23948sdkhjf

Lonbakken Mekaniske Verksted AS på Otta har utviklet en ny ferist som nå skal prøves ut i Sverige

NYTT PRODUKT OG REKORDORDRE: Lonbakken Mekaniske Verksted AS på Otta har fått ordre på tre kilometer med rør og totalt 50 tonn med stål.

Håvard Lonbakken er produksjonssjef hos Lonbakken Mekaniske Verksted AS på Otta i Gudbrandsdalen. Selskapet ble etablert i 1957 og er ledende i Norge innen stålkonstruksjoner, skreddersveis og ferister. For tiden er de 24 ansatte.

Lonbakken forteller til Metalsupply at det var høsten 2024 at de landet sin største feristordre noensinne. De tre kilometerne med rør og 50 tonnene med stål, skal bli til ferister og sendes til Sverige.

– Denne storordren kom etter at vi fant ut at vi skulle satse på eksport. Årsaken til satsningen var signaler om at feristene våre hadde interesse også utenfor Norge, sier Lonbakken.

Nå skal feristene stoppe større dyr

Tidligere har Lonbakken Mekaniske Verksted produsert ferister som har stoppet beitedyr fra å krysse alt fra E6 til privatveier. Den nye feristen er større og skal nå stoppe viltdyr, for å unngå viltpåkjørsler.

For to år siden laget Lonbakken en ferist på 4x12 meter som ble montert ved tømmerterminalen i Stange. Disse store feristene var så effektive at de ble lagt merke til.

Storbestillingen fra Sverige

Det svenske Trafikverket snappet opp nyheten og bestilt et lass med disse feristene fra Lonbakken. NCC Sverige har konkludert med at det var en bedre løsning å kjøpe ferister i Norge enn å produsere de selv. Det skal dermed graves ned ferister på sideveier til to riksveier i Sverige, for å stoppe spesielt elg og hjort fra å komme forbi.

– Dette er et stort gjennombrudd for oss, sier Lonbakken.

I tillegg til ferister leverer Lonbakken mye stål og løsninger til store entreprenørene som Skanska og AF Gruppen. Noen av de store prosjektene er Yggdrasil, Bekkelaget renseanlegg i Oslo og Rogfast.

Merker dere økte priser på stålet dere bruker?

– Spesielt i forhold til prisene under koronapandemi og Ukraina-krigen har vi sett en økning I forhold til prisindeksen på norsk stål. Stålprisen har vært nokså stabil ellers i nesten 10 år.

– Er det grei tilgang på stål nå, og hvor får dere stålet fra?

– Det er greit å skaffe stål nå, og vi får det stort sett fra Tibnor og Norsk Stål.

Hos Tibnor har selskapet også et lager av standard feristrør.

– Hvordan har omsetningen vært i 2024?

– I 2024 hadde vi en omsetningsøkning på omtrent 70 prosent. Og 2023 var også et veldig bra år.

Lonbakken forteller at mye av dette kommer fra langvarige, lønnsomme prosjekter, som de tre allerede nevnte storprosjektene.

– Vi har ikke opplevd markedet slik før. Nå har vi funnet en nisje med en bra posisjon som problemløser. Vi skreddersyr løsninger etter kundens behov og tror vi har vår styrke i å være små.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081