23948sdkhjf

Verdens 10 største geopolitiske farer i 2019

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

– Alle piler peker i feil retning. Populisme brer om seg, politiske institusjoner i USA og Europa svekkes, klimaet for innovasjon har blitt kaldere og cyberkonfliktene tøffere, forteller Agathe L'Homme, geopolitisk rådgiver i KPMG Norge.

KPMGs alliansepartner Eurasia Group, et ledende selskap innenfor geopolitiske analysearbeid, har utarbeidet en rapport som beskriver de 10 største geopolitiske utfordringene de mener verden står overfor for i 2019. De sier det er lav sannsynlighet for store geopolitiske katastrofer i 2019, men advarer mot de mange mørke skyene i horisonten.

Les også: Går sammen om å hjelpe maritim industri med å håndtere cyberrisiko

- Politisk utvikling er avgjørende for internasjonale markeder og måten vi lever våre liv. Eurasia Groups rapport med oppsummering av de største risikoområdene hjelper deg med å forstå hvilke politiske saker du bør følge med på. Med dagens nyhetsstrøm har det aldri vært vanskeligere skille mellom signaler og støy, forklarer Agathe L'Homme, ansvarlig for geopolitisk risiko og analyse i KPMG Norge.

De 10 største risikoene i 2019:

  1. Geopolitiske spenninger over hele verden

Den aller største risikoen i 2019 er de mange geopolitiske farene som ulmer. Eurasia Group ser at 90 prosent av alle utsatte geopolitiske områder nå beveger seg i feil retning, blant annet svekkede politiske og multilaterale institusjoner, populisme på fremmarsj, EU, NATO, Midtøsten, forholdet mellom USA og Europa, Russland og Kina.  

  1. USA og Kina

Det er knyttet stor usikkerhet til relasjonen mellom verdens to mektigste land, USA og Kina. Dette skaper usikkerhet og bekymringer, blant annet knyttet til hvordan uenigheter om handel og økonomi skal løses. Selv om handelskonflikten løses, så vil like fullt konkurranse knyttet til teknologi, økonomi og sikkerhet fortsette å skape friksjoner. Eskalering i 2019 øker risikoen for utenrikspolitiske kriser.

Les også: – Det finnes tre typer norske bedrifter

  1. Tøffere cyberkonflikter

Hackere har blitt mer sofistikerte, men samarbeid om å forhindre cyberangrep har så langt ikke har gitt betydelige resultater. Dette året blir også et vendepunkt fordi USA nå går inn for å utøve cybermakt på en mer aggressiv måte. Dette kan lede til flere angrep, snarere enn å motvirke dem.

  1. Europeisk populisme

I 2019 vil populistiske bevegelser stå sterkere enn noensinne. Eurasia Group frykter spesielt at oppslutning om populistiske bevegelser i Italia, Østerrike, Ungarn og Polen vil kunne svekke samarbeid i Europa. Det er en stor risiko for at EU-motstandere vinner mange flere mandater i EU-parlamentet etter valget i mai, noe som vil svekke EU.

  1. USA på hjemmebane

2019 blir et kaotisk år for amerikansk innenrikspolitikk. Sjansen for at Trump blir stilt for riksrett og fjernet fra embete er lav ifølge Eurasia gruppen, men den politiske situasjonen vil være svært ustabil.

  1. Kaldt klima for innovasjon

Teknologisk konkurranse ble svært politisert i løpet av 2018. I 2019 må investorer og markeder betale prisen for dette. Voksende bekymring knyttet til sikkerhet, personvern og økonomi gjør at myndigheter over hele verden setter opp barrierer for samarbeid og internasjonal handel. Disse barrierene vil forstyrre global innovasjon på et kritisk tidspunkt, og kan føre til at 5G-nettverk og andre innovasjoner forsinkes eller legges på is.

  1. Koalisjon mellom "de uvillige"

Den USA-ledede verdensordenen med Washington DC i førersetet har forvitret i løpet av de siste 20 årene. Dette ble kraftig forsterket med valget av Trump i 2016. Men det er også andre verdensledere som ikke ønsker en global liberal orden. Her finner man en blanding av nasjonalister (Brasil og Italia), ledere som taktisk omfavner Trump (Russland, Tyrkia og Nord-Korea), eller andre ledere som ser alliansen med USA som et middel for å overleve (Saudi-Arabia og Israel).

  1. Mexico

Landets nye president, Andres Manuel Lopez Obrador, starter sin embetsperiode med en grad av kontroll og makt over det politiske systemet som ikke har vært sett i Mexico siden tidlig 90-tallet. Han mener at mange av Mexicos problemer skyldes strukturelle reformer fra 80-tallet: en mer åpen økonomi, ortodoks makroøkonomisk politikk, privatisering og deregulering. For Lopez betyr "making Mexico great again" å ta tilbake 60- og 70-tallet.

