23948sdkhjf

Verdens 10 største geopolitiske farer i 2019

| Av Redaksjonen | Tips redaksjonen om en historie

– Alle piler peker i feil retning. Populisme brer om seg, politiske institusjoner i USA og Europa svekkes, klimaet for innovasjon har blitt kaldere og cyberkonfliktene tøffere, forteller Agathe L'Homme, geopolitisk rådgiver i KPMG Norge.

KPMGs alliansepartner Eurasia Group, et ledende selskap innenfor geopolitiske analysearbeid, har utarbeidet en rapport som beskriver de 10 største geopolitiske utfordringene de mener verden står overfor for i 2019. De sier det er lav sannsynlighet for store geopolitiske katastrofer i 2019, men advarer mot de mange mørke skyene i horisonten.

Les også: Går sammen om å hjelpe maritim industri med å håndtere cyberrisiko

- Politisk utvikling er avgjørende for internasjonale markeder og måten vi lever våre liv. Eurasia Groups rapport med oppsummering av de største risikoområdene hjelper deg med å forstå hvilke politiske saker du bør følge med på. Med dagens nyhetsstrøm har det aldri vært vanskeligere skille mellom signaler og støy, forklarer Agathe L'Homme, ansvarlig for geopolitisk risiko og analyse i KPMG Norge.

De 10 største risikoene i 2019:

  1. Geopolitiske spenninger over hele verden

Den aller største risikoen i 2019 er de mange geopolitiske farene som ulmer. Eurasia Group ser at 90 prosent av alle utsatte geopolitiske områder nå beveger seg i feil retning, blant annet svekkede politiske og multilaterale institusjoner, populisme på fremmarsj, EU, NATO, Midtøsten, forholdet mellom USA og Europa, Russland og Kina.  

  1. USA og Kina

Det er knyttet stor usikkerhet til relasjonen mellom verdens to mektigste land, USA og Kina. Dette skaper usikkerhet og bekymringer, blant annet knyttet til hvordan uenigheter om handel og økonomi skal løses. Selv om handelskonflikten løses, så vil like fullt konkurranse knyttet til teknologi, økonomi og sikkerhet fortsette å skape friksjoner. Eskalering i 2019 øker risikoen for utenrikspolitiske kriser.

Les også: – Det finnes tre typer norske bedrifter

  1. Tøffere cyberkonflikter

Hackere har blitt mer sofistikerte, men samarbeid om å forhindre cyberangrep har så langt ikke har gitt betydelige resultater. Dette året blir også et vendepunkt fordi USA nå går inn for å utøve cybermakt på en mer aggressiv måte. Dette kan lede til flere angrep, snarere enn å motvirke dem.

  1. Europeisk populisme

I 2019 vil populistiske bevegelser stå sterkere enn noensinne. Eurasia Group frykter spesielt at oppslutning om populistiske bevegelser i Italia, Østerrike, Ungarn og Polen vil kunne svekke samarbeid i Europa. Det er en stor risiko for at EU-motstandere vinner mange flere mandater i EU-parlamentet etter valget i mai, noe som vil svekke EU.

  1. USA på hjemmebane

2019 blir et kaotisk år for amerikansk innenrikspolitikk. Sjansen for at Trump blir stilt for riksrett og fjernet fra embete er lav ifølge Eurasia gruppen, men den politiske situasjonen vil være svært ustabil.

  1. Kaldt klima for innovasjon

Teknologisk konkurranse ble svært politisert i løpet av 2018. I 2019 må investorer og markeder betale prisen for dette. Voksende bekymring knyttet til sikkerhet, personvern og økonomi gjør at myndigheter over hele verden setter opp barrierer for samarbeid og internasjonal handel. Disse barrierene vil forstyrre global innovasjon på et kritisk tidspunkt, og kan føre til at 5G-nettverk og andre innovasjoner forsinkes eller legges på is.

  1. Koalisjon mellom "de uvillige"

Den USA-ledede verdensordenen med Washington DC i førersetet har forvitret i løpet av de siste 20 årene. Dette ble kraftig forsterket med valget av Trump i 2016. Men det er også andre verdensledere som ikke ønsker en global liberal orden. Her finner man en blanding av nasjonalister (Brasil og Italia), ledere som taktisk omfavner Trump (Russland, Tyrkia og Nord-Korea), eller andre ledere som ser alliansen med USA som et middel for å overleve (Saudi-Arabia og Israel).

  1. Mexico

Landets nye president, Andres Manuel Lopez Obrador, starter sin embetsperiode med en grad av kontroll og makt over det politiske systemet som ikke har vært sett i Mexico siden tidlig 90-tallet. Han mener at mange av Mexicos problemer skyldes strukturelle reformer fra 80-tallet: en mer åpen økonomi, ortodoks makroøkonomisk politikk, privatisering og deregulering. For Lopez betyr "making Mexico great again" å ta tilbake 60- og 70-tallet.

  1. Ukraina

Spenningene mellom Russland og Ukraina vil sannsynligvis forsterkes i forbindelse med landets presidentvalg og parlamentariske valg i 2019. På slutten av 2018 fikk man en forsmak på dette da russisk marine tok flere ukrainske marinefartøy i forvaring i Kerch Strait. Det er en økende risiko for at konflikten skal eskalere, og dermed forverre forholdet mellom Russland og vesten.

