23948sdkhjf

Havbruksnæringen må ivareta arbeidstakernes sikkerhet og helse

| Av Redaksjonen/Morten Dahl | Tips redaksjonen om en historie

«Ansatte i havbruksnæringen har et av Norges mest risikable yrker. Arbeidstilsynet vil oppfordre alle aktører i næringen til å sette arbeidstakernes sikkerhet og helse på dagsorden.»

Dette skriver direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, i en artikkel som er publisert å tilsynets hjemmeside. Hun skriver videre at havbruksnæringen er en av bærebjelkene i norsk kystnæring. Antall sysselsatte er økende, og den teknologiske utviklingen er rask. En viktig næring i Norge, med stort økonomisk potensial. Men også en næring med mange risikofylte arbeidsoppgaver.

Les også: Olje-, gass- og havbruksnæringene vil ha behov for ansatte

«Derfor er det så viktig å etablere en god sikkerhetskultur», skriver hun videre.

Ifølge SINTEF er det kun fiskere som har et farligere yrke enn de som arbeider innen havbruk, både når det gjelder faren for å skade seg på jobb, og faren for å omkomme.  SINTEFs HMS-undersøkelse fra 2016 blant sysselsatte i næringen, viser også at antallet nestenulykker er høyt. 76 prosent av deltakerne i undersøkelsen svarte at de eller deres kolleger har opplevd nestenulykker de siste to årene.

Fallulykker, ulykker der noen blir truffet av en gjenstand eller blir klemt eller fanget er de vanligste ulykkestypene i næringen, basert på de ulykkene som Arbeidstilsynet mottar varsel om.

«Samtidig som vi gleder oss over økonomisk vekst og teknologisk utvikling i næringen, ønsker Arbeidstilsynet å sette sikkerhet på dagsorden. Vi ser at det er behov for at næringen selv, sammen med myndighetene, jobber målrettet for å ivareta sikkerheten og helsa til arbeidstakerne. For Arbeidstilsynet er dette er en viktig næring å være tilstede i. Fra og med 2014 og til i dag har Arbeidstilsynet ført rundt 300 tilsyn i næringen, som del av ulike satsninger og aktiviteter, skriver Vollheim.

Les også: Når arbeidsmiljø blir konkurransefortrinn

Arbeidstilsynets erfaring er at det er mange arbeidsmiljøutfordringer og risikoforhold som næringen må ta på alvor og ta hensyn til. Mye av arbeidet er fysisk krevende. Det er dykking, alenearbeid og nattarbeid. Det er risikofylte arbeidsoppgaver ved bruk av båt og annet arbeidsutstyr, og arbeidstakerne utsettes for helseskadelig kjemisk og biologisk eksponering. Arbeidstakerne jobber også ofte under skiftende og harde værforhold som sterk vind, høye bølger og lave temperaturer, og konsekvensene av en ulykke kan være fatale. I tillegg ser vi at risikofylte oppgaver i større grad settes ut til tjenesteytere.

Mange aktører i næringen jobber godt og seriøst for å ta vare på sikkerheten til arbeidstakerne. Men mange har også et stort potensial for å jobbe bedre med forebygging. I 2018 og 2019 følger Arbeidstilsynet opp næringen både med tilsyn og veiledning og gjennom samarbeid med partene og aktørene i næringen. Regelverksutvikling er også sentralt i dette arbeidet.

Det er allerede etablert offshore havbruksanlegg, og flere er under planlegging. Disse anleggene tar i bruk ny teknologi i tillegg til at de plasseres lengre til havs enn de tradisjonelle anleggene. Dette medfører nye risikoforhold, og dette vil vi i Arbeidstilsynet skaffe oss mer kunnskap om framover.

Selv om utviklingen er stor og nye risikoforhold introduseres, vil Arbeidstilsynet opprettholde fokuset på de tradisjonelle og kjente risikoforholdene. Erfaring fra tilsynene i 2018 viser at det fortsatt er behov for både kontroll og veiledning på disse områdene. Dette gjelder for eksempel:

  • Mangelfull sikring av arbeidsplassen
  • Alenearbeid
  • Bruk av arbeidsutstyr og mangelfull sikkerhetsopplæring på farlig utstyr
  • Mangelfull kunnskap om kjemikalienes egenskaper og bruksområder, og dermed også mangelfull kunnskap om hvordan arbeidstakerne skal sikre seg.
  • Arbeid i og vedlikehold av ensilasjetanker. Ensilasjetanker er siloer som brukes til kjemisk konservering av død fisk. I ensilasjetanker kan det dannes eksplosive gasser, og uten rutiner for kontroll av disse gassene, er det fare for eksplosjon. Det var brennbare forråtnelsesgasser som ble dannet og som utløste eksplosjonen på Hitra i fjor sommer, da to arbeidstakere ble hardt skadet.
  • I tilsyn med ensilasjetanker har Arbeidstilsynet avdekket mange alvorlige lovbrudd. Virksomhetene har ikke god nok kontroll med hvordan arbeid i disse tankene kan utføres på en sikker måte.
  • I tilsyn i næringen hittil i 2018, har vi særlig avdekket mangler knyttet til det å kartlegge og vurdere risiko og iverksette tiltak for å minimere risiko, samt det å gi arbeidstakerne nødvendig opplæring.

