23948sdkhjf

INTERVJU: Hva skal til for å få bransjen til å satse på ombruk?

Vi snakket med bransjefolk om ombruk, en potensiell Finn.no for byggebransjen og hvordan incentiver og skattefradrag kanskje kan hjelpe for å få ombruk inn i industrien. Her er det mye penger å spare, mener Bygganalyse.

Seniorrådgiver Olle Rudén fra Bygganalyse ser stort potensiale for ombruk i den norske industrien. 

Vi har tildigere skrevet om fordelene og ulempene ved å satse på ombruk innen bygg- og anleggsindustrien. 

Der så vi blant annet på en rapport gjort av Asplan Viak på vegne av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall (NHP), hvor blir det gjort rede for en rekke barrierer og muligheter ved ombruk av byggematerialer og tekniske installasjoner innen bygg. 

Et forslag som kommer frem i rapporten for fremming av ombruk er innføringen av en nettbasert markedsplass, gjerne noe ala Finn.no, som kan oppfordre bedrifter til å kommunisere om muligheter for videresalg og kjøp av brukte materialer.

Dette forslaget er det flere som støtter, blant annet Oslo-baserte Bygganalyse.

Selskapet, som er rådgivere og konsulenter som spesialiserer seg på byggøkonomi, har lenge sett store sparingspotensialer hos entreprenørene de jobber med.

- Jeg tror det finnes et andrehåndsmarked for dette her, dersom man får organisert det på en fornuftig måte. På en måte som Finn.no, bare for byggebransjen, sier seniorrådgiver Olle Rudén når Metal Supply møter ham og fagleder Jens Strand ved bedriftens hovedkontor på Skøyen i Oslo.

- Man må begynne å kategorisere disse her materialene som blir til overs etter forskjellige aktiviteter, eller det som man ha gjenbruk av, slik at man kan få bruke det på nytt i den profesjonelle bransjen. Det er relativt store volum det handler om, dersom man får satt dette her i system. Det er ganske store gevinster som ligger og venter her, og store muligheter dersom man tar tak i det. Det er alt fra teglstein til vinduer, til glassfasader, også videre, fortsetter han.

Insentiver og skattefradrag

Ifølge bedriften er det flere ting som har gjort at en relativt enkel ombruksportal ikke har vært lett å implementere hittil, i tillegg til reglementet for bruk av ombruksmaterialer. Rudén og Strand peker blant annet på en mangel på insentiver og fordeler ved å benytte seg av slikt materiale, som kanskje kan hjelpe med å få det til mer enn å bare snakke om årsaker til at folk skal drive ombruk.

- Det hjelper ikke å tre [krav om ombruk] nedover hodet på folk dersom det ikke finnes noen muligheter for å få det levert da. Det må jo finnes noen returordninger, kanskje noen annerledes enn de vi har i dag, om vi skal få fart på det, forteller Strand.

- Kanskje det må til noen insentiver eller skattefordeler, legger Rudén til og peker på ordningene med el-biler.

Jens Strand fra Bygganalyse. (Bilde: Bygganalyse) 

De to er enige om at det må finnes noen former for gevinster for å gjøre ombruk mer realistisk og attraktivt for industrien.

- Noen gevinster tror jeg det må være for både store og små aktører. Bransjen opererer jo med relativt beskjedne marginer og overskudd, mot mange andre bransjer som har høyere marginer. Bygg- og anleggsbransjen har stor omsetning, men lave marginer, sier Strand.  

Med tanke på hvor lenge ombruk har vært diskutert i bransjen uten at noen større og konkrete tiltak har funnet sted, så kan jo den økte digitaliseringen være noe som kan hjelpe en eventuell portal med å starte opp.

- Det er kanskje først nå at vi har verktøyene for dette her, slik at vi kan sette det i system? spør Rudén.

- Det er den som skal eie det som må stille kravet.

Rudén uttrykker forståelse for at det er vanskelig for entreprenører og de mindre aktørene i bransjen å implementere noe slikt. Selv mener de at det er prosjekteier som må stå for implementeringen om det skal ha noen effekt.  

- Jeg tror ikke brukeren kan påvirke nok. Det er eieren, den som skal eie det, som må stille kravet, mener Rudén.

Allikevel er det klart for fagfolket at det ikke er bare å sette i gang med noe som en ombruksportal, som krever relativt mye arbeid.

- Ting tar tid, altså. Er man inne i et prosjekt som tar to år og du er midt inne i det, så kan man ikke implementere sånt gjennom å bare trykke på en knapp. Det er vanskelig altså. Det må helst tas når man begynner nye prosjekter og rutiner, sier Rudén til Metal Supply.

- Bygg- og anleggsbransjen opererer i en veldig krevende verden med enormt mange krav og forskrifter å forholde seg til. Det her blir mye enklere dersom det implementeres i forskrifter og lover, og i måter å drive prosesser på hvordan man gjennomfører prosjekter. Og det tar tid. Det er veldig dyrt å ta sjanser i denne bransjen, sier Rudén.  

Allikevel er det tydelig at delvis ombruk ved nybygg er noe Bygganalyse ser på som en veldig god ting for industrien og samfunnet generelt.

- Da slipper man nyproduksjon, og man slipper transport. Kanskje man i tillegg kan spare noen kroner, sier Rudén.

- Men det viktigste er jo ikke å spare kroner, men å redusere vårt totale klimaavtrykk, avslutter han.   

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079