23948sdkhjf

Sleipner feltsenter blir delelektrifisert

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Equinor og partnerne Vår Energi, LOTOS og KUFPEC har tatt en investeringsbeslutning for å delelektrifisere Sleipner feltsenter. Partnerskapet leverer i dag en revidert plan for utbygging og drift til myndighetene.

Les også: Planlegger verdensledende hydrogenanlegg i Storbritannia

– Vi er glade for at vi i dag kan overlevere utbyggingsplaner for Sleipner elektrifisering som både vil gi ringvirkninger og nye, store utslippskutt på norsk sokkel. Denne investeringen bidrar til å utvikle norsk sokkel videre mot målet om null klimagassutslipp i 2050 sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor.

– Med gårsdagens gledelige melding om bred politisk enighet om midlertidige tilpasninger i petroleumsskatten, får nå industrien forutsigbarhet til å jobbe videre med planlagte prosjekter som vil stimulere til nye investeringer og opprettholde aktivitet i en krevende tid, sier Opedal.

Løsningen for Sleipner feltsenter innebærer at det legges en kraftkabel fra Sleipner til Gina Krog-plattformen som kobles opp til områdeløsningen for kraft fra land på Utsirahøyden. I de periodene behovet for kraft er større enn kapasiteten i områdeløsningen, vil Sleipner bruke gassturbiner, som de gjør i dag, for å dekke kraftbehovet.

Utslippsbesparelser fra alle feltene tilknyttet områdeløsningen på Utsirahøyden er estimert omtrent 1,15 millioner tonn CO₂ i gjennomsnitt per år. Sleipners andel av denne reduksjonen er forventet å være mer enn 150.000 tonn CO₂ årlig. Næringslivets NOx-fond bidrar med opptil 430 millioner kroner for å kunne realisere delelektrifiseringen av Sleipner feltsenter og de tilknyttede feltene.

Les også: Intensjonsavtale verd to milliarder

– Sleipner er et viktig felt, som bidrar med enorme verdier til det norske samfunn. Feltet har også vært helt i forkant av teknologiutvikling og innovasjon, blant annet gjennom å fange, injisere og lagre over 20 millioner tonn CO₂ siden 1996. Derfor er det svært gledelig at partnerskapet i Sleipnerlisensen har besluttet å utvikle feltet videre i tråd med våre ambisiøse planer om å redusere klimagassutslippene på norsk sokkel, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel.

I oktober 2019 kom Johan Sverdrup-lisensen sammen med partnerne i Gina Krog, Ivar Aasen, Edvard Grieg og Sleipner med tie-in feltene til enighet om fordeling av landkraft fra Utsirahøyden. Kraft fra land til områdeløsningen er en del av andre fase av Johan Sverdrup utbyggingen og blir utviklet med en tilleggskapasitet på 35 MW for å kunne dekke ytterligere kraftbehov framover.

KRAFT: Kraft fra land til Utsirahøyden og Sleipner feltsenter. ILLUSTRASJON: EQUINOR

Aibel tildelt oppdrag for Sleipner og Gina Krog

Aibel ble i oktober 2019 tildelt en FEED-kontrakt (forprosjektering og design) for elektrifisering av Sleipner. Kontrakten er nå utvidet til en EPCIC-kontrakt (prosjektering, anskaffelser, bygging, installasjon og ferdigstillelse).EPCIC-kontrakten har en verdi på omtrent 400 millioner kroner og vil gi ca. 170 årsverk fordelt over 2 år ved Aibels kontor i Stavanger og på verftet i Haugesund. Det forventes også innkjøp av utstyr hos underleverandører i størrelsesorden 150 millioner kroner. Kontrakten har forbehold om endelig myndighetsgodkjennelse av endret plan for utbygging og drift.Det er også tatt en investeringsbeslutning om elektrifisering av Gina Krog. Dette var et krav fra myndighetene i forbindelse med godkjenning av plan for utbygging og drift for feltet. EPCIC kontrakt for å ferdigstille arbeidet med elektrifisering av Gina Krog er også tildelt Aibel. Kontrakten er i størrelse 160 millioner kroner og gir ca. 60 årsverk fordelt på 1,5 år.

