Stenbeck: Mannen som la ned stålverk og ble stor på satellitt-TV i ny svensk serie på NRK

Han la ned stålverkene og skogbruket og satset på mobiltelefoni og deretter satellitt-TV. Det ble han rik på, mens stålverksarbeiderne ble arbeidsledige.
I den nye svenske storserien om industrimagnaten Jan Stenbeck fortelles en historie om stålverksindustrien som måtte gi tapt for den glupske forretningsmannen. Nå går serien på NRK.
Viasat og TV3
Stenbeck-familien hadde gjort Kinnevik-konsernet stort i Sverige, blant annet gjennom stålverk og skogbruk. Men så dør etablereren, og sønnen Jan Stenbeck – spilt av Jacob Oftebro - tar over konsernet. Da blir det andre boller. Først mobiltelefoni og deretter gjør han seg stor på satellitt-TV, noe vi også i Norge fikk godt nyte av på 90-tallet og senere, med Viasat og TV3.

De to første episodene handler mye om Kinnevik-konsernets stålvirksomhet. Ved stålverket Fagersta var det på det meste 5000 ansatte. Men stålverket slet med økonomien, og da forretningsmannen Jan Stenbeck tok over ble det raskt slutt på stålverket.
Omsetning på 3,1 milliarder kroner
Dert var spesielt stålverket i Fagersta som sto sentralt i Kinnevik-konsernets drift. Det sto klart til å tas i bruk i 1970. 15 år senere var det imidlertid slutt fordi Jan Stenbeck mente at svenske stålverkers tid var forbi grunnet dårlig økonomi. I 15 år produserte imidlertid Fagersta stålverk mer enn en million tonn med stål. Til tross for stålverket hadde høy klasse og mange ordre så mente Stenbeck at det ikke var plass for stålverket i den svenske stålindustrien.
Siste driftsåret som samlet konsern, 1983, hadde Fagersta AB en omsetning på 3,1 milliarder svenske kroner og 5 000 ansatte. De gjenværende delene i Fagersta AB ble deretter solgt til andre selskaper og privatpersoner. I forbindelse med at Stålverk II i Fagersta ble lagt ned 28. juni 1985, ble Fagersta AB og Kinnevik samlet i et felles konsern under sistnevntes navn.

Fortsatt produksjon i Fagersta
Produksjonen som fortsatt foregår i Fagersta finnes for det meste hos Seco Tools AB (hardmetallverktøy for skjærende bearbeiding – cirka 1200 ansatte i Fagersta), Epiroc Drilling Tools AB (verktøy for bergboring innen gruve- og anleggsindustrien – cirka 700 ansatte i Fagersta), samt hos Fagersta Stainless AB (rustfri valsetråd og trukket tråd – cirka 330 ansatte), skriver Wikipedia.
Svært mange mistet jobbene sine ved hjørnesteinsbedriften til tross for store protester fra både de ansatte og lokalbefolkningen. Men Stenbeck i Oftebros kyniske skikkelse blåste nærmerst i dette, og la ned fabrikkene og satset i stedet på satellitt-TV. For så å bli en av Sveriges rikeste forretningsnavn.
TV-serien «Stenbeck» er først og fremst en skildring av forretningsmannens Jan Stenbecks liv. Mannen som tok over Kinnevik, og som gjorde alt for å lykkes med sin visjon om å starte satellitt-TV til tross for Sveriges strenge lovgivning mot dette. Denne iveren etter å få til dette førte til at han mistet familien sin, som på denne tiden bodde i USA. I Jan Stenbecks tilfellet kan man godt si at jobben gikk foran alt annet – også sin egen familie.
Hadde sin pris
Jacob Oftebro spiller den etter hver usympatiske Jan Stenbeck på en svært overbevisende måte. Han lever et liv i sus og dus, og legger bokstavelig på seg så Oftebro nærmest blir ugjenkjennelig mot slutten. Men det har sin pris. Han mister både sin kone og to barn, i tillegg til å komme på kant med begge søstrene sine.
Serien er basert på sanne hendelser, men er selvsagt bearbeidet for å skape godt drama. Og det er det. Uten at vi røper for mye når vi sier at Jan Stenbeck dør av et hjerteinfarkt 59 år gammel i 2002.
Mer om stål på TV her: