23948sdkhjf

Oljeutbygging ble 50 milliarder billigere

Statoil har kuttet regningen på Johan Castberg-utbyggingen markant.
Tre ganger har Statoil utsatt utbyggingen av det store oljefeltet som ble funnet i Barentshavet i 2011.

Når Statoil nå sier «go» er det til en mindre utbygging enn det opprinnelige konseptvalget til 100 milliarder kroner, ifølge analysebyrået Rystad Energy. Det skriver Aftenbladet ifølge Sysla.

Tre grunner
- Johan Castberg er fortsatt et stort prosjekt på norsk sokkel, men kanskje ikke så stort som Statoil først så for seg, sier oljeanalytiker Espen Erlingsen i Rystad Energy til Aftenbladet.

Han ser tre årsaker til at Statoil har klart å halvere regningen og kutte utgifter på opptil 50 milliarder kroner i Johan Castberg-prosjektet.

1. Prosjektet er nedskalert
Leteboring i området for å finne mer olje til Johan Castberg-prosjektet har resultert i flere gassfunn, men det har vist seg vanskelig å finne mer olje.

Den første utbyggingsløsningen partnerskapet gikk for, var en såkalt semi, en halvt nedsenkbar produksjonsplattform. Oljen skulle føres til land i rør til en lagringsterminal på Veidnes i Nordkapp kommune. Nå vurderer Statoil rimeligere løsninger, med blant annet et produksjonsskip og utstyr på havbunnen.

2. Statoil har presset ned prisene fra leverandørene
- Generelt lavere enhetspriser, som lavere riggrater, bidrar til å kutte kostnader. Utgiftene til boring har gått ned 50 prosent, sier Erlingsen.

3. Kronekursen
- Den norske kronen har svekket seg og det har påvirket kostnadene i prosjektet i dollar, forklarer oljeanalytikeren.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141