23948sdkhjf

Lønnsomt Troll-prosjekt forlenger levetiden for plattformen med 30 år

Fredag 27. august kl. 21.25 startet produksjonen fra Troll fase 3-prosjektet i Nordsjøen. Prosjektet har en balansepris på under 10 dollar og CO2-utslipp på under 0,1 kilo per fat oljeekvivalenter. De nye brønnene er knyttet opp til Troll A-plattformen og Troll fase 3 forlenger levetiden for plattformen forbi 2050.

Utvinnbare volumer fra Troll fase 3, som produserer gasskappen i Troll Vest, er på hele 347 milliarder kubikkmeter gass. Omregnet til oljeekvivalenter er det 2,2 milliarder fat. Investeringene er på om lag 8 milliarder kroner.   

— Troll fase 3 er et av de mest lønnsomme prosjektene i hele Equinors historie og produksjonen har rekordlave CO2-utslipp. Det skyldes svært store gassreserver og en utbyggingsløsning som i stor grad bruker eksisterende infrastruktur, slik som rørledninger, prosessanlegget på Kollsnes og ikke minst Troll A-plattformen, som får kraft fra land. Prosjektet er gjennomført uten alvorlige personskader, noe som er svært viktig for oss, sier konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser, Arne Sigve Nylund. 

SE VIDEO:

Video: Equinor

Partnerskapet i Troll-lisensen består av Equinor, Petoro, Shell, TotalEnergies og ConocoPhillips.  

Troll har i 25 år bidratt med enorme inntekter og vil fortsette å gjøre det i mange år. De årlige statlige inntektene fra Troll fase 3-prosjektet alene er estimert til over 17 milliarder kroner (2021-kroner).

Troll fase 3-prosjektet består av åtte brønner i to brønnrammer, en ny rørledning og kontrollkabel som knytter brønnrammene opp til Troll A samt en ny prosessmodul på plattformen. Rundt 70 prosent av leveransene til Troll fase 3-prosjektet kommer fra norske leverandører.

Det årlige eksportvolumet fra Troll tilsvarer anslagsvis 8 % av EUs gasskonsum og videreutviklingen av Troll-feltet styrker også Norges evne til sikre leveranser av gass til Europa i kommende tiår. 

Troll A har gjennom 25 år bidratt sterkt til å endre energibruken i Europa fra kull til gass med langt lavere klimautslipp og var den første plattformen på norsk sokkel som ble elektrifisert, allerede i 1996. 

Troll plattformen

NY MODUL: Troll A med den nye Troll fase 3-modulen. FOTO: ØYVIND GRAVÅS OG EVEN KLEPPA/EQUINOR)

— Troll fase 3 forlenger levetiden for Troll A og Kollsnes prosessanlegg forbi 2050 og platåperioden med 5-7 år. Det bidrar til å sikre arbeidsplasser i havet, på Sandsli og på Kollsnes for både Equinor og leverandørene i flere tiår framover, sier Kjetil Hove, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon i Equinor. 

I likhet med flere andre prosjekter har også Troll fase 3-prosjektet blitt rammet av Covid-19. Opprinnelig skulle prosjektet ha startet opp i andre kvartal 2021, men begrensinger i arbeidskraft og smittevernrestriksjoner har utsatt oppstarten noe.  

— Jeg vil takke våre egne ansatte, partnere og leverandørene som har gjort en fantastisk jobb i en vanskelig tid. Dette har vi fått til sammen, avslutter Nylund.  

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.156