23948sdkhjf

AquaLog plassert i 1 000 merder

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

De siste fire årene har Vard Aqua Sunndal installert den trådløse miljøloggeren AquaLog i over 1000 merder, noe som betyr at omtrent en fjerdedel av alle aktive merder nå er utstyrt med sensorteknologien.

I AquaLog har oppdretteren alt de trenger å vite om vannkvaliteten i merden samlet på ett sted. Data fra alle sensorene samles i samme grensesnitt for enkel og effektiv avlesning.

Oppdretteren blir i økende grad opptatt av data som beslutningsstøtte. De bruker data som samles inn langt mer aktivt i dag enn for bare noen få år siden, forteller Sales Manager i Vard Aqua Sunndal, Svein Arve Tronsgård.

Siden fisken trives, spiser og vokser bedre i vann med riktig temperatur og godt oksygennivå, er det viktig for oppdretteren å ha kontroll på vannmiljøet – og AquaLog gjør det enkelt å se sammenhenger og dermed forbedre produksjonen og finne gode lokasjoner i fremtiden, forteller Tronsgård.

AquaLog har en basestasjon som plasseres på fôrflåten eller på en av merdene.

– Systemet er fleksibelt og kan enkelt tilpasses alle typer og antall sensorer. Radiosendere som er tilknyttet sensorene i hver enkelt merd sørger for overføring av data, forklarer Tronsgård.

Sensorene i merdene logger oksygen, temperatur, salinitet, sjøstrøm, pH, CO2 og turbiditet, og i tillegg støtter systemet alle typer sensorikk med åpne industrielle kommunikasjonsprotokoller. Ny data sendes automatisk til SACON via mobilnettverk eller lokalt ethernet.

Brukeren har selv kontroll og tilgang på all data som logges og overføres. Måten data overføres på er en stor fordel for oppdretteren.

– Data fra AquaLog kan leses av i sanntid hvor som helst og sendes både til en sky-løsning for fremtidig bruk eller direkte til andre systemer.

– Oppdretterne ønsker å eie sin egen data – og det er det selvfølgelig full støtte for. AquaLog kjører åpen kommunikasjon med et åpent og lettintegrert system som gjør at de kan bruke dataen til det de selv måtte ønske, forklarer Tronsgård.

AquaLog leveres med komplett API for full integrasjon med kundens egne produksjonssystemer. Alle sensorer og systemer er laget for åpne industrielle kommunikasjonsprotokoller.

At en fjerdedel av markedet allerede har trykket AquaLog til brystet er ingen hvilepute for Vard Aqua Sunndal. Systemet videreutvikles stadig. Nylig er en ny versjon med en rekke nyttige oppdateringer lansert.

– De to radioantennene er nå fjernet og erstattet med én liten antenne med samme rekkevidde, noe som både gjør merdskapet mer solid og gir et renere uttrykk rent designmessig. I tillegg betyr det at vi fjerner risikoen for at hoppenettet setter seg fast i antennene, sier Tronsgård. – Alle nødvendige sensorer for oksygen, temperatur, salinitet, pH, CO2 og turbiditet er tilgjengelige for salg gjennom VARD. Systemet kommer nå også med en ny og forbedret sjøstrømsensor med innebygget kompass – slik at retningen på sjøstrømmen kan avleses og dokumenteres, forklarer han.  

For operasjonssentralen hos oppdrettere er all data som blir samlet inn lett tilgjengelige i nettportalen SACON eller fullt integrert i kundens egne skjermer og produksjonsstøttesystem.

Tronsgård forteller at miljøloggingen gjør det enklere både å fôre riktig og dokumenterer egen produksjon og bærekraft.

Han forteller videre at den teknologiske utviklingen i bransjen er tydelig når det gjelder overvåkning og datainnsamling, og at AquaLog både er enkel å utvide og kombinere med fremtidens sensorløsninger.

– Når det for eksempel kommer et helautomatisk fôringsanlegg som tar utgangspunkt i lufttemperatur, vær og vind – så er det enkelt å integrere med alle eksisterende sensorer.

AquaLog drives med strøm og har i tillegg en backup-strømforsyning, via et 12A batteri som lades så lenge 230V-forsyningen er tilknyttet. Ved eventuelt bortfall av strømforsyning klarer batteriet å drifte systemet med radio og sensorer inntil tre uker. 

AquaLog tåler altså årevis med kontinuerlig bruk og krever ikke annet vedlikehold enn at man vasker sensorene for groe. Det har også en enkel konstruksjon som sørger for at det ikke finnes elektronikk på merdkanten som kan gå i stykker.

– Service og vedlikehold med sensorcap-skifte utføres mellom slakting og nytt utsett av fisk. Dette gjøres ute hos kunde eller ved at utstyret sendes inn til vårt verksted.

Service inkluderer dokumentasjon på at utstyret er kalibrert og i orden for eksempel etter ASC-sertifisering og kundekrav.

– Ved eventuelle systemfeil retter vi de over nettet i 99 prosent av tilfellene. Det er både raskere og billigere for alle parter enn om vi skulle reist ut til lokalitetene, avslutter Tronsgård.

Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

«Northguider»-fjerning tar tid

Anker dom i spesiell sak

Ny fôrflåte fra AKVA Group

Ikke funnet endelig årsak til fiskebåtbrann

Bygger nytt etter brann

Brønnbåt gikk på grunn

Nyhetsbrev

Norskutviklet fiskebåt skal bygges i Tyrkia

Historisk høy lakseeksport-verdi

Stadpipe utvider

Kraftverk årsak til algedød sist vår?

Deltakerrekord på Aqua Nor

Verdiskaping fra sjømatnæringa har nådd 100 milliarder

Nytt pumpesystem for oppdrettere

Opp og ned for oppdrettsselskap

Fikk besøk av fiskeriministeren

1

Alt klart for Aqua Nor

Aqua Nor: - Automatisk lakselustelling med avansert maskinsyn fra Ecotone

Hydrolicer-selskapene samles i Smir

Reketråleren heves

Aqua Nor: En travel robot som holder nota ren

Vil elektrifisere norsk oppdrettsnæring

STØ-samarbeid med Nergård Havfiske

Skal forske på tiltak mot korrosjon

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Mitsubishi Electric Factory Automation på Euro Expo Bodø

ForusMessen 2020

Norsecraft Tec AS blir ny dirstributør for Europafilter AB i Norge.

ZEISS Quiz - Test om du er en #measuringhero!

OTD2019

Activa

Åpning av nye lokaler i Hordaland

Multispenning IP23 fra Polylux - Nå med <12xIn!

Forleng levetiden på utstyret - med bondura®

HYDAC Cooling

Køhn Tech på EMO Hannover 2019

Bahco kommer til Dyrsku'n 2019!

Velkjente JESSEY Dreiebenker på EMO

MEGGER MTR105 håndholdt motor-tester 1 KV. Alt i ett instrument!

HYDAC Cooling

Hydroscand på Dyrsku'n 2019!

iTec snart på plass i nye kontorlokaler

Fremragende maskinering av store, tunge og komplekse deler!

Hunseal AS er representert under EuroExpo i Bodø 23. og 24. oktober 2019

PAO FONG Fresemaskiner på EMO 2019

Additel introduserer sin nye ADT761A automatiske trykkalibrator

Besøk Allinvent AS på Euro Expo i Ålesund

Mitsubishi Electric Factory Automation på Euro Expo

Ledig stilling Rolf Lycke AS

Applikasjoner for sylindriske rullelager

Send til en kollega

0.167