  1. Nigeria

Valget i 2019 vil ha det høyeste konfliktnivået siden overgangen til demokrati i 1999. Kandidatene Muhammadu Buhari og Atiku Abubakar anses begge som dårlige kandidater, førstnevnte uten evne til å gjennomføre reformer, den andre mest opptatt av private interesser og egen berikelse.

-Som en liten, åpen økonomi, er Norge avhengig av å ta del i den globale verdenshandelen og være med på internasjonale avtaler og ordninger. En mindre stabil verdensorden med økt proteksjonisme og svekkede institusjoner, vil stille nye krav til små nasjoner, og det gir økt usikkerhet for norsk næringsliv, forteller Agathe L'Homme som som til daglig hjelper norske selskaper med å forstå og håndtere geopolitiske muligheter og utfordringer.

– Dersom Norge havner i skvisen i verdikjeder som er berørt av en global politisk nedkjøling, så vil vi merke det. Det samme gjelder åpenbart eksport av norske varer, understreker hun. 

Kilde: Pressemelding fra KPMG
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Islands første elferge får kraftsystem fra ABB

Skiftet navn

Ny kontrakt for Sletta Verft

Honda legger ned England-fabrikk

ACEL med fire kontrakter på hybridisering av ferjer

Torghatten-ferjene på vei

Nyhetsbrev

Får Havforskningsinstituttet som partner

Eksperter: Vil ikke kunne seile igjen

Fellestur til K messen!

Tradisjonen tro opprettholder Plastforum.no fellesreisen til K messen i Düsseldorf i oktober.

Noble Installation og Cullum Detuners inngår strategisk samarbeid

Noble Installation AS og britiske Cullum Detuners Ltd har signert en avtale om strategisk samarbeid innenfor leveranser av utstyr og tjenester til gassturbin ettermarkedet.

Mindre bilproduksjon i Tyskland

Klart for «Ship of The Year” på Nor-Shipping

Forsker på selvkjørende skip

Equinors fornybar energi-lærling: — Mamma sa at dette høres ut som fremtiden!

Irma Denic (19) og Philip Domert Gulliksen (20) er Equinors første lærlinger innen fornybar energi, og blant de yngste som jobber med vindkraft i selskapet. De håper arbeidserfaringen med vindkraft skal gi karrieremuligheter både i Norge og Japan.

Skal redusere svovelutslippene kraftig

SP: Equinor til Stortinget

Ønsker kandidater til stålpriser

Styrker servicen i nord

Ukens vits: En whiskey-hest

Olje og gass til Europa sikrer Norges handelsoverskudd

EU har bestemt seg om stålet

Roboter erstatter stadig flere

Russisk stålgigant med rekordår

TESS-avtale med Bremnes Seashore

Ny teknisk sjef i Proserv

Fra Havyard til Westcon Yards Florø

Kitron får kommunikasjonsordre

TESS skal levere fotbolter til landets kraftmaster

Ukens vits: Lønnsproblemer

Fikk løftekrok i ansiktet

Ny toppledelse i BioMar Norge og Salmon Division

Nedetid for portalen

Ukens vits: Sent ute

Forskningsbåt delvis under vann

Ny daglig leder i X-Noise

Se alle Bedriftenes egne nyheter

RS Components introduserer industrielle frekvensomformere fra Rexroth

Frame agreement with Shell

Komplette viskersystemer med "SERVI VISION CONTROL"

Nyhet: Deva.tex® Marine Standard

Produktnyhet fra Hydroscand

Beckhoff Automation: Ny TwinCAT 3 kontroller gir uovertruffen kapasitet og funksjonalitet

3 stk. brukte GH gantrykraner selges!

RS Components lanserer banebrytende arbitrære funksjonsgeneratorer fra Tektronix

Fluke seminar - Målemetoder for energibesparelser

Kurs i planlapping av deler til Ventiler og Tetninger, mm. 19.-20. mars 2019

Nyhet: Deva.tex® Marine Standard

BRANNSIKKERHET: Mange næringsbygg tilfredsstiller ikke brannkravene

Suksessfulle tunge løft med HYDACs Bieri fabrikk

Kulelagerhuset: NTN-SNR forbedrer sine bæreenheter

Bahco lanserer en ny hurtig ergonomisk rørtang

2019 VIAVI Nordic Days Seminar

Beckhoff Automation: EtherCAT-teknologien oppgraderes for fremtidens dataintensive applikasjoner

Februarkampanje fra Meidell – SUNMASTER manuelle dreiebenker

Promet AS har fått ny Mazak I300.

KUKA med i utviklingen av plattform for smarte fabrikker

Ny Finance Manager i NOHA

NC-Bolt og Pc-Bolt fra Pretec får miljødeklarasjon (EPD)

Firetrådstransmitter med SIL-funksjon- JUMO dTRANS T06

Komplett tilbud på oljeanalyser

Hunseal AS stiller sammen med Intec Pumper avd. Biri under EuroExpo på Gjøv...

Send til en kollega

0.137