23948sdkhjf

Utvalg vil ha lakseskatt

Flertallet i Havbruksskatteutvalget, som mandag morgen la fram sin rapport, foreslår en grunnrenteskattesats på 40 prosent.

Norsk oppdrett går så det griner, og Solberg-regjeringen ba i fjor et utvalg om å se nærmere på hvordan næringen bør skattelegges i årene som kommer.

Mandag morgen kom utvalget – Havbruksskatteutvalget – med sin rapport, der flertallet altså går inn for en grunnrenteskattesats på 40 prosent.

I en pressemelding fra utvalget går det fram at flertallet bestående av utvalgets leder Karen Helene Ulltveit-Moe, samt advokat Gudrun Bugge Andvord, professor Claire Winifred Armstrong, professor emeritus Vidar Christiansen i Nedre Eiker, advokat Amund Noss og professor Linda Østbakken, foreslår at grunnrenten hentes inn gjennom en overskuddsbasert, periodisert grunnrenteskatt.

Utvalget har ifølge rapporten tatt utgangspunkt i en tradisjonell, periodisert grunnrenteskatt, lik den petroleumsnæringen og kraftnæringen har i dag.

«Det vil sørge for at investeringer som er lønnsomme før skatt, også er lønnsomme etter grunnrenteskatt. En overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være et presist virkemiddel for å hente inn en andel av grunnrenten til fellesskapet, særlig fra eksisterende tillatelser», heter det i rapporten.

Flertallet foreslår en 40 prosents sats for grunnrenteskatt for havbruk. Dette anslås å gi en profitt på om lag sju milliarder kroner.

I rapporten går det også fram at en brutto produksjonsavgift ikke vil være tilpasset variasjoner i lønnsomhet, og vil kunne ha svært uheldige konsekvenser for havbruksnæringen i Norge. 

Havbruksnæringen raser mot flertallsforslaget i utvalget.

– Dersom utvalget foreslår å innføre en statlig grunnrenteskatt, og svekke eller avvikle Havbruksfondet, så vil det være et brudd med norsk industripolitikk og distriktspolitikk, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Noreg i en kommentar til Fiskeridbladet.

Flertallets forslag vil også møte motstand i flere av de politiske partiene – partier både i regjering og i opposisjonen har nemlig sagt at de er imot en slik grunnrenteskatt. Grunnrente er inntekten man kan få av å eie en naturressurs. Både oljebransjen og vannkraft har grunnrenteskatt.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Tildeling av kontrakt for understell på Munin
Velger Framos pumpesystemer til Norsk havteknologisenter
Westcon Helgeland skal bygge struktur på 400 tonn med stål
Kimek: Båt kantret under sjøsetting – nå har høyesterett forkastet anken fra russerne
Stortinget enige om lakseskatt
Årdal Maskinering investerte i solceller på rett tid
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.236