23948sdkhjf

Aker og World Economic Forum etablerer globalt teknologisenter for hav og miljø

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Aker-konsernet og World Economic Forum (WEF) har lansert et globalt teknologisenter for havet. Målet er å ta i bruk ny teknologi for å bevare verdenshavet og redusere industriens miljømessige fotavtrykk. Gjennom offentlig-privat samarbeid skal senteret utvikle løsninger for en bærekraftig og lønnsom havøkonomi.

Det norske teknologisenteret blir en del av WEFs globale nettverk for den fjerde industrielle revolusjonen («Center for the Fourth Industrial Revolution», C4IR) der teknologi og digitalisering skal løse viktige samfunnsoppgaver. Senteret er et initiativ i samarbeid med den norske regjeringen og det internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi. Havteknologisenteret skal arbeide med å utforme rammebetingelser, igangsette ny forskning og utvikle kommersielle muligheter. Hensikten er å fremskynde bruk av vitenskap, data og teknologi som kan løse miljøutfordringer. Senteret er etablert som en uavhengig stiftelse, finansiert av Aker-konsernet, og vil være åpent for nye partnere og prosjekter fra både offentlig og privat sektor. Aker-konsernet har opparbeidet seg erfaring og kunnskap gjennom samarbeidet mellom kommersielle virksomheter og ideelle organisasjoner, som REV Ocean, Ocean Data Foundation og Stiftelsen VI.

Les også: Kværner tildelt Hod-kontrakt

– Gjennom Akers 180 års historie har vi vært en pådriver for utviklingen av kunnskapsbasert industri tilknyttet havets ressurser, sier Akers konsernsjef Øyvind Eriksen.

– Ambisjonen med teknologisenteret er å ta i bruk vår ekspertise om havet, samt benytte den nordiske samarbeidsmodellen for offentlig og privat sektor. Vi ønsker å trappe opp bruken av teknologi for å redusere industriens miljøavtrykk. Et partnerskap mellom det offentlige, privat næringsliv og ideelle organisasjoner vil kunne utløse potensialet som ligger i digital teknologi. Dette vil fremme bærekraftig utvikling for samfunnet, for verdiskaping og for miljøet, sier Eriksen.

For å nå FNs bærekraftsmål er det behov for mer mat, flere jobber, mer energi og mer råvarer fra havet. Ifølge OECD forventes havøkonomiens verdi å overstige 3 000 milliarder dollar og skape 40 millioner arbeidsplasser globalt innen 2030. For å realisere disse mulighetene, er det nødvendig å løse miljøutfordringer knyttet til havet.

– Å bygge en bærekraftig havøkonomi er en av vår tids viktigste oppgaver og skaper mange muligheter. Vi må arbeide raskere for å redusere truslene mot et sunt og produktivt hav, understreker Vidar Helgesen, Norges spesialutsending til det internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi.

Les også: Aker-sjef med halv lønn ut året

– Den norske regjeringen ønsker det nye teknologisenteret på Fornebu velkommen. Dette er et viktig bidrag til bedre havhelse. Senteret vil kunne samle aktører fra næringsliv, akademia og sivilsamfunnet for å utvikle banebrytende havløsninger, sier Helgesen.

Havets ressurser er under press fra ulike hold: klimaendringer, forsuring, tap av biodiversitet og forurensning. Å redde havets økosystemer krever nytenkende politikk, gode styringsrammer, teknologi, forskning, samt nye forretningsløsninger, basert på vitenskapelig kunnskap og data.

– Vi har en mulighet til å forme fremtidens teknologi og fremtiden til planeten vår, sier Børge Brende, president i World Economic Forum.

– Det nye norske senteret for den fjerde industrielle revolusjonen vil samle noen av verdens fremste eksperter for å utforme innovative politiske løsninger for å oppnå FNs bærekraftsmål og beskytte verdenshavet. Gjennom World Economic Forums internasjonale nettverk, vil det norske senteret raskt kunne skape resultater, sier Brende.

