Tre nye flytende havvindprosjekter har signert kontrakter med Norges verdensledende testsenter

Før jul i fjor fikk METCentre, som ligger utenfor vestkysten av Norge, godkjenning til å utvide sitt testområde med inntil fire nye teststeder.
Verdens første flytende havvindmølle er allerede plassert på stedet, og i 2021 fikk den selskap av Stiesdal-utviklede TetraSpar.
Totalt sju turbiner
Totalt er det plass til sju turbiner på stedet, som til sammen kan produsere opptil 85 MW.
Selskapene som nå har signert METCentre vil demonstrere flytere med 15 + MW turbiner. Det er ingen andre steder i verden som tester i denne skalaen. Dette er turbinstørrelsen som vil være relevant for fremtidige flytende havvindparker. Testområdet ligger bare noen få kilometer unna Utsira Nord-området, hvor Norges første kommersielle flytende havvindpark skal ligge.
- Svært gode nyheter
Dette er svært gode nyheter for innovasjon innen flytende havvind.
- Dette er veldig gode nyheter for innovasjon innen flytende havvind. Teknologiene som nå planlegges ved METCentre vil være avgjørende når vi kommer i gang med Utsira Nord, sier Arvid Nesse, leder for METCentre og bransjenettverket Norwegian Offshore Wind,sier adm. dir. i METCentre, Arvid Nesse i en pressemelding fra selskapet.
På den internasjonale konferansen for flytende havvind, Floating Wind Days, i mai annonserte det statseide foretaket ENOVA et nytt støtteprogram for flytende havvind. De nye testprosjektene konkurrerer alle om finansiering og er derfor foreløpig konfidensielle.
- Vi er det eneste stedet i verden som er klare med tillatelser til å teste prosjekter med denne kapasiteten. Skal vi få i gang flytende havvind i Norge uten ytterligere forsinkelser, må det begynne på METCentre, så vi kan få viktig kunnskap fra både bygge- og driftsprosessene, og dermed oppnå nødvendige kostnadsreduksjoner før Utsira Nord. Her ligger alt til rette for at Norge kan ta en lederrolle i å utvikle ny teknologi og redusere kostnadene ved flytende havvind, sier Nesse og legger til:
Mangfold
- For å sikre mangfold i både leverandørkjeden og teknologien, mener vi det er avgjørende at disse tre prosjektene alle får støtte slik at de kan realiseres før oppstart av Utsira Nord. Vi må sikre at Norge opprettholder en ledende posisjon innen flytende havvind globalt.
Nesse understreker at test- og demonstrasjonsprosjekter bidrar betydelig til å redusere kostnadene ved flytende havvind.
– Det viktigste den norske regjeringen kan gjøre nå er å investere i demo- og testprosjekter, for å sikre at kommersielle prosjekter i fremtiden skal være lønnsomme og kreve mindre risikoredusering, sier Nesse.
Kilde: Pressemelding fra Norwegian Offshore Wind
KLIKK for alle artikler i Offshore og havvind.