23948sdkhjf

Fiskeroboten som ble kjendis

Da Marel vant en innovasjonspris, fikk de øynene rettet mot seg. I sentrum for det hele en robot som skjærer i fisk med vannstråler.
– Den henger på veggen bak oss her. De ansatte ser på den hver dag og den gjør oss ekstra stolte.

Administrerende direktør Stein Hendnes peker på plakaten med diplomet som henger på veggen. For knappe halvannet år siden klatret selskapet til topps under Nor-Fishings Innovasjonspris. Det gav det islandske selskapet 100.000 i tillegg til stor oppmerksomhet.

– Det er utrolig flott å få en slik pris. For det første gir det oss stor anerkjennelse for vår innovasjon. I tillegg gir det oss god drahjelp på markedsføringen, sier Hendnes til Nor-Fishing sin nettside.

Fremtidens fiskeindustri

Marels nye fiskerobot er bare et av mange eksempel på robotteknologi som for tiden gjør sitt inntog i fiskeindustrien. Under NHOs årskonferanse i januar, REMIX, var tema roboter og fremtidens teknologi.

– Vi har virkelig truffet med å utvikle en teknologi i henhold til trendene i markedet. Vi har tenkt på hva som må til for å bedre lønnsomheten i fiskeindustrien og håper vår FleXicut kan hjelpe til med det.

Den nye maskinen skanner hvitfisk for å lete etter bein. En tynn vannjetstråle skjærer de så bort og sikrer minimalt tap av fiskekjøtt. Det gir høyere utbytte og bedre kvalitet.

– Dette er jo også helt i takt med hva som er budskapet i fiskeindustrimeldingen. Vi i Norge kan aldri konkurrere med lavkostland, da er fremtiden innovasjon og spennende teknologi, sier Hendnes.

Det islandske selskapet bruker i dag en stor andel av omsetningen på innovasjon og nye produkter.

– Hva kan en spare på en slik maskin?

– Det er veldig individuelt, alt etter hva en produserer og hvordan din produksjon er. Men jeg bruker å si at du minimum sparer fire personer i produksjonen, men like viktig er økt utnyttelse av råstoffet, forklarer Hendnes.

Allerede på plass
Marel er et globalt selskap med over 4000 ansatte på verdensbasis. Selskapet i Norge i dag er et resultat av en fusjon mellom Scanvægt AS og Marel Island sin agent i Norge. Marel Norge har i dag 45 ansatte og omsetter for rundt 200 millioner kroner. Med kontor både i Tromsø, Harstad, Ålesund, Kristiansund og på Lillestrøm er de godt representert langs kysten.

Den nye maskinen er nå en integrert del av produksjonen hos 3 bedrifter, og Marel får svært gode tilbakemeldinger.

– Vi får gode tilbakemeldinger og det er stor interesse for den. Selve utstyret er overkommelig i pris. Det er likevel viktig å påpeke at en må ha rett teknologi både i forkant og etter selve maskinen i produksjonen. Det betyr at investeringen er fra 4 – 8 millioner.

– Og dit tror du flere vil komme?

– Interessen er i alle fall til stede. Vi hadde mange tilstede på vårt demosenter i fjor høst under WhiteFish ShowHow. Vårt mål er som sagt å gjøre industrien mer lønnsom, så jeg tror bedriftene må ta i bruk utstyr som dette før eller senere om en skal være konkurransedyktig.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079