Les også: Har inngått langvarig kontrakt

Havteknologisenteret vil være tilknyttet C4IR hovedkvarteret i San Francisco, som åpnet i 2017, og blir det eneste av nettverkets syv sentre med fokus på hav og miljø. Senterets første prosjekter vil falle inn under tre kategorier: redusere miljøavtrykket tilknyttet havrelaterte industrielle virksomheter, utnytte såkalt Big Data for å optimalisere styring, overvåking og kartlegging av havets økosystemer, samt bruk av digitale teknologiverktøy for å beskytte havets biologiske mangfold.

På tvers av prosjektene har det norske havteknologisenteret som mål å dele beste praksis blant beslutningstagere, industrien, forskere og entreprenører, spre kunnskap, bygge nettverk, samt løfte frem gode løsninger.

Aker-selskapene og organisasjonene som inngår i teknologisenteret består av Aker, Aker BP, Aker BioMarine, Aker Energy, Aker Solutions, Cognite, Kvaerner, Ocean Data Foundation og REV Ocean. Senteret blir først lokalisert i Akerkvartalet på Fornebu før det flytter inn i Verdenshavets hovedkontor, et globalt kompetansesenter som utvikles av Aker og REV Ocean for å løse miljøutfordringene i havet. Havteknologisenteret åpnes offisielt 1. januar 2020. Prosessen med å rekruttere administrerende direktør er i gang.

 

Kilde: Pressemelding fra Aker
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Hukkelberg med nye båtmodeller

Ønsker å selge livsverket sitt

Vi tar sommerferie!

Kleven er konkurs

Dramatisk redningsaksjon da sjark sank

Nyhetsbrev

Norsk tankskip ble kapret

Forsvarsmateriell valgte Kongsberg for leveranse av nytt NATO Bånd IV taktisk radiolinje system

Måtte evakuere på grunn giftig røyk

Kobberprisen stiger, noe svekket krone midlertidig?

Tankskip grunnstøtte

Avjørende dag for Kleven

Nå kan bedrifter og organisasjoner få støtte for å ta permitterte tilbake i jobb

Dansk jernstøperi må si opp 120 ansatte

- Nå er det blodig alvor!

Skuffet etter møte med Kleven-eier

Planlegger verdensledende hydrogenanlegg i Storbritannia

- Send meg et brev

Kværner-kontrakt for resirkulering av plattformer

Kongsberg tildelt leveransekontrakter verdt 800 millioner kroner

Tråler-styrmann siktet for promille

Gir leverandører med gode arbeidsforhold konkurransefortrinn

- Vi trenger hjelp!

Regjeringen satser over 80 millioner på utslippsreduserende petroleumsteknologi

Aker Solutions forlenger storkontrakt

Moss–Horten-fergene blir elektriske

Vil jobbe for et nytt opplæringsfartøy

Betydelig økning i lån fra Eksportkreditt

NHO: - Viktige grep for gradvis gjenåpning

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Calling all the unsung production heroes!

LVD Phoenix fiberlaser til Nyborg AS

Alf I. Larsen AS outlet

Crestabond® - sertifisert etter brannsikringskrav.

Sommerkampanje TRUMPF PowerTools

Iglidur A250 fra ASI Automatikk

Er du klar for en spennende jobb som Key Account Manager?

Skjærende verktøy

Ydra AS har inngått avtale med Grieg Seafood

Process Engineering Norge ønsker deg en god sommer

Vil du bli SNA Europe sin nye superselger?

Komplett pumpestasjon inkludert rensing av sjøvann

Økt kapasitetskrav for stansede deler på Swegon

LVD EasyForm til Stranda Stålindustri

Nye produkter fra ASI Automatikk

Reliability and High Connectivity!

Sohome signerer rammeavtale

Ny ordre fra Q-Meieriet til Process Engineering Norge AS

Release av frekvensomformere i nytt «slim» format

Spesialtilpassede Offshore Containere & Moduler

Genlab Tørkeovner - nøyaktige og effektive

På jakt etter parallell robotgriper?

Hydroscand produserer vaskeslanger

RS Components introduserer en ny datainnsamlingsenhet

Devlon® X100 er her!

Send til en kollega

0.172