23948sdkhjf

Bygging av skip bidrar til nedgang i industriproduksjonen

Norsk industriproduksjon hadde en nedgang på 1,9 prosent fra mars til april 2021, viser sesongjusterte tall. Nedgangen kommer etter høy aktivitet i mars. Bygging av skip og oljeplattformer var det som bidro til nedgang.

For perioden februar-april 2021 sammenliket med forrige tremånedersperiode var det en økning på 1 prosent.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Indeksnivået for industriproduksjonen i perioden februar-april 2021 var på 120 mot 118,8 i foregående tremånedersperiode. Etter det kraftige fallet fra mars til mai 2020, har industriproduksjonen hentet seg inn. Selv om det er en klar nedgang mot mars, ligger produksjonen i april 2021 på om lag samme nivå som før koronapandemiens inntog.

De sesongjusterte tallene viser at industriproduksjonen falt med 1,9 prosent fra mars til april 2021. Dette er en nedgang som kommer etter tre måneder med høy aktivitet i industrien. Produksjon falt i en rekke næringer; blant annet dataindustri og elektrisk utstyrsindustri, maskinreparasjon og -installasjon, og bygging av skip og oljeplattformer.

Nedgangen i industrien ble dempet av en stor oppgang i kjemiske råvarer, som skilte seg ut med en vekst på hele 9,7 prosent.

Sesongjusterte talt viser videre at industriproduksjonen hadde en økning på 1 prosent i perioden februar-april 2021 sammenliknet med forrige tremånedersperiode. Det er den delen av industrien som ikke er knyttet til petroleumsnæringen som nå trekker opp den samlede industriproduksjonen. 

Petroleumsrettet leverandørindustri var omtrent uendret mot foregående periode.

Bygging av skip og oljeplattformer hadde en nedgang i denne tremånedersperioden. Mange virksomheter innen disse to næringene melder at karantene og reiserestriksjoner for utenlandske ansatte som årsak til nedgangen.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078