23948sdkhjf

Mongstad valgt til planlagt hydrogenproduksjon

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Mongstad Industripark er valgt som lokasjon for det som kan bli Norges første produksjonsanlegg for flytende hydrogen til det maritime markedet. De første brukerne av hydrogenet antas å bli to nye godsskip som utvikles av Wilhelmsen.

Les også: 57 % av investeringene vil gå til norske leverandører

I 2019 ble et konsortium ledet av BKK tildelt midler av den offentlige finansieringsordningen PILOT-E for å utvikle en komplett forsyningskjede for flytende hydrogen til maritime applikasjoner i Norge. Mongstad Industripark, et av landets største industriområder, er nå valgt som lokasjonskandidat for produksjonen og flytendegjøringen av hydrogenet.

Mongstad ble valgt på grunn av sin ideelle beliggenhet på vestkysten av Norge, nær kundene innenfor maritim sektor. Lokasjonen gir også gode muligheter for utvidelser, for å møte fremtidig økning i etterspørselen etter flytende hydrogen. Mongstad åpner dessuten for at prosjektet kan maksimere industrielle synergier, ettersom det ligger nært prosjektpartner Equinors raffineri.

Investeringsbeslutning for produksjonsanlegget forventes å bli tatt allerede i slutten av 2020. Parallelt utvikler partnerne i konsortiet løsninger for lagring og transport til sluttbrukere i den maritime sektoren. Prosjektet har som mål å gjøre flytende hydrogen tilgjengelig for kommersiell skipsfart tidlig i 2024.

Lasteskip blir trolig første bruker

Les også: Endrer USA-rapportering etter kritikk

Flytende hydrogen anses som en av lavutslippsløsningene som kan bidra til avkarboniseringen av tungtransporten, for eksempel skip. Den første brukeren av det flytende hydrogenet som skal produseres på Mongstad antas å bli godsskipskonseptet «Topeka», som er under utvikling av Wilhelmsen.

Som partnere i PILOT-E-konsortiet, og for å utforske mulighetene for utslippsfri transport, har Wilhelmsen og Equinor utført en mulighetsstudie av hvordan fartøyer drevet av flytende hydrogen kan betjene logistikken mellom Equinors forsyningsbaser. Konseptet ser for seg to skip som transporterer utstyr og materialer mellom forsyningsbasene i Stavanger og på Mongstad. Skipene vil også anløpe godshavner i området og gi tilgang på utslippsfri transport til andre vareeiere. Disse skipene vil kunne erstatte en vesentlig del av lastebilene som benyttes i dag, noe som kan gi betydelige utslippsreduksjoner og økt trafikksikkerhet. Wilhelmsen sikter mot å ta en investeringsbeslutning for skipene mot slutten av 2020, under forutsetning av tilstrekkelige interesse i markedet og tilskudd fra offentlige finansieringsordninger. Prosjektet har videre som mål å etablere hydrogenterminaler på NorSeas forsyningsbaser langs kysten, for å sikre tilgjengeligheten av hydrogen også for andre fartøyer.

 

FØRSTE: Den første brukeren av det flytende hydrogenet som skal produseres på Mongstad antas å bli godsskipskonseptet «Topeka», som er under utvikling av Wilhelmsen. FOTO: WILHELMSEN

Les også: Gigantprosjekt får britisk driftsbase

– Hydrogen som drivstoff gir muligheter for lav- eller nullutslipps skipsfart. Topeka konseptet med nullutslippsseilinger på opptil 400 nautiske mil, vil gi nyttig erfaring for alle fartøystyper. Hydrogenterminalene vil i tillegg bidra til å fjerne barrierer mot investeringer i hydrogenløsninger for olje- og gassindustrien og andre sektorer, sier Jan Eyvin Wang, Senior Vice President i Wilhelmsen-gruppen.

– Dette er et veldig viktig prosjekt i en svært utfordrende tid for offshoreindustrien og den maritime næringen. Det kan representere starten på en stor norsk hydrogenindustri, som vil skape nye arbeidsplasser og styrke de norske maritime leverandørenes konkurranseevne i et globalt marked der avkarbonisering av skipsfarten står høyt på dagsordenen, sier Ingrid von Streng Velken, konserndirektør for innovasjon og utvikling i BKK.

– Med dette prosjektet tar partnerne skritt for å skape en verdikjede for hydrogen. Som energiprodusent har Equinor en ambisjon om å redusere netto karbonintensitet fra våre produkter, helt fra innledende produksjon til sluttforbruk, og vi tror hydrogen kan være en del av løsningen i den maritime sektoren, sier Sturle Bergaas, Vice President for Equinor på Mongstad-raffineriet.

