23948sdkhjf

Utvalg vil ha lakseskatt

Flertallet i Havbruksskatteutvalget, som mandag morgen la fram sin rapport, foreslår en grunnrenteskattesats på 40 prosent.

Norsk oppdrett går så det griner, og Solberg-regjeringen ba i fjor et utvalg om å se nærmere på hvordan næringen bør skattelegges i årene som kommer.

Mandag morgen kom utvalget – Havbruksskatteutvalget – med sin rapport, der flertallet altså går inn for en grunnrenteskattesats på 40 prosent.

I en pressemelding fra utvalget går det fram at flertallet bestående av utvalgets leder Karen Helene Ulltveit-Moe, samt advokat Gudrun Bugge Andvord, professor Claire Winifred Armstrong, professor emeritus Vidar Christiansen i Nedre Eiker, advokat Amund Noss og professor Linda Østbakken, foreslår at grunnrenten hentes inn gjennom en overskuddsbasert, periodisert grunnrenteskatt.

Utvalget har ifølge rapporten tatt utgangspunkt i en tradisjonell, periodisert grunnrenteskatt, lik den petroleumsnæringen og kraftnæringen har i dag.

«Det vil sørge for at investeringer som er lønnsomme før skatt, også er lønnsomme etter grunnrenteskatt. En overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være et presist virkemiddel for å hente inn en andel av grunnrenten til fellesskapet, særlig fra eksisterende tillatelser», heter det i rapporten.

Flertallet foreslår en 40 prosents sats for grunnrenteskatt for havbruk. Dette anslås å gi en profitt på om lag sju milliarder kroner.

I rapporten går det også fram at en brutto produksjonsavgift ikke vil være tilpasset variasjoner i lønnsomhet, og vil kunne ha svært uheldige konsekvenser for havbruksnæringen i Norge. 

Havbruksnæringen raser mot flertallsforslaget i utvalget.

– Dersom utvalget foreslår å innføre en statlig grunnrenteskatt, og svekke eller avvikle Havbruksfondet, så vil det være et brudd med norsk industripolitikk og distriktspolitikk, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Noreg i en kommentar til Fiskeridbladet.

Flertallets forslag vil også møte motstand i flere av de politiske partiene – partier både i regjering og i opposisjonen har nemlig sagt at de er imot en slik grunnrenteskatt. Grunnrente er inntekten man kan få av å eie en naturressurs. Både oljebransjen og vannkraft har grunnrenteskatt.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078