringen vil gå hardt utover leverandørbransjen

Knappe to uker før valget la Regjeringen tirsdag fram endringsforslag for olje- og gassnæringen. Konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen likte ikke det han hørte.

IKM Gruppen er en av de største leverandørene til olje- og gassnæringen. I det nye forslaget fra Regjeringen legges det opp til at oljenæringen skal ta mer ansvar for risiko selv.

Kort fortalt går endringene ut på at reglene om avskrivninger og friinntekt i særskatte for petroleum erstattes med umiddelbar utgiftsføring av investeringer (kontantstrømskatt). Med andre betyr dette at det blir en mindre gunstig skatteordning for næringen.

Til NRK sier IKM-gründer og konsernleder Ståle Kyllingstad at dette kom både overraskende og brått på, så tett på valget. Han mener at endringene vil føre til mindre interesse for å lete på norsk sokkelk på lang sikt.

Oseberg plattformen

NYE SKATTEREGLER: Regjeringen la tirsdag fram nye endringsforslag for oljenæringen. ILLUSTRASJONSFOTO: HARALD PETTERSEN/EQUINOR

- Jeg frykter at dette vil føre til at mange arbeidsplasser går tapt, og leverandørbransjen vil bli hardt rammet, sier han til NRK. Han legger til at oljebransjen og leverandørindustrien har behov for stabilitet, og sier samtidig at aktiviteten gradvis er på vei ned.

– Omleggingen vil gjøre skattesystemet for olje- og gassvirksomheten bedre tilpasset utviklingen på norsk sokkel i årene fremover. Endringene vil innebære at skattevilkårene blir strammere og virker mer nøytralt på investeringene. Samtidig legger vi til rette for at selskapene skal få forutsigbare rammevilkår, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) da endringene ble presentert på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Regjeringen mener omlegging til kontantstrømskatt har flere positive effekter. For staten gir omleggingen over tid økte skatteinntekter og et bedre samsvar mellom selskapenes og samfunnets vurderinger av lønnsomhet, skriver NRK.

De andre partiene på Stortinget er også overrasket over forslaget fra Regjeringen. FrP sier at de ikke vil kunne støtte et budsjett med dette forslaget, og kaller forslaget for «tragisk». Senterpartiet kaller forslaget for et «stunt», mens de rødgrønne partiene SV, Rødt og MDG er mer positive til forslaget. Ap er mer i tvil.

Dette er de viktigste elementene i forslaget til endringene i petroleumsskatten:

  • Investeringskostnader (§3b-driftsmidler) utgiftsføres umiddelbart i særskatten. Utgiftsføringen erstatter dagens avskrivninger og friinntekt. Endringen gjelder kun nye investeringer, og ikke investeringer omfattet av de midlertidige reglene.
  • Skatteverdien av nye underskudd i særskatten utbetales i forbindelse med skatteoppgjøret. I høringsnotatet bes det om innspill om behov og forsvarlig utforming av en pantsettelsesordning for underskuddsutbetalingen.
  • Som overgang til nye regler utbetales skatteverdien av fremført underskudd og ubenyttet friinntekt fra tidligere år, både i særskatten og selskapsskatten.
  • Beregnet selskapsskatt gjøres fradragsberettiget i særskattegrunnlaget, og særskattesatsen økes derfor teknisk fra 56 pst. til 71,8 pst.
  • I selskapsskatten fjernes leterefusjon og opphørsrefusjon, og underskudd vil fremføres uten rentetillegg.

I løpet av ei ukes tid vil forslaget bli sendt ut på høring.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078