23948sdkhjf

Rederi og kaptein bøtelegges etter Svalbard-havari

Rederiet som eier tråleren, som gikk på grunn ved Hinlopenstredet på Svalbard i romjula 2018, bøtelegges med et forelegg på 300.000 kroner. I tillegg er kapteinen ilagt et forelegg på 35.000 kroner.

Det går fram av en pressemelding fra Sysselmannen på Svalbard. Foreleggene blir til en realitet etter ordre fra statsadvokaten i Troms og Finnmark.

Les også: Bedre risikovurdering for sjøfart i Arktis

««Northguider» fisket i et klimatisk- og værmessig svært krevende område med blant annet is, lave temperaturer, mørke og raske endringer i vind- og værforhold. Det er også stedvis mangelfullt kartgrunnlag, lang avstand til redning, samt ustabile dekningsforhold for radio i dette området», heter det i pressemeldingen fra sysselmann Sølvi Elvedahl.

Hun skriver videre at rederiet ikke hadde tilstrekkelig med sikkerhetssystem for å kartlegge og kontrollere risiko for fartøy, seilas og fiskeri med «Northguider». I tillegg vektlegger de særlige forholdene som gjelder å fiske i de sårbare områdene nær Svalbard.

Rederiet får dermed en bot på 300.000 kroner, men også kapteinen får hard medfart av sysselmannen. Han bøtelegges med 35.000 kroner for uaktsom navigering og som medførte grunnstøting, fare for mannskap, miljøet og materielle verdier.

«Han har som skipsfører ikke tatt tilstrekkelig hensyn til at fisket foregikk i krevende forhold i polare farvann, nært land, værdata, redusert sikt på grunn av mørke, snø og vind, samt at han fisket i et område med delvis dårlig radiodekning og med tidevannsstrøm. Videre var det fare for oljeutslipp i et naturreservat. «Northguider» hadde blant annet 65.000 liter bunkerolje om bord», heter videre i pressemeldingen fra Elvedahl.

Les også: Skal hogges på stedet

«Både rederiet Opilio, hjemmehørende i Austevoll ved Bergen, og kapteinen har fått bøtene redusert fordi saken har blitt liggende etter at den var ferdig etterforsket. Ingen har så langt akseptert bøtene», opplyser Sysselmannen.

Rederiet og kapteinen har ikke ønsket å kommentere bøtene før de har fått gått gjennom grunnlaget for bøtene.

14 mann ble berget i en dramatisk redningsaksjnon fra reketråleren «Northguider» som gikk på grunn i Hinlopenstredet på Svalbard i romjula 2018.

Halvannet år senere ligger fortsatt båten i stredet med sterk slagside. Det har vært gjort forsøk på å fjerne fartøyet flere ganger, men på grunn av dårlig vær og fare for miljøforurensning er dette blitt avbrutt og utsatt flere ganger.

Det er nå bestemt at tråleren skal fraktes til land for opphugging, men når dette skjer er uklart. Arbeidet kan ta til når sjøisen er borte i juli.

NRK har vært i kontakt med både rederiet og kapteinen. Ingen ønsker å kommentere bøtene, før de har fått gått gjennom grunnlaget.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.096