23948sdkhjf

Bruker 45 millioner på smitteverntiltak

Å hindre koronaviruset i å spre seg koster. Det har verftkonsernet Vard fått erfare. Selskapets verft har brukt 45 millioner kroner på koronatiltak på to måneder.

Hver uke bruker verftene i Vard-systemet flere 100.000 kroner på testing av utenlandske arbeidere, skriver NRK. Nå vil konsernet ha mer penger eller kompensasjon.

NRK skriver at siden august har konsernet brukt hele 45 millioner kroner på koronapandemien og for å teste polske, rumenske og italienske gjestearbeidere. Arbeidskraft som verftene er helt avhengige av for å få jobbene gjort.

Vard har hatt strenge koronatiltak for gjestearbeiderne. De har bodd på enerom på brakkerigger i hele karanteneperioden, og det har vært krav om to negative koronatester før de kan gå i arbeid. Til sammen har 17 arbeidere ved Vard-verftene testet på korona så langt under pandemien.

Regjeringen kom denne uka med nye oppdaterte og skjerpede retningslinjer for gjestearbeidere.

Under Debatten på NRK tirsdag kveld sa kommunikasjonsdirektør i Vard, Hege Akselvoll, at konsernet jobber med smittevern hver dag, og at hver gjestearbeider som må i karantene koster konsernet masse ekstra utgifter. Hun fortalte også at Regjeringens krisepakker så langt ikke har truffet verft-kjempen særlig godt.

-Vi er havnet mellom to stoler, sa Akselvoll på Debatten.

Hun sier til NRK at de nye retningslinjene for gjestearbeidere ikke fører til de store endringene i Vard, bortsett fra at de fører til mindre fleksibilitet og økte kostnader. Tiltakene har konsernet fulgt en god stund. Hun sier at smitteverntiltakene ved norske verft har vært strengere enn det Regjeringens tiltak og anbefalinger har vært.

Siden i sommer har 1000 gjestearbeidere sittet i karantene, og når dette skrives er det 100 som gjør det samme. Akselvoll sier at hun er uroet over hvilke økonomiske konsekvenser de nye tiltakene vil få for Vard-konsernet.

Ulstein Verft er en annen stort aktør i verftsindustrien som også merker koronapandemien. Om lag halvparten av verftets 600 ansatte er utenlandske, skriver NRK. Også her har test- og smittevern-regimet vært strengt, men man har ikke oversikt over hvor mye det har kostet selskapet så langt.

Under Debatten tirsdag kveld forsto næringsminister Iselin Nybø (V) verftsnæringens bekymring, men hun kunne ikke love noen ekstra midler på direkten.

– Regjeringen har gjennomført en rekke generelle tiltak som kommer næringslivet til gode, og som de rammede bedriftene også kan benytte seg av. Samtidig følger vi utviklingen nøye og vurderer fortløpende behovet for nye tiltak, sa hun i programmet.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11