23948sdkhjf

Nytt gassrør fra det norske gasstransportsystemet til Europa

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

Torsdag signerte norske og danske myndigheter en avtale som regulerer forhold knyttet til et nytt grenrør fra det norske gasstransportsystemet og til Danmark.

Les også: Bevilger 25 millioner til utslippsfrie hurtigbåter

Grenrøret er en del av Baltic Pipe-prosjektet som innebærer en ny direkte gassrørforbindelse fra det norske gasstransportsystemet til Polen via Danmark. Grenrøret skal være i drift innen 2022.

- Baltic pipe-prosjektet gir direkte tilgang for norsk gass fra norsk sokkel til nye markeder i Europa. Den nye gassruten tjener særlig Polen og Danmark, men er også gunstig for selgere av gass fra norsk sokkel. Jeg er derfor glad for at vi i dag har undertegnet avtalen med Danmark om reguleringen av grenrøret, sier Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. 

Norske felt står for vel 3 prosent av verdens globale gassproduksjon, og forsyner om lag 25 prosent av gassen som brukes i EU-landene. Den sterke vekstperioden i norsk gasseksport som startet på 1990-tallet er over. Det forventes at norsk gasseksport vil være på et høyt, stabilt nivå i mange år fremover.

- At danske og polske interesser ønsker å etablere Baltic Pipe som del av sin energi- og klimapolitikk, er positivt. Gass er en viktig del av løsningen når mange europeiske land skal nå sine målsettinger om fortsatt økonomisk utvikling og lavere utslipp. Prosjektet har også bred støtte i Europa noe som vises ved at det har mottatt økonomisk bidrag fra EU, sier Freiberg.

Bakgrunn:

Om lag 95 pst. av norsk gasseksport transporteres via rørsystemer til Europa. Dette systemet ble utvidet til nord for Polarsirkelen i 2018 gjennom Polarled, og vil, etter at Baltic Pipe-prosjektet er gjennomført, kunne levere gass direkte til Storbritannia, Tyskland, Belgia, Frankrike og Danmark/Polen. Prosjektet vil ikke øke eksportkapasiteten fra norsk sokkel, men bidrar til fleksibilitet i gasstransportsystemet og gir produsenter av gass på norsk sokkel bredere direkte og fysiske avsetningsmuligheter for sin gass. Hvor den norske gassen til slutt ender opp, vil som i dag styres av kommersielle forhold.

Baltic Pipe-prosjektet innebærer en ny gassrørledningsforbindelse fra norsk sokkel, over Danmark og til Polen. Tilkoblingen til det norske systemet skjer på det etablerte røret Europipe II. Dette røret går fra Kårstø i Rogaland til Dornum i Tyskland. Den nye rørforbindelsen vil ha en transportkapasitet på om lag ti milliarder kubikkmeter gass per år, og planlegges å være i drift i 2022. Til sammenligning eksporterte Norge over 114 milliarder kubikkmeter rørgass i 2018.

Norske gassressurser er svært konkurransedyktige i det europeiske gassmarkedet. Det skyldes blant annet vårt effektive og fleksible gassrørledningsnettverk som gir lave transportkostnader. Dette nettverket er verdens største i sitt slag og gjør at norske felt kan levere gass direkte til Storbritannia, Tyskland, Belgia og Frankrike. Rørsystemets samlede lengde tilsvarer avstanden mellom Oslo og Bangkok, og med Aasta Hansteen-feltet og Polarled forsyner vi nå Europa med rørgass fra nord for Polarsirkelen.

Baltic pipe-prosjektet er drevet frem av danske og polske interesser. Røret bidrar til økt leveringssikkerhet for Polen og Danmark ved at ny fysisk transportinfrastruktur etableres. Samtidig gir det store muligheter for å redusere klimagassutslippene i Europa. Å erstatte kull med gass i kraftproduksjonen er et enkelt, effektivt og billig grep for å kutte klimagassutslipp og bedre luftkvaliteten raskt. I tillegg understøtter gass effektivt variabel fornybar energi slik som vind- og solkraft i perioder hvor solen ikke skinner og vinden ikke blåser. For at man skal kunne fortsette å utvikle slik fornybar energi, vil behovet være stort for energikilder som kan respondere raskt med kraftproduksjon. Gass er meget godt egnet til dette formålet.

 

Kilde: Pressemelding fra Regjeringen
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Kjøkkenprodusent er konk

Vant kontrakt for TechnipFMC Norge

Kommunen vil redde Vard Aukra

Lederskifte i Island Offshore

ABB lanserer podcast om grønt skifte i havbruk

Agnete Johnsgaard-Lewis ny sjef i Norske Shell

Nyhetsbrev

Tre Hurtigruteskip blir hybride

1

Alt klart for Aqua Nor

Her er 24 nye næringsmuligheter for Norge

Fisk på land avhengig av AGA

Ukens vits: Billig kjole

Tyrkisk militærkupp - i Storbritannia?

Ny elferge på Breviksambandet

Bedre for Endur

Økt fastlandseksport

Fortsatt mye svovel i lufta i Øst-Finnmark

- Må satse på havvind nå!

Rosenberg skal foreta «extreme makeover»

Ny rapport: Havbruksnæringen vokser

Ny verdens største brønnbåt på vei

Har laget torgboder – flere er interesserte

Kongen utnevner letegeolog til Ridder av St. Olavs Orden

RS «Prinsesse Ragnhild» døpt

Wärtsilä blir ett selskap i Norge

Ukens vits: Lønnsforhøyelse

Imenco kjøper undervanns-kommunikasjonsvirksomhet

Internasjonalt forskningsprosjekt på havet

Se alle Bedriftenes egne nyheter

- Rust deg til å møte fremtiden

Arcos Hydraulik AB satser i Norge sammen med Fuglesangs AS

Kverneland Aqua flytter

Tilbyr totalpakke for havbruksnæringen

HYDAC Prosessfilter

Beckhoff Automation på Aqua Nor

Aqua Nor 2019 - Transport av dødfisk ved hjelp av vakuum

Casestudie: TRIPLEXPUMPE stempelpumpe for amoniakk - Lionpak

Besøk oss på Aqua Nor 2019

LASER-skjæring

Sew-Eurodrive til Aqua Nor

Hydac til Aqua Nor 2019

New concept designed from Munck Cranes

Brødrene Dahl AS stiller ut på OTD19, 16-17. oktober i Stavanger.

FPU ladesett art nr 2114307

Stort utvalg av luftdrevne motorer fra SPX og GLOBE

HARALD PIHL AB stiller ut på OTD19 i Stavanger.

JUMO er utstiller på Aqua Nor i Trondheim 20-23 augusti

Nyhet! CombiMaster-serien

Nippon Gases på AquaNor 20.-23. august

Åpner sveisesenter på Alnabru

Kampanje

Revisjonsstans på Gullfaks C

Månedens referanse – Juli 2019

Mennesker og roboter hånd i hånd: Fornuftig bruk av HRC-løsninger

Send til en kollega

0.169