23948sdkhjf

Rykker ut etter laks på rømmen

Båt & Motorservice har spesialkonstruert en båt for å fange rømt oppdrettslaks.

Vikna-selskapet Båt & Motorservice har spesialutviklet et hurtiggående fartøy for gjenfangst av rømt oppdrettslaks.

Den nyutviklede innsatsbåten er designet for å gi oppdrettere stor gjenfangstkapasitet fra første minutt. Det unike arrangementet på den hurtiggående farkosten gjør utsett og haling av fiskeredskapene langt mer effektivt, skriver selskapet i en pressemelding.

Alle fiskestørrelser

– Oppdretterne har allerede en beredskap for gjenfangst ved rømminger, men for å øke deres kapasitet betydelig ved et eventuelt uhell, ser vi behovet for praktiske kvalitetssikringstiltak. I løpet av det siste halvannet året har vi utviklet en fartøytype som rendyrker en slik operasjon i enkelhet og effektivitet, sier Tor Erik Lysø, daglig leder i Båt & Motorservice.

Gjenfangstløsningen skal være tilpasset alle fiskestørrelser. I tillegg til selve fartøyet inkluderer konseptet praktisk oppfølging av oppdrettere som velger å ta i bruk løsningen.

– Vi tenker helhetlig rundt beredskap, drift og oppfølging på våre fartøyleveranser, sier Lysø.

Varsler tøffere linje

Strengere krav til beredskap Norske fiskerimyndigheter har til nå prioritert rømmingsforebyggende tiltak. Fiskeridirektoratet varsler imidlertid en tøffere linje blant annet gjennom mer overvåkning og krav til gjenfangst.

– Vekst i norsk havbruksnæring forutsetter at produsentene får kontroll på miljøutfordringer som lus, sedimenter og rømminger. Det gjennomføres mange prisverdige tiltak, men innen gjenfangst har vi ikke sett samme innovasjonstakt. Med et strengere gjenfangstregime på trappene, har vi brukt vår solide kompetanse innen skreddersøm til fiskerinæringa for å lage et nyttig, fleksibelt og bærekraftig verktøy for havbruksnæringa, understreker Lysø.

Flere bein å stå på

Båtbyggeriet i Vikna har til nå levert fiskebåter til redere langs store deler av norskekysten. Bedriften, som er eid av de ansatte og lokale ildsjeler, ferdigstiller i disse dager nybygg nummer 50, en fiskebåt som skal leveres til en reder i Nord-Norge.

– Selv om tilgangen på oppdrag har vært stabilt god, vet vi at det svinger i fiskerinæringa. For å sikre den unike kompetansen blant vel 15 ansatte, har ledelse og styre derfor jobbet med flere utviklingsprosjekter for å kunne tilby næringsaktører nye løsninger til de mulighetene som finnes i ulike kystnæringer, forteller Tor Erik Lysø, daglig leder i Båt & Motorservice AS.

Det er det første av disse som nå ser dagens lys: Innsatsbåten til bruk ved lakserømminger. Konseptet er utviklet i samarbeid med Marin Design og Viteq.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125