23948sdkhjf

Styrker kravet til kompetanse for stillasbyggere

| Av Kolbjørn Andreassen/Norsk Olje og Gass | Tips redaksjonen om en historie

Stillasbyggere og -montører får bedre opplæring og bedre arbeidsbetingelser som følge av at kravene til kompetanse blir gjort tydeligere.

Les også: Stabile år i vente for olje- og gassnæringen

 

Siden i fjor høst har Norsk olje og gass arbeidet med en revisjon av 105 Anbefalte retningslinjer for stillasbygging. Arbeidsgruppen har bestått av representanter fra arbeidstakerne, operatørene, stillasentreprenørene (arbeidsgiverne) og tilsynsmyndighetene.

Retningslinjen har ikke vært revidert siden 2006, men har nå endret navn fra Anbefalte retningslinjer for stillasbygging til Anbefalte retningslinjer for krav til kompetanse for stillassbygger og stillasmontør.

Opplæring kan skje i bedriftene Resultatet er at kompetansekravet til både stillasbyggerne og stillasmontørene er tydeliggjort.

Les også: Subsea 7-sjef blir ny styreleder i Norsk Olje og Gass

- Stillasbyggeren skal ha fagbrev i stillasbyggerfaget i henhold til opplæringsloven, mens stillasmontøren skal ha opplæring i moduler innen NS 9700 som er en standard for stillaser og inndekkede konstruksjoner. Opplæringen av stillasmontør kan gjennomføres bedriftsinternt av godkjent lærebedrift. Dermed kan bedriftene selv gjennomføre opplæringen av montører, sier Målfrid Rønnevik som er fagsjef kompetanse i Norsk olje og gass.

Fagforeningene er fornøyde med arbeidet som er gjort underveis og resultatet av det.

- Vi har vært med på revisjonen og har fått til det vi ønsket. Vi ser veldig positivt på det økte kravet til fagbrev for stillasbyggere. Det vil øke statusen for dette området innen ISO-fagene.  Det vil gi flere fast ansatte og bedre betingelser, sier Mohammad Afzal som er sekretær i Fellesforbundet – som organiserer flest medlemmer innenfor området.

 - Det var en god prosess i arbeidet. Jeg mener det var veldig viktig å få tydeliggjort det med kompetansekrav, sier Halvor Erikstein som er organisasjonssekretær i Safe.

Les også: Nytt «big data»-prosjekt skal muliggjøre flere olje- og gassfunn

Equinor og ConocoPhillips er de største av brukerne av stillaser på sokkelen. God fagkompetanse er viktig for selskapene.

- Det var viktig for oss å delta i revisjonsarbeidet for å underbygge kravene til kompetanse for alle de som bygger gode og sikre stillaser på anleggene våre. Equinor har hatt krav til fagopplæring for stillasbyggere i flere år og med denne revisjonen av retningslinjen så forsterker vi kompetansen for bransjen generelt. Det var en meget god prosess i en bredt sammensatt gruppe og resultatet ble helt i henhold til våre forventninger, sier Jakob Sigurd Holmgard i Equinor og Steinar Nilsen i ConocoPhillips.

Krav til fagbrev Stillasbyggere og -montører jobber oftest i arbeidslag. Den nye retningslinjen sier at på et lag må minst én ha fagbrev. Er det flere enn fire på laget må minst to medlemmer av laget ha fagbrev.

Petroleumstilsynet ser derfor også positivt på endringen i retningslinjen. Det de finner ute på tilsyn er de små detaljene som kan gi store konsekvenser, forteller sjefingeniør Sigmund Andreassen i Petroleumstilsynet.

Les også: 2500 år gammel maritim teknologi møter oljeekspertise på havets bunn

- Derfor er det viktig at folk har god kunnskap om det de jobber med. Den nye retningslinjen tydeliggjør dette med fagbrev og sammensetting av arbeidslag. Den bygger videre på forskrift om Arbeid i høyden fra Arbeidstilsynet som trådte i kraft i 2016. Det at stillasbyggere får et fagbrev er med å styrke opplæringen og vil gi en bedre felles forståelse for kompetansekravet til de som skal utføre arbeidet, sier Andreassen.

Den nye Anbefalte retningslinjer for krav til kompetanse for stillassbygger og stillasmontør finner du her.

 

Kilde: Norsk Olje og Gass
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Ikke grunnlag for omlastningsterminal på Veidnes

Spennende stålhistorie for 100-årig Harstad-bedrift

Minst en omkommet på hangarskip

Forventer inntektsfall på tre milliarder

Produksjonstall for november 2019

Nordiske Medier blir Nordiske Fagmedier

Nyhetsbrev

«Lance» kom seg løs – igjen

Saltvann årsak til ferjeeksplosjon

Stabile år i vente for olje- og gassnæringen

Techouse fikk viktig kontrakt på Johan Castberg

USA vedtok sanksjoner mot russiske gassrørledninger

Kværner med nye samarbeidspartnere på FPSO-kontrakter

To store kontrakter på Ærfugl-feltet

Ferje grunnstøtte

Aker Solutions vant kontrakt i Trinidad

Fikk Equinor-kontrakt på Hywind Tampen

Frøy Gruppen slår seg sammen med NTS

Nå skal litium også resirkuleres

SE BILDENE: ”Sjøsatte” storstilt polarskip

Salg av bedrift gjør ansatte urolige

«NorthConnect er lønnsomt»

Tror på dobling av landbasert oppdrett

IKM gjør enda et oppkjøp

Equinor styrker sin posisjon i det polske havvindmarkedet

Ukens vits: Sint på mamma

- Var uventet

Ukens vits: Ny sjef

Subsea 7-sjef blir ny styreleder i Norsk Olje og Gass

Ukens vits: Sydentur

Ukens vits: Jobbintervju

Ukens vits: Ærlighet

Blir ny styreleder i Norled

Sveiserobot hjelper funksjonshemmede sveisere

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.173