23948sdkhjf

Kutter i oljeproduksjonen fra norsk sokkel

I dagens ekstraordinære situasjon vil myndighetsbestemte kutt i oljeproduksjonen bidra til en raskere stabilisering av oljemarkedet enn det markedsmekanismen alene ville sørget for.

Koronaviruspandemien og omfattende smitteverntiltak i store deler av verden har store konsekvenser for den økonomiske aktiviteten og dermed også etterspørselen etter olje.

- Vi står nå overfor en ekstraordinær situasjon i oljemarkedet. Både produsenter og brukere av olje er tjent med et stabilt marked. Vi har tidligere sagt at vi vil vurdere et kutt i Norge dersom flere store produsentland kutter tilstrekkelig. Regjeringens beslutning om å kutte i norsk oljeproduksjon er gjort på selvstendig grunnlag og for å sikre norske interesser, sier olje- og energiminister Tina Bru (H)  i en pressemelding.

En raskere stabilisering av oljemarkedet er viktig av hensynet til god ressursforvaltning og norsk økonomi.

En gruppe av oljeproduserende land innenfor og utenfor OPEC (OPEC+) har besluttet å redusere sin produksjon betydelig fra mai 2020 for å bidra til å stabilisere oljemarkedet. Norge – som står for om lag 2 prosent av verdens oljeproduksjon – er ikke med i dette samarbeidet. I et ekstraordinært energiministermøte i G20 i april forpliktet landene seg til å gjøre nødvendige tiltak for å sikre stabilitet i energimarkedene.

- Vi vil kutte norsk oljeproduksjon med 250 000 fat per dag i juni, og med 134 000 fat per dag i andre halvår. I tillegg vil produksjonsstart på flere felt forsinkes til 2021. Den totale norske produksjonen i desember 2020 vil samlet være 300 000 fat per dag lavere enn det selskapene har planlagt for. Reguleringen vil opphøre ved utgangen av året, fortsetter Bru.

Kuttet tar utgangspunkt i en referanseproduksjon på 1 859 000 fat olje per dag. Et kutt på 250 000 fat per dag i juni 2020 gir således en øvre grense for oljeproduksjon fra norsk sokkel på 1 609 000 fat per dag i juni. Et kutt på 134 000 fat per dag i 2. halvår gir en øvre grense for gjennomsnittlig oljeproduksjon fra norsk sokkel i løpet av 2. halvår på 1 725 000 fat per dag.

Kuttet vil bli fordelt på enkeltfelt og gjennomført ved at det gis reviderte produksjonstillatelser. Selskaper som er rettighetshavere i de feltene som omfattes av reguleringen vil bli berørt gjennom sine eierandeler i de ulike feltene. Effekten for enkeltselskaper vil således avhenge av deres eierandel i de ulike feltene. Oljeselskapene vil bli konsultert før reviderte produksjonstillatelser gis.

- Kuttet vil omfatte oljefelt på norsk sokkel og fordeles rettferdig på felt og dermed selskaper. Det vil medføre en begrensning i produksjonen for de oljeselskapene som har eierandeler i oljefeltene. Gassfelt er unntatt slik at kuttet vil ikke påvirke norsk gassproduksjon eller norsk gasseksport, sier Bru.

Utover i andre halvår 2020 forventes en gradvis økning i oljeetterspørselen i verden etter hvert som den økonomiske aktiviteten gjenopptas. Men lav oljepris vil få effekt på oljeproduksjonen i verden globalt fremover. Den oljen som er dyrest å produsere globalt, som skiferolje og oljesand fra Nord-Amerika, forventes betydelig redusert.

Norsk oljeproduksjon skjer med relativt sett lave produksjonskostnader. Går de globale oljelagrene fulle vil alle produsentland stå overfor en svært krevende situasjon. Dette kan også påvirke vår ressursforvaltning. Også norsk produksjon blir påvirket av pandemien i 2020. Flere oljefelt der operatørene forventet å starte produksjonen i 2020 blir forsinket til 2021. Dette er olje som da likevel ikke kommer på markedet i dagens krevende situasjon. Totalt utgjør dette 166 000 fat per dag i desember 2020.

Produksjonsbegrensningen vil gjennomføres ved en forholdsmessig begrensning for de felt som er omfattet av reguleringen med utgangspunkt i gitte produksjonstillatelser, referanseproduksjonen og ev. annen relevant informasjon fra selskapene.

Kilde: Pressemelding fra olje- og energidepartentet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078