23948sdkhjf

Norske Skipsverft åpner for tanken om et maritimt departement

Norske Skispsverft Salg og Markedsorganisasjon (NSSM) er nemlig sterkt bekymret for framtidig ordreinngang og sysselsettingseffekten det kan få i distriktene.

– Vi har selvsagt vår fremtidstro i behold, heter det i en uttalelse fra bransjeforeningen. – Men nå er en foruroligende utvikling på gang, og noen må ta tørn. Myndighetene presser frem særnorske kostnader samtidig som covid-19 stopper markedet, sier daglig leder i Norske Skispverft, Asle Strønen.

I et worst case-scenario, vurdert ut fra den lave ordreinngangen næringen nå opplever, er utviklingen ikke lystelig lesning, mener han. I januar 2020 bestod ordreboken for nybyggingsprosjekter av 75 enheter til en samlet verdi av 41,6 mrd. kroner. Tolv måneder senere er tallene redusert 57 enheter og 33,8 mrd. kroner. Denne nedgangen forsterkes utover i 2021 og 2022.

– I løpet av inneværende år leveres 29 enheter til 18,5 milliarder kroner, mens 25 enheter til 11,1 milliarder overleveres i løpet av 2022, forteller Asle Strønen,og legger til:

– Med disse tallene er det enkel matematikk at 2023 kan bli et dramatisk år for verftsindustrien og sysselsettingen i distriktene. Ordreinngangen er under angrep, både fra koronapandemien og fra et norsk virkemiddelapparat uten stø kurs.

Han sier videre at dette bildet forrykker særnorske, myndighetspålagte ekstrakostnader næringens konkurransesituasjon.

-På den ene side er næringen i stadig dialog med myndighetene og diskuterer ordninger som skal avhjelpe industrien. På den annen side kommer myndighetene med nye kostnadsdrivere som slår beina vekk under verftene, fortsetter Strønen

Det han har spesielt i tankene er at verftene er pålagt å rydde opp sjøbunnen i verftsnære områder. Han mener at dette er en utfordring ikke verftene kan møte alene, selv om han innser at det er et miljøproblem.

– I dag vet vi bedre, men det er helt urimelig at dagens virksomhet skal ta regningen alene med å bekoste tiltaksplanene for eventuell opprydding. Dette må være en offentlig oppgave, sier han.

Asle Strønen, Norske Skipsverft

UFORSTÅELIG: – Det er helt uforståelig at ikke en overordnet norsk myndighet klarer å se det store bildet, og aktivt vurdere om dagens verftstruktur er verd å beholde?, sier daglig leder i Norske Skipsverft, Asle Strønen. FOTO: MORTEN DAHL

– Det er helt uforståelig at ikke en overordnet norsk myndighet klarer å se det store bildet, og aktivt vurdere om dagens verftstruktur er verd å beholde? Slik det er nå, sitter en rekke myndighetsorganer på hver sin tue og sender ut enten støtteerklæringer eller kostnadsdriver. – Det henger ikke alltid på greip, mener Asle Strønen.

– Når dette er sagt, så har norsk verftsindustri en kjernesunn stamme av verksteder som gjør det knall innen reparasjon-/service markedet og innen nybygg, poengterer Strønen. – Men samtidig er det ikke til å stikke under en stol at utviklingen innen noen segmenter og verft er foruroligende. Kanskje tiden er moden for et Maritimt departement, et med det store blikket også på de mange små utfordringene næringen står i i forbindelse med det grønne skiftet, spør han avslutsningsvis.

Kilde: Norske Skipsverft

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11