For å muliggjøre delvis elektrifisering av Sleipnerfeltet må det legges en 28 km lang kraftkabel mellom Gina Krog og Sleipner. Gina Krog skal kobles til Johan Sverdrup med en 62 km lang kraft kabel. Kontrakt for produksjon og legging av kablene er tildelt kabelleverandøren NKT. NKT har allerede gjennomført arbeidet med å legge kraftkabel fra Johan Sverdrup til Gina Krog feltet.

Investeringene for Sleipner elektrifisering vil være i størrelsesorden 850 millioner norske kroner og for Gina Krog elektrifisering i størrelsesorden 640 millioner norske kroner. Planen er at Sleipner og Gina Krog skal kobles opp til kraft fra land områdeløsningen på Utsirahøyden innen slutten av 2022.

Partnere i Sleipner-lisensen: Equinor Energy AS, Vår Energi AS, LOTOS Exploration and Production Norge AS, KUFPEC Norway AS

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)

Mest lest

Forsiden akkurat nå

Hukkelberg med nye båtmodeller

Ønsker å selge livsverket sitt

Vi tar sommerferie!

Dramatisk redningsaksjon da sjark sank

Kleven er konkurs

Nyhetsbrev

Forsvarsmateriell valgte Kongsberg for leveranse av nytt NATO Bånd IV taktisk radiolinje system

Norsk tankskip ble kapret

Tankskip grunnstøtte

Kobberprisen stiger, noe svekket krone midlertidig?

Måtte evakuere på grunn giftig røyk

Avjørende dag for Kleven

- Nå er det blodig alvor!

Nå kan bedrifter og organisasjoner få støtte for å ta permitterte tilbake i jobb

Skuffet etter møte med Kleven-eier

Dansk jernstøperi må si opp 120 ansatte

Planlegger verdensledende hydrogenanlegg i Storbritannia

- Send meg et brev

Kværner-kontrakt for resirkulering av plattformer

Kongsberg tildelt leveransekontrakter verdt 800 millioner kroner

Gir leverandører med gode arbeidsforhold konkurransefortrinn

Tråler-styrmann siktet for promille

- Vi trenger hjelp!

Regjeringen satser over 80 millioner på utslippsreduserende petroleumsteknologi

Aker Solutions forlenger storkontrakt

Moss–Horten-fergene blir elektriske

Vil jobbe for et nytt opplæringsfartøy

Betydelig økning i lån fra Eksportkreditt

Se alle Bedriftenes egne nyheter

EC.PP bunnintegrert banemålesystem.

Kampanje måleutstyr fra Helios, sommer og høst 2020

Precision at all altitudes - ZEISS Aerospace Solutions

More than five decades of experience with motion plastics®

RS lanserer termokameraer med enkel pek-og-klikk-funksjon

Sekskantskrue 933

How Retrofit can make your CMM state-of-the-art again

Bearing technology from ASI Automatikk.

Calling all the unsung production heroes!

LVD Phoenix fiberlaser til Nyborg AS

Alf I. Larsen AS outlet

Crestabond® - sertifisert etter brannsikringskrav.

Sommerkampanje TRUMPF PowerTools

Iglidur A250 fra ASI Automatikk

Er du klar for en spennende jobb som Key Account Manager?

Skjærende verktøy

Ydra AS har inngått avtale med Grieg Seafood

Process Engineering Norge ønsker deg en god sommer

Vil du bli SNA Europe sin nye superselger?

Komplett pumpestasjon inkludert rensing av sjøvann

Økt kapasitetskrav for stansede deler på Swegon

LVD EasyForm til Stranda Stålindustri

Nye produkter fra ASI Automatikk

Reliability and High Connectivity!

Sohome signerer rammeavtale

Send til en kollega

0.156