23948sdkhjf

Metallco-saken: Traumatisk tid etter dødsbrannen

Den ene av de to som ble hardt skadet i dødsbrannen hos Metallco Aluminium i november 2017 er hardt traumatisert etter hendelsen. Denne uka startet rettssaken etter ulykken.

Det var i november 2017 at to ansatte ved Metallco Aluminium på Eina omkom i en dramatisk og eksplosjonsartet brann. To andre ble hardt skadet under hendelsen.

Oppland Arbeiderblad (OA) følger rettssaken som startet denne uka, og har intervjuet advokaten til den ene av de to som overlevde. Produksjonsmedarbeideren fikk alvorlige skader, som gjør at han ikke er arbeidsfør. Han er også sterkt traumatisert etter ulykken, og ser fram imot at denne saken skal få sin endelige avgjørelsen i rettssystemet.

Under rettsdagens første dag erklærte daglig leder Terje Lofthus og styreleder Tord Linnerud erklærte seg ikke skyldige.  

Lofthus’ forsvarer, advokat Christian Hjort, mener at mye dokumentasjon som angår sikkerhet og arbeidsmiljø gikk tapt i brannen, og at det er den daglige lederen som selv har visst mest om hvordan Metallco Aluminium ble drevet – også med hensyn til HMS-arbeidet. Hjort påpekte også at det ikke foreligger konkrete bransjestandarder som man kan sammenligne Metallcos virksomhet med.

HARDT SKADET: En av de som ble hardt skadd i Metallco-brannen lever med fysiske og psykiske skader etter hendelsen for to år siden.FOTO: METALLCO

– Dokumentasjon på rutiner gikk tapt i eksplosjonen og brannen. Mye var på papirer og lagret lokalt, sa Christian B. Hjort i rettssalen.

Aktor Marianne Djupesdal la i sin innledningsprosedyre vekt på at eksplosjonen kunne vært unngått, ifølge OA.

Det er nemlig ikke helt entydig hva som var årsaken til eksplosjonen for to år siden, og flere eksperter skal i ilden under rettssaken for å forsøke å belyse dette.

– Men vi vet at det har kommet innesluttet vann i kontakt med smeltet aluminium, sa hun.

Mye av stridens kjerne handler om sertifiseringen av selskapet som eier Metallco Aluminium – Metallco Oppland. Påtalemyndigheten mener at sertifiseringen ikke gjelder for all aktivitet som foregikk ved Metallco Aluminium.

– Vi søker å bevise at sikkerheten kunne vært bedre på flere punkter. I denne sammenhengen lå det en stor fare for eksplosjon. Vi mener eksplosjonen kunne vært unngått, sa førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

Tilbake til produksjonsmedarbeideren som ble hardt skadet i ulykken. Han skal vitne i saken neste uke, skriver OA. Hans advokat, Torgeir Haslestad, sier at ulykken har preget ham siden den skjedde, og at hans framtid som arbeidstaker synes uavklart grunnet skadene han fikk og den psykiske påkjenningen han har vært gjennom.

Advokaten sier at den tidligere produksjonsmedarbeideren ønsker å få svar på som gikk galt, og at han ønsker å komme seg videre – til tross for at livet ikke blir som det var før ulykken.

– Han ønsker å lukke dette kapitlet, men det er klart at med de skadene han fikk vil han ikke bli ferdig med dette med det aller første, sier Haslestad til OA.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078