«Tenk deg en arbeidstaker ute på en merd. Anlegget ligger et stykke til havs. Arbeidstakeren er alene på merden, mens en kollega sitter inne i kontrollrommet på fôrflåten i nærheten. Han som er ute skal hakke løs is som har festet seg på merd og fortøyning. Det er kaldt, det er mørkt, og bølgene slår inn mot merden. Det er ikke rekkverk på gangbanen. Hva om han mister fotfestet og faller? Rekker kollegaen i kontrollrommet å hjelpe tidsnok? Har de trent på hvordan man skal berge seg opp hvis man faller i sjøen?», spør direktøren videre.

Hun mener at det å gi arbeidstakerne opplæring i hvordan arbeidsutstyr skal brukes, og å gjøre risikovurderinger er svært viktig i arbeidet med å ivareta sikkerhet og helse. «Rekkverk på flåter og gangbaner på merder er eksempel på enkle, men viktig tiltak som kan redde liv og burde vært på plass på alle slike anlegg i 2018», avslutter direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Kilde: Arbeidstilsynet
Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Styrker servicen i nord

Skal levere enda en båt til Sølvtrans

Brakk leggen i maskinrommet

Salmar med rekordår

Bekymret for norske havner

Rederi ber statsministeren om hjelp

Nyhetsbrev

Slaktebåt-avslaget kom dagen før dåpen

Mørenot Aquaculture kjøper Hepsø Notservice

Cermaq fikk ny båt fra Grovfjord

Kjøper fire Fjord Hybrid-anlegg

Stødig vekst for norsk sjømat og havnæringene

«Norwegian Gannet»-rederiet har ikke gitt opp

Prosessbåten "Taupo" døpt og levert

Norskprodusert båt levert til Island

En død i oppdrettsbrann

Grunnstøtte – meldte ikke fra

16.000 laks rømte

Olje-, gass- og havbruksnæringene vil ha behov for ansatte

Aquatraz nr 2 på vei

Forskere lager spesialbåt for storskala tarehøsting

Salmon Evolution hentet 50 mill kr i en rettet emisjon

Mørenot kjøper Bøteriet

Avtale om å levere notspylere

«Hardhaus»-verft får nye eiere

Ny toppledelse i BioMar Norge og Salmon Division

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Nyhet: Deva.tex® Marine Standard

Produktnyhet fra Hydroscand

Beckhoff Automation: Ny TwinCAT 3 kontroller gir uovertruffen kapasitet og funksjonalitet

3 stk. brukte GH gantrykraner selges!

RS Components lanserer banebrytende arbitrære funksjonsgeneratorer fra Tektronix

Fluke seminar - Målemetoder for energibesparelser

Kurs i planlapping av deler til Ventiler og Tetninger, mm. 19.-20. mars 2019

Nyhet: Deva.tex® Marine Standard

BRANNSIKKERHET: Mange næringsbygg tilfredsstiller ikke brannkravene

Suksessfulle tunge løft med HYDACs Bieri fabrikk

Kulelagerhuset: NTN-SNR forbedrer sine bæreenheter

Bahco lanserer en ny hurtig ergonomisk rørtang

2019 VIAVI Nordic Days Seminar

Beckhoff Automation: EtherCAT-teknologien oppgraderes for fremtidens dataintensive applikasjoner

Februarkampanje fra Meidell – SUNMASTER manuelle dreiebenker

Promet AS har fått ny Mazak I300.

KUKA med i utviklingen av plattform for smarte fabrikker

Ny Finance Manager i NOHA

NC-Bolt og Pc-Bolt fra Pretec får miljødeklarasjon (EPD)

Firetrådstransmitter med SIL-funksjon- JUMO dTRANS T06

Komplett tilbud på oljeanalyser

Hunseal AS stiller sammen med Intec Pumper avd. Biri under EuroExpo på Gjøv...

BRANNSIKKERHET: 7 ting eiendomsforvaltere og driftssjefer må vite

Vil du bli med Meidell på tur til EMO i september 2019?

Additel 760 håndholdte og automatiserte trykkalibrator

Send til en kollega

0.45