23948sdkhjf

Vil gi tillatelse til kraftforsyning til Troll og Oseberg fra Kollsnes

NVE råder Olje- og energidepartementet til å gi Equinor løyve til anlegg for kraftforsyning fra Kollsnes til plattformene Troll B og C, Oseberg Sør og Oseberg Feltsenter.

- Kraftforsyning fra land vil medvirke til å få ned utslipp av CO2 og NOX fra produksjonen på norsk sokkel. NVE tilrår at det blir satt vilkår om at kraftforsyningen kan koples ut når det er nødvendig av hensyn til forsyningstryggheten i Bergens-regionen, sier avdelingsdirektør i NVE, Rune Flatby.

NVE legger til grunn at det er en politisk målsetning om å få ned utslippene av CO2 og NOX fra norsk olje- og gassproduksjon. Kraft fra land til Troll- og Oseberg-feltene i Nordsjøen vil bidra til vesentlig reduksjon i de nasjonale utslippene gjennom å erstatte kraftproduksjon fra gassturbiner på plattformene.

Det er i dag ikke kapasitet i nettet i Bergens-regionen til å tilknytte mye nytt forbruk. NVE mener derfor at konsesjoner til kraftforsyning fra Kollsnes til Troll- og Oseberg-feltene med dagens nett bare kan gis på vilkår om at forbruket til plattformene kan kople ut i anstrengte nettsituasjoner, som feil eller vedlikehold. Dette er nødvendig for å ta hensyn til forsyningstryggheten til eksisterende kraftforbrukere i regionen og gjøre det mulig å vedlikeholde og oppgradere kraftnettet.

NVE tilrår at det blir gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Kollsnes og kabler på land og i sjø fra den nye stasjonen ut til olje- og gassfeltene i Nordsjøen. For tilknytning av anleggene til kraftnettet på land, tilrår vi at Equinor får konsesjon til en kabel til Statnett transformatorstasjon på Kollsnes og til ett nytt felt i eksisterende stasjon. Samlet trenger plattformene en effekt på 221 MW fra land og bruke om lag 1,77 TWh kraft årlig. Equinor skriver i søknadene at de samlede investeringskostnadene vil være om lag 8,7 milliarder kroner.

Etter NVEs vurdering vil virkningene av anleggene være små for miljø, samfunn og private interesser på land og i sjø, under forutestning av at det blir stilt vilkår om å ta hensyn til fiskeri, skipsfart og marint liv under planlegging av kabellegging og i anleggsarbeidet. NVE tilrår dessutan at det blir stilt krav om at Equinor skal utarbeide en miljø-, transport- og anleggsplan som NVE skal godkjenne før anleggsstart. NVEs innstilling blir sendt til Olje- og energidepartementet for videre behandling.

 

Kilde: Pressemelding fra NVE

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109