SE VIDEO: Aker Solutions demonterte 28.000 tonn stål - Gyda-prosjektet er ferdig fullført

Aker Solutions, som har stått for jobben, mener prosjektet er en betydelig milepæl innen bærekraftig dekommisjonering til havs.
I løpet av prosjektet har det blitt demontert 28.000 tonn materiale med en imponerende gjenvinningsgrad på 98,5 prosent.
Verdifulle materialer
– Offshorekonstruksjoner som Gyda består av store mengder verdifulle materialer som er svært etterspurt på verdensmarkedet, både fordi det er behov for flere byggematerialer, men også fordi produksjon av gjenbrukt stål, kobber og aluminium slipper ut langt mindre CO2 enn produksjon av nye materialer, sier Bengt Hildisch, SVP Decommissioning i Aker Solutions.
Det Repsol-opererte Gyda-feltet ble stengt ned høsten 2021. Både understell og topside ble levert til Stord av Allseas’ Pioneering Spirit sommeren 2022. Ved levering var totalvekten av plattform og understell rundt 28.000 tonn.
Sikker og effektiv demontering
Å resirkulere en offshore-gigant som Gyda er et grundig arbeid. Selve transporten var spektakulær. Pioneering Spirit, verdens største konstruksjonsfartøy og fartøyet med høyest løftekapasitet i verden, er en av de få som er i stand til å håndtere en slik oppgave. Så snart oversiden var trygt plassert hos Aker Solutions, startet en omfattende innsats for å fjerne alt farlig avfall på en sikker måte, berge gjenbrukbart utstyr og rengjøre oversiden, før den store fakkelen og boretårnet ble fjernet.
For å sikre sikker og produktiv dekonstruksjon av Gyda, utviklet Aker Solutions dekommisjoneringsteam en maskinbasert metode for å demontere Gyda-plattformen. Ved å bringe seksjon etter seksjon av den store plattformen ned til bakken og innenfor rekkevidde av det kraftige skjæreutstyret, sikret de en effektiv og kontrollert rivingsprosess.

Plattformen ble skrellet
- Vi skrellet plattformen lag for lag, og sørget for en sikker og kontrollert demontering. Plassering av strukturer på bakken er en sentral del av Aker Solutions maskinbaserte metode, som muliggjør sikker og effektiv demontering. HSSE-fordelen ligger i å redusere manuelt arbeid og minimalisere arbeid i høyden, uttaler Johan Fredriksson. Han er leder for stedet der Gyda-plattformen ble dekommisjonert.
12 velteoperasjoner ble utført på Gyda. Den største, 19. oktober 2023, sendte den 18 000 tonn tunge dekksiden til bakken. Omtrent 50 kg eksplosiver ble brukt, fordelt på 28 ladninger plassert på bena og diagonale seler.
- Dette er kompliserte operasjoner, som krever ekstremt nøye og presise prosjekterings- og planleggingsaktiviteter. I mange tilfeller er demontering av strukturer langt vanskeligere enn å bygge dem. Jeg er imponert over teamet på Stord og glad for at vi klarte å fullføre prosjektet med gode HSSE-resultater, sier Hildisch.
Et stort bidrag til bærekraft
Resirkulert stål fra Gyda har resultert i 40 758 tonn mindre CO2-utslipp sammenlignet med å produsere nytt stål, og fremhever den avgjørende rollen til resirkulering for å redusere industrielle karbonfotavtrykk.
Reisen til Gyda:
Gyda-plattformen ble opprinnelig installert på det Repsol-opererte Gyda-feltet i den sørlige Nordsjøen nær Ekofisk. Produksjonen startet i 1990 og ble lagt ned høsten 2021. Aker Solutions (daværende Kværner) signerte en kontrakt med Allseas 20. september 2019, for offshore forberedelser, mottak, demontering og resirkulering av Gyda-plattformen. I 2022 ble plattformdekket og underkonstruksjonen, med en vekt på til sammen 28.000 tonn, fraktet til Aker Solutions sitt dekommisjoneringsanlegg på Stord av Pioneering Spirit.
Fullføre sirkelen
Gyda-plattformen ble bygget ved flere norske verft på slutten av 1980-tallet. Stålunderstellet er levert av Aker Solutions’ verft i Verdal, mens oversiden er konstruert av Aker Solutions’ verft i Egersund og Worley Rosenberg i Stavanger.
Mens dusinvis av maskiner, utstyr og verktøy har blitt gjenbrukt, vil aluminiumet fra Gydas helikopterpute få nytt liv som en bro i Trondheim. Etter demontering på Stord ble materialene sortert av Stena Recycling, omsmeltet av Hydro Aluminium og sendt til Leirvik AS for bygging av den nye brua. Den 55 meter lange gang- og sykkelbrua, som er bestilt av Statens vegvesen, skal utelukkende være laget av gjenvunnet materiale fra Gyda.
Ettersom offshore olje- og gassinstallasjoner når slutten av livssyklusen, vil ansvarlig avvikling fortsatt være avgjørende for miljøforvaltningen. Den globale utfasingen offshore gir enorme muligheter, med rundt 10 000 operative produksjonsplattformer over hele verden.