23948sdkhjf

Kostnadene i lakseoppdrett har fortsatt å stige i 2017

Ny rapport som tar for seg årlige kostnadsdrivere i lakseoppdrett spådde i fjor at kostnadstoppen trolig var nådd. Det stemte ikke.

Kostnadene har steget med 5 prosent fra 2016 til 2017. Fôrkostnadene går ned, mens andre driftskostnader øker, en indikasjon på vedvarende utfordringer med lus.

Det viser en helt ny rapport fra Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF).

Både smoltkostnader og avskrivninger har økt mye de siste årene. Smoltkostnadene drives blant annet av overgang til større smolt og investeringer i RAS-anlegg.

«Økningene i avskrivningene henger naturlig nok sammen med økte investeringer i næringen, både i matfiskoppdrett og i verdikjeden for øvrig», heter det i rapporten.

Det er Nofima og Kontali Analyse AS, som på oppdrag fra FHF lager årlige sammenstillinger over kostnadsdriverne i lakseoppdrett. Rapporten som kommer ut årlig tar også for seg drivkreftene bak kostnadsutviklingen og er derfor et godt verktøy for næringen og andre med interesser i industrien. I tidligere analyser ble det vist at kostnadsutviklingen i norsk oppdrettsnæring har vært større enn i konkurrenters.

«Dette kan på sikt true konkurransekraften til norsk laksenæring. Det er dermed viktig å vite hva som driver kostnadene slik at oppdrettsselskapene får en bedre forståelse av hvor innovasjonsinnsatsen bør settes inn. Ettersom rapporten lages årlig kan den også brukes til å analysere hvor stor virkning implementering av nye FoU resultater og/eller teknologi har hatt», skriver FHF på sine nettsider.

 

Kilde: Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095