Få dager til: Toll og handelskrig på stål og aluminium - tre sentrale norske aktører svarer

Saken: 9. februar varslet den amerikanske presidenten nye tollsatser på stål og aluminium.
De viste seg å bli 25 prosent «og det blir ingen unntak», sa Trump da han undertegnet presidentordren. Tollsatsene skal gjelde fra 12. mars – det er 8 dager til.
- Vi er uansett avhengig av import og gjør det vi kan for å påvirke så Norge havner på innsiden av utvidete safeguards og mottiltak fra EU.
Men som Norsk Industri skriver på sin hjemmeside før helgen: - Den praktiske utformingen er uklar.
Og det er intet understatement, forholdene utvikler seg dag for dag eller raskere.
Europeiske land med Frankrike og Tyskland har reagert kraftig, og EU har varslet mottiltak. Og muligens på utsiden, men mest sannsynlig i skvis, står norske aktører som kan rammes av alle tiltak og mottiltak.
Akkurat nå er det veldig få som vet noe som helst. Vi har likevel undersøkt temperaturen hos tre toneangivende bedrifter i metall-sektoren med tre korte spørsmål:
Dette svarer tre sentrale aktører i bransjen nå på tre spørsmål:
- - Hva gjør din bedrift for å forberede seg på det som fortsatt er en uavklart situasjon?
- - Hvor er det mest sannsynlig at problemstillingen kan belaste deres produksjon og salgskjede?
- - Med alle mulige forbehold; Er det mulig å se muligheter eller lyspunkt i situasjonen nå?
Adm. dir. Arne Reinertsen i E.A. Smith:
- Vi sikrer forsyningskjedene i våre Europa og nok lager til å ha betjene kundene våre. Vi er uansett avhengig av import og gjør det vi kan for å påvirke så Norge havner på innsiden av utvidete safeguards og mottiltak fra EU.
- Hele vår stålvirksomheten er basert på import og distribusjon av stål, den vil mao ramme bredt avhengig av hva som blir utfallet.
- Lyspunktet må være at myndighetene nå virker å jobbe tettere med Europa. Selv om vi heller skulle bygget boliger, skoler og sykehus så er tilgang på stålet vi leverer viktig for alt fra bomberom til ammunisjon.
Trondheimsbaserte E. A. Smith og Smith stål er en av landets ledende leverandører av stål, med en konsernomsetning på ca 3,5 milliarder kroner (2023-tall).
Mats Benson på vegne av salgsdirektør Steffen Pettersen i Sverdrup Steel:
- Sverdrup Steel leverer til mer enn 80 land globalt, og vi har ansatte og virksomhet i en rekke land. Handelstariffer og restriksjoner risikerer å skape hindringer for produktene vi handler med.
- Med tanke på tidligere erfaringer samt et sterkt fokus på redusert CO2-avtrykk, har vi et solid nettverk av leverandører i hele den vestlige delen av verden – i Europa både innenfor og utenfor EU, samt i USA.
- Hvordan dette vil påvirke vår virksomhet er per nå vanskelig å forutse, og vi følger utviklingen nøye. Vi oppdaterer våre kunder fortløpende om eventuelle endringer.
Stavangerbaserte Sverdrup Steel er en global leverandør av høylegert materiale til industrien, og omsetter for ca 1,7 milliarder kroner (2023-tall).
CEO Børre Lobek i Nordic Steel Group:
- Nordic Steel følger nøye med i nyhetsbildet og har tett dialog med alle de sentrale aktørene i næringskjeden.
- Foreløpig er det ingen konkrete enkeltområder som stikker seg ut. Men vi kan risikere høyere volatilitet i råvarepriser og er derfor ekstra bevisste på det.
- Når det kommer til lyspunkt, skal Nordic Steel være Norges ledende kompetansesenter innen stål om både 5, 10 og 15 år og lenger. Med det perspektivet finnes det alltid muligheter. Vi tror blant annet fortsatt på at bærekraftig produksjon med fokus på lavest mulig Co2-utslipp vil være bra for både verden og business, uavhengig av verdenssituasjonen. Det skal være trygt å ha Nordic Steel som partner i prosjektene.
Bryne-baserte Nordic Steel AS er et av Norges best sertifiserte stålsenter, og en komplett leverandør av mekanisk produksjon innenfor avansert platebearbeiding, sertifisert sveis og montasje. Nordic Steel omsetter for ca en halv milliard kroner (2023) og leverer til kunder i alle bransjer.