23948sdkhjf

Aker og World Economic Forum etablerer globalt teknologisenter for hav og miljø

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Aker-konsernet og World Economic Forum (WEF) har lansert et globalt teknologisenter for havet. Målet er å ta i bruk ny teknologi for å bevare verdenshavet og redusere industriens miljømessige fotavtrykk. Gjennom offentlig-privat samarbeid skal senteret utvikle løsninger for en bærekraftig og lønnsom havøkonomi.

Det norske teknologisenteret blir en del av WEFs globale nettverk for den fjerde industrielle revolusjonen («Center for the Fourth Industrial Revolution», C4IR) der teknologi og digitalisering skal løse viktige samfunnsoppgaver. Senteret er et initiativ i samarbeid med den norske regjeringen og det internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi. Havteknologisenteret skal arbeide med å utforme rammebetingelser, igangsette ny forskning og utvikle kommersielle muligheter. Hensikten er å fremskynde bruk av vitenskap, data og teknologi som kan løse miljøutfordringer. Senteret er etablert som en uavhengig stiftelse, finansiert av Aker-konsernet, og vil være åpent for nye partnere og prosjekter fra både offentlig og privat sektor. Aker-konsernet har opparbeidet seg erfaring og kunnskap gjennom samarbeidet mellom kommersielle virksomheter og ideelle organisasjoner, som REV Ocean, Ocean Data Foundation og Stiftelsen VI.

Les også: Halvert resultatet på ett år

– Gjennom Akers 180 års historie har vi vært en pådriver for utviklingen av kunnskapsbasert industri tilknyttet havets ressurser, sier Akers konsernsjef Øyvind Eriksen.

– Ambisjonen med teknologisenteret er å ta i bruk vår ekspertise om havet, samt benytte den nordiske samarbeidsmodellen for offentlig og privat sektor. Vi ønsker å trappe opp bruken av teknologi for å redusere industriens miljøavtrykk. Et partnerskap mellom det offentlige, privat næringsliv og ideelle organisasjoner vil kunne utløse potensialet som ligger i digital teknologi. Dette vil fremme bærekraftig utvikling for samfunnet, for verdiskaping og for miljøet, sier Eriksen.

For å nå FNs bærekraftsmål er det behov for mer mat, flere jobber, mer energi og mer råvarer fra havet. Ifølge OECD forventes havøkonomiens verdi å overstige 3 000 milliarder dollar og skape 40 millioner arbeidsplasser globalt innen 2030. For å realisere disse mulighetene, er det nødvendig å løse miljøutfordringer knyttet til havet.

– Å bygge en bærekraftig havøkonomi er en av vår tids viktigste oppgaver og skaper mange muligheter. Vi må arbeide raskere for å redusere truslene mot et sunt og produktivt hav, understreker Vidar Helgesen, Norges spesialutsending til det internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi.

Les også: Dropper fiskeoppdrett til havs

– Den norske regjeringen ønsker det nye teknologisenteret på Fornebu velkommen. Dette er et viktig bidrag til bedre havhelse. Senteret vil kunne samle aktører fra næringsliv, akademia og sivilsamfunnet for å utvikle banebrytende havløsninger, sier Helgesen.

Havets ressurser er under press fra ulike hold: klimaendringer, forsuring, tap av biodiversitet og forurensning. Å redde havets økosystemer krever nytenkende politikk, gode styringsrammer, teknologi, forskning, samt nye forretningsløsninger, basert på vitenskapelig kunnskap og data.

– Vi har en mulighet til å forme fremtidens teknologi og fremtiden til planeten vår, sier Børge Brende, president i World Economic Forum.

– Det nye norske senteret for den fjerde industrielle revolusjonen vil samle noen av verdens fremste eksperter for å utforme innovative politiske løsninger for å oppnå FNs bærekraftsmål og beskytte verdenshavet. Gjennom World Economic Forums internasjonale nettverk, vil det norske senteret raskt kunne skape resultater, sier Brende.

Les også: Aker BioMarine kåret til Norges mest innovative virksomhet

Havteknologisenteret vil være tilknyttet C4IR hovedkvarteret i San Francisco, som åpnet i 2017, og blir det eneste av nettverkets syv sentre med fokus på hav og miljø. Senterets første prosjekter vil falle inn under tre kategorier: redusere miljøavtrykket tilknyttet havrelaterte industrielle virksomheter, utnytte såkalt Big Data for å optimalisere styring, overvåking og kartlegging av havets økosystemer, samt bruk av digitale teknologiverktøy for å beskytte havets biologiske mangfold.

