Outokumpu med rapport: Stålbrukere, stålprodusenter, beslutningstakere og investorer må med i den grønne omstillingen
Den grønne omstillingen er en av hoveddriverne for industriell transformasjon i det 21. århundre.
I 2023 nådde stålindustrien, både karbon og rustfritt, en markedsverdi på 928 milliarder dollar, og produserte 2 milliarder tonn stål. For øyeblikket står stålindustrien for 10 prosent av globale klimagassutslipp – men samfunnet vårt vil kreve betydelige mengder energi og stål også i fremtiden.
Stålindustrien må redusere utslipp med 90 %
Innen 2050 må stålindustriens utslipp reduseres med 90 prosent sammenlignet med 2022-nivåene, en monumental endring som krever en dyp endring fra stålaktører fra hele verden.
- Outokumpu har med rette fremhevet at samarbeid og umiddelbar handling er avgjørende for å fremskynde den globale netto null-stål-overgangen. Å få bransjen til null er en av vår tids kritiske utfordringer. Dette kan vi oppnå. Men vi vil bare drive sektortransformasjon raskt hvis vi har effektivt samarbeid og handling fra alle deler av verdikjeden – ikke bare stålbrukere, men både stålprodusenter, beslutningstakere og investorer, sier Jen Carson, industrisjef i Climate Gruppe.
Outokumpu, som selv omtaler seg som den globale lederen innen bærekraftig rustfritt stål, har publisert en rapport om fremtiden til stål.
Fem kritiske endringer
Denne identifiserer fem kritiske skifter for å akselerere den grønne omstillingen og den nødvendige industrielle transformasjonen. Rapporten bygger et klart syn på hvordan stålindustrien trenger å utvikle seg, og omfatter det økende behovet for å avkarbonisere og gå utover karbon, betydningen av et stabilt og langsiktig reguleringsmiljø, behovet for å bevege seg oppover i sirkularitetsverdikjeden, det delte ansvaret for de grønne investeringene – og nødvendigheten av en reposisjonering av den grønne omstillingen for å få offentlig støtte.
- Den strategiske betydningen av stål og andre ressurser er igjen i søkelyset, ettersom nasjoner sliter med utfordringene med å sikre industriell motstandskraft og navigere i den grønne omstillingen. Og mens dagens fokus for stål er karbonutslippsentrisk, vil morgendagens utfordringer kreve en helhetlig tilnærming, som sannsynligvis i økende grad omfatter flere planetariske grenser og høyere sosiale krav, sier Johann Steiner, konserndirektør for bærekraft, strategi og mennesker i Outokumpu.
- Å erkjenne hvilken endringsfase en organisasjon er i er avgjørende for å sette i gang endringen som går langt utover å forbedre materialer eller redusere utslipp. Organisasjonene som lykkes vil være de som modig vedtar nye strategier i tråd med det 21. århundres forretningsfilosofi, legger han til.
Et felles ansvar
Et felles ansvar og en rebranding må til for å få fart på utviklingen og sikre konkurransekraft.
For noen av skiftene som er identifisert, har tidlig fremgang vært lovende ettersom industriforløpere tar skritt mot avkarbonisering og økende sirkularitet. Stål er en industri som er nærmest sirkulær, med nesten 85 prosent av utgått stål som samles inn for resirkulering globalt – men med bare 30 prosent av det brukt til å produsere nytt stål, er det fortsatt rom for forbedring. Det er uten tvil mye som gjenstår for å transformere industrien og gjøre den grønne omstillingen til et nytt konkurransefortrinn som sikrer grønn vekst.
Nye trusler truer også i horisonten, ikke minst med økende geopolitiske utfordringer. Ifølge rapporten er det nødvendig med ambisiøs, langsiktig politikk og statlig støtte for å få fart på den grønne omstillingen. For å samle offentlig interesse og støtte, etterlyser rapporten også en «ommarkering» av den grønne omstillingen for å gjøre den mer håndgripelig og synlig for publikum i form av en mer evigvarende måte å konsumere på.
Må redusere påvirkningen drastisk
- Nesten alt vi mennesker gjør i dag har en sammensatt innvirkning på den fysiske verden. Utfordringen vår for det 21. århundre er å redusere denne påvirkningen drastisk – noe som krever en grunnleggende transformasjon i hvordan vi produserer og forbruker. Det er klart at karbonstål og rustfritt stål vil ha en sentral rolle å spille i den overgangen, både som materiale og som et definerende estetisk trekk ved et samfunn som trenger å bygge produkter designet for lang levetid», sier Olivier Rostang, ledende forsker for hvitboken på Kairos Future.
Outokumpu deltar i Climate Week NYC mellom 22.–29. september 2024, for å aktivere global klimadiskusjon, for å dele viktig fremtidig innsikt fra hvitboken og for å ta ansvar for å fremskynde den nødvendige endringen.
Kilde: Pressemelding fra Outokumpu