  1. Ukraina

Spenningene mellom Russland og Ukraina vil sannsynligvis forsterkes i forbindelse med landets presidentvalg og parlamentariske valg i 2019. På slutten av 2018 fikk man en forsmak på dette da russisk marine tok flere ukrainske marinefartøy i forvaring i Kerch Strait. Det er en økende risiko for at konflikten skal eskalere, og dermed forverre forholdet mellom Russland og vesten.

  1. Nigeria

Valget i 2019 vil ha det høyeste konfliktnivået siden overgangen til demokrati i 1999. Kandidatene Muhammadu Buhari og Atiku Abubakar anses begge som dårlige kandidater, førstnevnte uten evne til å gjennomføre reformer, den andre mest opptatt av private interesser og egen berikelse.

-Som en liten, åpen økonomi, er Norge avhengig av å ta del i den globale verdenshandelen og være med på internasjonale avtaler og ordninger. En mindre stabil verdensorden med økt proteksjonisme og svekkede institusjoner, vil stille nye krav til små nasjoner, og det gir økt usikkerhet for norsk næringsliv, forteller Agathe L'Homme som som til daglig hjelper norske selskaper med å forstå og håndtere geopolitiske muligheter og utfordringer.

– Dersom Norge havner i skvisen i verdikjeder som er berørt av en global politisk nedkjøling, så vil vi merke det. Det samme gjelder åpenbart eksport av norske varer, understreker hun. 

Kilde: Pressemelding fra KPMG
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

God påske fra oss i Metal Supply!

SE BILDENE av "Color Hybrid" på vannet

Krever bedre oljeberedskap i Nord

Trygger pluggede brønner på norsk sokkel

Freiberg mener det ikke er marked for havvind i Norge

Satser på Fjord Hybrid

Nyhetsbrev

Metallco-avklaring etter påske?

Equinor vinner syv leteblokker i Argentina

Snart klart for hypermoderne laksefabrikk

Glenn fikk drømmejobben offshore

Sørlandsbedrift kjøper opp dansk samarbeidspartner

Hydrogen fra vind kan gi sokkelen kraft

Ambassadører på energi-besøk til Vestlandet

Bruker 11,5 millioner kroner på å redde kraftturbin

1

Fikk kran-oppdrag

- Norge mangler havvind-strategi

Frifunnet for å ha stjålet bedriftshemmeligheter

Norsk industri viser vei mot utslippsfri cruisefart

Ny hybridferje tok inn vann

Ukens vits: Utilfredsstillende innsats

Tilbakekaller oppdrettsillatelse i Vega

- Hvordan gjøre CO2-fangst lønnsomt?

Logistikkprodusent fikk redusert straff

Tre sterke industriselskaper kjemper om å bli Norges smarteste

Ukens vits: Ekstra fridag

Ny daglig leder i Elpro

Slutter etter 54 år

Byggebransjen dropper stål og betong – går for tre

Nedetid for portalen

Ukens vits: Nyansatt

Norsk selskap går inn i subsea-konsortium

Første stålet i P2-prosjektet kuttet

Ukens vits: Den smarte narrer den dumme…?

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Vibrasjonsfri dreiing – digitalt tilkoblet

Besøk oss på Control 2019 i Stuttgart!

Lav terskel med KUKA Ready Packs

Astrup har blant annet karbonstål på menyen til påske!

Kulelagerhuset: Slik finner du dine lagringer ut i fra mål og/eller referansenummer

HYDAC: Øk driftssikkerheten og oljens levetid i dine hydraulikksystemer

Summ Road Show IBS QMS & Teamcenter

Brannsikkerhet: Er bygget mitt forskriftsmessig sikret?

Watech Introduserer HMS-Sikker Rørspyling

Spilde Mek ISO-sertifisert

ZEISS utvider seg!

Energibesparende ventilasjonsfilter fra Interfil

SDT 340 Kit packed in cardbox

Hentec stiller ut på The 24th International Offshore Crane and Lifting Conference

Tankspyling for små tanker

TL50 pro med IO link. Programmer ditt lystårn selv

BRANNSIKKERHET: Brannkurs og opplæring

Profinet-kabel i robotapplikasjoner

Trådløst Solution Kit for Vibrasjonsovervåking

Forståelse av maskinens utnyttelse gir betydelig effektivitetsbidrag

voestalpine på SSV Conference 2019 - Spennende nyheter innen stål og 3D pri...

Verktøymakeren AS - 20 år

Var Viking Sky godt nok rustet for kalde norske farvann?

Fjero will participate in the world’s largest offshore exhibition in Housto...

Nippon Gases Norge utvider salgsteamet

Send til en kollega

0.151