– Vi er stolte av å være en del av verdens første storskalaprosjekt for produksjon av lavkarbon flytende hydrogen til maritime applikasjoner. Gjennom å tilby alternative energiløsninger, i tråd med konsernets klimamål, illustrerer dette partnerskapet også Air Liquides bidrag til å løse utfordringer knyttet til energiovergangen og behovet for ren transport, sier Frederic Despreaux, Vice President for Cluster Northern Europe & CIS-countries i Air Liquide.

Les også: Svakeste kvartalsresultat siden 2016

Om konsortiet:

Konsortiet ledes av BKK, med Air Liquide og Equinor som nøkkelpartnere. Videre vil Wilhelmsen og NorSea Group utvikle et nytt og fleksibelt distribusjonskonsept for flytende hydrogen for prosjektet, inkludert nullutslippsskip for sjøtransport og terminaler for lagring og bunkring ved NorSeas forsyningsbaser på land. Hydrogenterminalene vil også muliggjøre forsyning til andre typer sluttbrukere, som busser og tungtransport. Andre prosjektdeltakere er ferge- og hurtigbåtoperatøren Norled og Viking Ocean Cruises som forbrukere av hydrogen på sine fartøyer, samt NCE Maritime CleanTech og NORCE.

Om Pilot-E:

PILOT-E-ordningen er en finansieringsordning for norsk næringsliv, lansert som et samarbeid mellom Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova SF. Målet med ordningen er å fremme raskere utvikling og distribusjon av nye, miljøvennlige energiteknologier, produkter og tjenester, for å bidra til å redusere utslipp både i Norge og internasjonalt.

Kilde: Pressemelding
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

500 millionerskontrakt til Kongsberg

«Ship of the year»-finalistene er klare

NGI vant kontrakt i Østersjøen

Begrenset koronaeffekt på halvfabrikat i stål

Viser vei for flere nybyggingskontrakter i verftsindustrien

Nyhetsbrev

Bygger arktisk tørrdokk

Kraftig nedgang i verdens råstålproduksjon

Ukas vits: Dekknavn

Smelteverk solgt

Vil benytte avdanka borerigg til havbruk

Skal kutte 9000 stillinger

Fikk oppdrag med å reparere skadet Hurtigruteskip

ONS svarer

Havbruksleverandør sier opp 40

EUs stålbransje var allerede utfordret før koronaen

Hydro donerer 2,2 millioner kroner til lokale idretts- og kulturformål

Avblåser oljeoppkjøp

FHI med egen hjemmekontor-veileder

Kongsberg: Sju av 10 bedrifter frykter oppsigelser, permitteringer eller konkurs

Vil jobbe for et nytt opplæringsfartøy

1

ONS-avlysning: - Et ran mot utstillerne

UiO kan få verdens «grønneste» forskningsfartøy i 2022

Norsk skipsfart klimanøytral innen 2050

Stor digital-avtale for Kongsberg

Betydelig økning i lån fra Eksportkreditt

NHO: - Viktige grep for gradvis gjenåpning

Aker-sjef med halv lønn ut året

Blir ny leder for Norsk olje og gass

- Equinor kan velge Bergen

Ukens vits: Hos legen

Se alle Bedriftenes egne nyheter

To nye maskiner leveres

Klammer sett i A182 F316

Knallpris på KITAMURA vertikalfres!

Slyngrensing og priming

Plastdeler til testsett for corona laget med vakuum

Expanding the Boundaries of CT

Fiberstangsystem for UR10 + UR10e

Adapter for enkel tilkobling av energikjeder.

Norsecraft Tec AS styrker porteføljen innen sentralsmøring

Kardex erverver majoritetsandel i Robomotive

Produksjon av desinfeksjonsmidler med Busch vakuumteknologi

Kompakt løsning for kantpresserobotisering

Servi ventilblokker for marine

Hydraulikkomponenter – ATEX

Frekvensomformer for pumpestyring

Stratasys J55 – en ny revolusjonerende fullfargeprinter

3D print nyheter 2020

KAESER KOMPRESSORER målbevisst smart energiledelse

Godt fornøyd med Phoenix Contact Dialog Days

Filterpakker i nord og sør fra et fullstappet lager

Bodor fiberlaser fra Alvøen AS

R. STAHL TRANBERG med nye websider!

TPC Compact Flanges

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

NYHET – HwacheonHi-Tech 750 dreiesenter

Send til en kollega

0.187