23948sdkhjf

Skal hogges på stedet

Tråleren «Northguider» blir ikke fraktet bort for opphogging. Den vil bli hogget opp på stedet.

Det melder NRK fredag.

«Northguider» ligger fortsatt med slagside i Hinlopenstredet ved Svalbard etter at den gikk på grunn i romjula 2018. En dramatisk redningsaksjon ble gjennomført, og alle de 14 om bord ble berget.

Siden den gang har «Northguider» skapt svært mye hodebry både for rederiet, kystverket, sysselmannen på Svalbard og det nederlandske redningsselskapet Smit Salvage, som fikk i oppdrag å «redde» tråleren.

Nå er det bestemt at fartøyet skal hogges opp på stedet, og ikke fraktes til land for opphogging slik planen har vært tidligere. Det er altså gått mer enn ett år fire måneder siden båten gikk på grunn. Først prøvde man å frigjøre båten fra isen slik at den kunne repareres. Så fant man ut at skadene var for store til å kunne taue den til land for å gjøre dette. Dermed kom forslaget opp om at den kunne fraktes til land for opphogging. Nå skal det altså skje på stedet – i Hinlopenstredet på Svalbard.

– Planen er å kutte den opp i deler, løfte de over på en lekter og frakte de til fastlandet. Nå venter vi på de detaljerte planene fra bergingsselskapet, forteller seniorrådgiver Rune Bergstrøm i beredskapsavdelingen i Kystverket til NRK, som skriver at reketråleren skal hogges opp på stedet.

Det har vært foretatt flere redningsforsøk, men grunnet dårlig vær og mye is har det ikke vært mulig å få gjennomført dette. I oktober i fjor måtte Smit Salvage gi opp redningsarbeidet. Siden den gang har fartøyet ligget på samme sted.

Å hogge opp båten på stedet er ikke det beste alternativet, spesielt ikke sett i forhold til miljøet. Men Kystverket opplyser til NRK at opphogging på stedet er det nestbeste alternativet, og at man vil følge opphoggingen nøye i forhold til strenge miljøkrav. Målet er å komme i gang med opphoggingsarbeidet mot slutten av juli denne sommeren.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094