23948sdkhjf

Ble frikjent for skattesvik

To tidligere direktører i seismikkselskapet TGS er frikjent for grovt skattesvik.

Det skriver E24, som baserer sin artikkel på en børsmelding fra seismikkselskapet TGS.

De to tidligere direktørene i TGS var tiltalt for grovt skattesvik av Økokrim for misbruk av letefusjonsordningen. I børsmeldingen går det fram at seismikkselskapet er frikjent om medvirkning til brudd på skatteloven. Borgarting lagmannsretts dom er enstemmig, heter det videre. I tillegg ble de to eks-direktørene også frikjent – også her enstemmig.

– Vi er svært godt fornøyd med utfallet, men utfallet er ikke overraskende for oss som kjenner saken i detalj, sier Morten Bjotveit Tidemann, som forsvarte den ene eks-direktrøen. Nye bevis skal ha styrket deres sak. Advokaten mener det også er bekymringsfullt hvordan Økokrim har jobbet med denne saken.

Seismikkselskapet skriver at «de er tilfreds med avgjørelsen, som er på linje med synet selskapet har argumentert for siden saken materialiserte seg i 2014.

I en pressemelding fra Økokrim går det fram at de tar til etterretning at «lagmannsretten har ikke har vært enige med Oslo tingrett og Økokrim. Vi skal nå gå gjennom dommen grundig for å vurdere om det er grunnlag for å anke dommen til Høyesterett».

I Oslo Tingrett ble ifølge E24 de to eks-direktørene i henholdsvis Skeie Energy og TGS, dømt til straff i fengsel i henholdsvis fem og tre år for grovt skattesvik, men dommen ble anket. De to selskapene ble også idømt forelegg på 85 millioner kroner for tilsvarende og medvirkning til grovt skattesvik.

Det var i 2009 at E & P Holding inngikk en avtale om et seismikkkjøp på om lag 900 millioner kroner fra TGS. Skeie-selskapet E & P Holding betalte delvis kontakt og delvis i form av såkalt selgerkreditt. Denne inneholdt ifølge E24 en rett til å gjøre om lånet til aksjer i holding-selskapet.

Oljerelaterte selskaper som leter etter olje i Norge har rett til å få utbetalt 78 prosent av utgiftene fra staten. De 78 prosentene er beregnet sum ut fra den ordinære selskapsskatten og særskatten på olje- og gassvirksomheten.

Ut fra dette mente Økokrim at avtalens mål mellom de to selskapene var å oppnå refusjon fra staten, mens TGS hele tiden har bestridt grunnlaget for anklagene – og senere også forelegget.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078