23948sdkhjf

Aqua Nor: En travel robot som holder nota ren

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

De nominerte til Innovasjonsprisen er klare. Hvert år intervjuer vi de tre nominerte og presenterer teknologien.

Mørenot er nominert med den selvgående undervannsroboten NetRobot X2 som skal redusere behovet for notspyling og impregnering. Det kan gi flere positive ringvirkninger for både fisk og miljø. 

Les også: Mørenot bygger ny fabrikk i Litauen

Roboten hindrer groepåslag ved hjelp av lavintensitets børsting og blir lansert under årets Aqua Nor.

Mørenots selvgående undervannsrobot skal redusere behovet for notspyling og impregnering. Det kan gi flere positive ringvirkninger for både fisk og miljø. 

Mørenot Robotics AS fra Bodø er nominert til Stiftelsen Nor-Fishings Innovasjonspris for utviklingen av en selvstyrende undervannsrobot. Roboten hindrer groepåslag ved hjelp av lavintensitets børsting. Notroboten blir lansert under årets Aqua Nor.

– NetRobot X2 er et praktisk verktøy for røkteren som miljøet og fisken nyter godt av. Roboten settes på en ren not og holder biofilm unna, slik at det ikke rekker å gro til, sier utviklingsansvarlig i Mørenot, Yngve Askeland. 

Les også: Bygger nytt etter brann

Han forteller at roboten går i et forhåndsprogrammert mønster på notveggen. Børstene på roboten sørger dermed for at groe ikke får tid til å feste seg.

– Normalt sett fester groen seg etter noen dager på en ren not. Det varierer litt fra lokalitet til lokalitet – og problemet er gjerne større jo lengre sør i landet man kommer.

Askeland forteller at oppfinnelsen skal minske konsekvensene av notspyling.

– Vi ser at notspylingen er dårlig for miljøet på grunn av både klimagasser og dieselbruk - og at det også stresser fisken. Hyppig notskifting i tillegg er en stor kostnad som øker rømningsfaren. Da er det lurt med en automatisert kar som fyker rundt på notveggen og holder den ren, ler Askeland.

Les også: Aqua Nor: - Automatisk lakselustelling med avansert maskinsyn fra Ecotone

Oppfinnelsen er også et alternativ til notimpregnering, og dermed et svar til næringen, som ønsker å kutte bruken av kobberholdig impregnering.

– I dag brukes kobber og andre tungmetaller i notimpregnering for å forsinke groing. Nå ser vi at næringen vil redusere dette og da er kontinuerlig børsting av notveggen et miljøvennlig alternativ.

Travel renholder Roboten minner om robotstøvsugerene mange har hjemme. NetRobot X2 trenger imidlertid ikke å lades opp og har elektriske thrustere som sikrer riktig trykk inn mot notveggen. En stor merd deles vanligvis opp i fire soner, hvor roboten kan manøvrere opp og ned langs hele notveggen.

– I løpet av én dag rekker den gjerne å børste en sone 10-12 ganger. Fisken liker den veldig godt. Roboten er helelektrisk og støyfri, og drives via en kabel som plugges i strømforsyningen på merdkanten.

Les også: Mørenot kjøper opp

– Kabelen gjør det også mulig å overføre data. Via et modem i koblingsboks på merd kan vi fra kontrollrommet justere innstillinger, logge driftstid og oppgradere programvare etter behov.

Askeland forteller at utviklingen av NetRobot X2 har vært et langt løp hvor hovedutfordringen har vært å få roboten til å gå jevnt og holde seg stabil mot notveggen.

– Den har prestert fint i testtank med turer på opptil 20 km. I merder er det andre utfordringer med strøm og bølgebevegelser.  Å få thrusteroppsettet til å fungere stabilt har vært litt av nøkkelen for å komme i mål.

Roboten er i dag koblet opp mot nettet slik at man har kontroll på enheten. I fremtiden er det enda flere muligheter – og Askeland trekker frem både «internet of things» og inkorporering av sensorer i merden som kan snakke med roboter og hverandre.  

Les også: H.K.H. Kronprins Haakon til Aqua Nor 2019

I dag er 22 roboter ute hos kunder for langsiktig testing. Planen er å utvikle et operasjonssenter som har kontroll på oppfølging av utstyret som er ute.

 – NetRobot X2 er ikke en ren «quick fix». Brukeren må ha et  forhold til hvordan de skal bruke produktet for at det skal bli en suksess på lik linje med annen etablert teknologi i bransjen vår. Vi kommer til å ha en tett dialog og oppfølgning med kunder som har den i bruk – og bygge ut service- og supportfunksjoner underveis.

Askeland forteller at Mørenot er stolte over å bli nominert til Innovasjonsprisen. 

– Prisen henger veldig høyt i leverandørindustrien fordi den viser at man har gjort noe som fortjener å bli lagt merke til. Det er en meget kompetent jury som vurderer kandidatene, og vi er beæret over å være nominert, sier Askeland.  

– Vi forventer at messen blir like stor som den pleier å være og håper på mye blest rundt not-roboten. Aqua Nor er alltid en travel uke med mange spennende møter som vi ser frem til, avslutter han.

 

 

Mer om: Aqua Nor | Mørenot | Nominert
Kilde: Pressemelding fra Aqua Nor
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)

Mest lest

Forsiden akkurat nå

Stor intensjonsavtale for Akva Group

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Kampanje måleutstyr fra Helios, sommer og høst 2020

Precision at all altitudes - ZEISS Aerospace Solutions

More than five decades of experience with motion plastics®

RS lanserer termokameraer med enkel pek-og-klikk-funksjon

Sekskantskrue 933

How Retrofit can make your CMM state-of-the-art again

Bearing technology from ASI Automatikk.

Calling all the unsung production heroes!

LVD Phoenix fiberlaser til Nyborg AS

Alf I. Larsen AS outlet

Crestabond® - sertifisert etter brannsikringskrav.

Sommerkampanje TRUMPF PowerTools

Iglidur A250 fra ASI Automatikk

Er du klar for en spennende jobb som Key Account Manager?

Skjærende verktøy

Ydra AS har inngått avtale med Grieg Seafood

Process Engineering Norge ønsker deg en god sommer

Vil du bli SNA Europe sin nye superselger?

Komplett pumpestasjon inkludert rensing av sjøvann

Økt kapasitetskrav for stansede deler på Swegon

LVD EasyForm til Stranda Stålindustri

Nye produkter fra ASI Automatikk

Reliability and High Connectivity!

Sohome signerer rammeavtale

Ny ordre fra Q-Meieriet til Process Engineering Norge AS

Send til en kollega

0.235