På tvers av prosjektene har det norske havteknologisenteret som mål å dele beste praksis blant beslutningstagere, industrien, forskere og entreprenører, spre kunnskap, bygge nettverk, samt løfte frem gode løsninger.

Aker-selskapene og organisasjonene som inngår i teknologisenteret består av Aker, Aker BP, Aker BioMarine, Aker Energy, Aker Solutions, Cognite, Kvaerner, Ocean Data Foundation og REV Ocean. Senteret blir først lokalisert i Akerkvartalet på Fornebu før det flytter inn i Verdenshavets hovedkontor, et globalt kompetansesenter som utvikles av Aker og REV Ocean for å løse miljøutfordringene i havet. Havteknologisenteret åpnes offisielt 1. januar 2020. Prosessen med å rekruttere administrerende direktør er i gang.

 

Kilde: Pressemelding fra Aker
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Semco Maritime vant kontrakt

Banebrytende ABB-teknologi forbedrer drift av Draugen

Sivertsen ny fiskeriminister

Pipelife-sjef fikk lokal prestisjetung pris

«Oslofjord» tilbake fra dokk

Bru trolig ny olje- og energiminister

Nyhetsbrev

Verdens første forsyningsskip på utslippsfri ammoniakk

«Kongsfjord» levert fra VARD til Lerøy Havfisk

Satte omsetningsrekord

Konjunkturrapport: Nøktern optimisme

Flytedokk sank – nå skal avgjørelsen om heving tas

Alt du trenger å vite om CO2-fangst og -lagring

Bidrar til bærekraftig havbruk ved bruk av kunstig intelligens

Tre ferjer blir nullutslippsferjer

Får 200 millioner til å forske på autonome fartøy

Klemt i hjel i vindpark

1

Livbåten funnet

Fallulykke hos Hydro

Konsgberg kutter 85 stillinger

Kystrute-skip blir ikke ferdig i tide

Fant brudd på arbeidsmiljøven – stanset bruk av truck på dagen

Skal levere kjølesystem til kabel-leggingsfartøy

Avtakende optimisme i olje- og gassnæringen

Ansetter flere og oppretter ny røykventilasjon-avdeling

Vil bygge Norges første krillfabrikk

Ukens vits: Hevn

Ny daglig leder i IKM Elektro

Eidesviks styreleder går av

Ukens vits: Julegaven

Ukens vits: Sint på mamma

- Var uventet

Ukens vits: Ny sjef

Subsea 7-sjef blir ny styreleder i Norsk Olje og Gass

Se alle Bedriftenes egne nyheter

VERLINDE VX elektrisk talje

Venter du på noen?

Velg rett prosess for termisk skjæring

Randers Tandhjulsfabrik A/S fylder 100 år

RS lanserer IP69K-klassifiserte LC fiberoptiske kontakter

Velkommen til VIAVI Dagen i Oslo 3 mars 2020! 

Nytt stål for industrielle applikasjoner

Spesialister på lekkasjefrie løsninger

Vi stiller ut på industrimessen i Tromsø 29.-30. jan

Huhnseal er representert under Euro Expo messen i Bergen

Test- og måleinstrumenter på Euro Expo i Tromsø 29-30 januar

Blikk og fasade 2020

Reservedeler til stempelakkumulatorer

Skreddersydde hjulløsninger sparer tid og ressurser!

Lagersalg hos Alf I. Larsen

Elev ved TAON Hydraulikk Komponenter ApS

Styrker tilbudet innen mattrygghet og bærekraft

Høy I/O tetthet og redusert monteringsplass?

ForusMessen 2020

ASI Automatikk liker utviklingen av resirkulerte produkter.

AC/DC kontaktløse TRMS strømtransdusere

Alf I. Lasen er blitt forhandler av Metabo

M-BUS-enheter til et LAN-nettverk?

ASI Automatikk og bærekraftige handlinger i 2020.

Har du brannsikret sårbart utstyr på arbeidsplassen?

Send til en kollega

0.14