Elkem skal få CO2-fri silisiumproduksjon med støtte fra Enova
Elkem forsker på et banebrytende nytt konsept for silisiumproduksjon, som tar sikte på å eliminere nesten alle direkte CO2-utslipp.
Konseptet innebærer å fange og resirkulere karbonet i prosessen fra gass og gjenbruke det i produksjonsprosessen. Enova har bevilget Elkem 31 millioner norske kroner til en mellomstor pilot som skal gjennomføres i Kristiansand. Det går fram av en pressemelding fra Elkem.
Silisium viktig i det grønne skiftet
Silisium er et kritisk råstoff for de grønne og digitale overgangene, da det brukes i elektriske kjøretøy, solceller, batterier, datamaskiner, vindturbiner og mye mer. Produksjonen av silisium er imidlertid en kilde til klimagassutslipp, ettersom prosessen krever en kilde til karbon for å redusere kvartsen til silisium.
Elkems silisiumproduksjon er basert på mer enn 80 prosent utslippsfri elektrisitet og er en av verdens mest bærekraftige produksjonsprosesser for silisium. Utslippene fra karbonet som trengs for å produsere silisium fra kvarts er imidlertid vanskelig å redusere.
– Elkem har en klimastrategi med sikte på netto nullutslipp innen 2050, og overgang til mer biokarbon og utforskning av karbonfangst er blant selskapets tiltak. Med denne banebrytende forskningen på karbon-sløyfe, muligens gjenbruk av fanget karbon i vår egen prosess, utforsker vi en potensiell game changer i silisiumproduksjonsindustrien, sa Elkem-sjef Helge Aasen.
Vil elimenere karbon-behovet
Det nye konseptet, kalt Sicalo (Silisiumproduksjon med karbonløkker), vil eliminere behovet for karbon som brukes som reduksjonsmateriale, hvis det blir realisert. I dagens silisiumovn ender prosessgassene som CO2-utslipp. I Sicalo vil det avgitte karbonet fanges opp og gjenbrukes i silisiumproduksjonsprosessen som reduksjonsmiddel.
Elkem er i ferd med å fullføre første fase av forsknings- og utviklingsarbeidet til Sicalo, hvor de ulike delprosessene testes på laboratorie- og benkskalaer sammen med SINTEF Industri og NORCE. Prosjektet har tidligere mottatt 16 MNOK i midler fra Norges forskningsråd for denne forskningsfasen i 2022-2024.
– Enova er imponert over det omfattende arbeidet Elkem har lagt ned i dette pilotprosjektet. Dette er fremtidens teknologi. Det er derfor svært naturlig at Enova er med og bidrar til å redusere risikoen gjennom økonomisk støtte. Enova vet at det tar tid å kommersialisere denne teknologien. Nå som Elkem er i gang kan vi håpe at de nye løsningene og prosessene kan industrialiseres tidlig på 2030-tallet. Vi følger resultatet med spenning, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova
Mye forskning gjenstår
– Vi er glade for å motta offentlige midler fra Enova til dette pilotprosjektet. Det er fortsatt betydelig forskning som trengs før vi kan se dette som en levedyktig løsning i full skala, men de foreløpige resultatene er lovende, og vi er stolte over å ha forskere i verdensklasse og pilotanlegg for å jobbe med disse mulige fremtidige teknologiene for silisiumindustrien, sa Helge Aasen.
Elkem fullførte også verdens første karbonfangstpilot i et silisiumsmelteverk i 2023, med fangstrater på opptil 95 prosent.
Kilde: Pressemelding fra Elkem