23948sdkhjf

Utbyggingsprosjektene gjennomføres bedre

En gjennomgang av 66 utbyggingsprosjekter på norsk sokkel i perioden mellom 2007 og 2018 viser at de fleste av prosjektene ender opp med utbyggingskostnader i samsvar med estimatene angitt i Plan for utbygging og drift (PUD).

Det viser rapporten Prosjektgjennomføring på norsk sokkel som Oljedirektoratet nylig har lagt fram.

– Det store bildet viser oss at prosjektene har hatt en positiv utvikling, det gjelder både kostnadskontroll og planlagt gjennomføring. Dette understreker viktigheten av at selskapene gjør grundig tidligfasearbeid i prosjektene, sier Niels Erik Hald, underdirektør for Utbygging og drift i Oljedirektoratet. 

Hald legger til:

– Når det er sagt, det er viktig å fortsatt jobbe hardt for ytterligere å forbedre prosjektgjennomføringen ved nye utbygginger.  I rapporten sammenlignes kostnader, oppstartstidspunkt og reserveutvikling med estimatene i PUD. I overkant av 80 prosent av prosjektene har endt opp med kostnader innenfor usikkerhetsspennet (pluss/minus 20 prosent) i estimatet eller lavere. Undervannsutbygginger går svært ofte bra. 90 prosent av disse prosjektene ferdigstilles i samsvar med, eller lavere, enn PUD-estimatet. Plattformutbygginger er erfaringsmessig mer utfordrende og flere av disse har kostnadsoverskridelser. Likevel viser gjennomgangen at over 70 prosent av disse prosjektene ender i samsvar med kostnadsestimatene.

Markedsutviklingen etter oljeprisfallet har også bidratt til en positiv utvikling. Dette fordi det har vært bedre tilgang på ressurser og kapasitet hos leverandørene sammenlignet med tidligere år. I gjennomsnitt har ferdigstilte prosjekter brukt om lag 3,5 måneder mer enn planlagt. Gjennomsnittlig forsinkelse er større for plattformutbygginger enn for undervannsutbygginger.

 

Kilde: Pressemelding fra Oljedirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11