23948sdkhjf

«Northguider» blir liggende til august

Den havarerte reketråleren «Northguider» kan ikke hentes ut fra Svalbard før i august, åtte måneder etter at tråleren gikk på grunn.

Det er Sysla.no som skriver dette onsdag morgen. Reketråleren fra Austevoll gikk på grunn i Hinlopenstredet på Svalbard, og det ble iverksatt en dramatisk redningsaskjon for de om bord. Ingen ble heldvigvis skadet i aksjonen. Ganske raskt ble fartøyet tømt for olje, drivstoff og annet skadelig avfall, men nå ser det ut til at tråleren ikke blir hentet ut fra Svalbard før i august. Da vil det være åtte måneder siden den gikk på grunn.

Det er den daglige lederen i rederiet Opilio som opplyser til Sysla.no at det fartøyet ikke kan hentes før i august. Bakgrunnen for dette er todelt: Det er da is-sesongen er over, og det er da hekkesesongen for sjøfugl er over. August er også en måned med relativt stabilt vær.

Norsk Polarinstitutt har på oppdrag fra Sysselmannen utarbeidet en rapport om de marine naturverdiene i det svært sårbare naturreservatet hvor tråleren ligger. Her går det fram mange sjøfugler vil vende tilbake til området hvor tråleren nå ligger på vårparten. Også sel kaster unger på isen ved havaristen i løpet av våren.

– Bergingsoperasjonen er omfattende, og vil etter planen ta minst fire til fem uker. En vinteroperasjon med kulde, mørke og krevende isforhold kan sette liv og helse i unødig fare. Forholdene på Svalbard vil være langt mer gunstige for en bergingsoperasjon i sommerhalvåret, med mer stabilt vær, bedre lysforhold og betydelig mindre is i området, forklarer Rune Bergstrøm, ved beredskapsavdelingen til Kystverket.

Etter undersøkelser av tråleren i isødet, er det lite håp fra rederiets side om at tråleren kan komme i drift i gjen, og den er erklært som vrak fra rederiet.

Dette har medført at Opilio har måttet si opp ansatte, og disse har hatt sitt virke på den andre tråleren rederiet eier, «Northeastern». Men de ansatte det havarerte fartøyet hadde lenger ansiennitet, så derfor er fem til seks ansatte på «Northeastern» sagt opp, skriver Sysla.no

Men rederiet har planer om å anskaffe seg ny tråler.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109