23948sdkhjf

Ny konferanse skal åpne opp havvind-markedet for leverandører

På North Sea Wind Conference i juni deler Sørlige Nordsjø II-vinnerne Ventyr og NorSea planene for utbygging og drift av havvind-parken. 

Det betyr at norske leverandører for presentert muligheter innen internasjonal havvind.

Den helt nye konferansen, som går av stabelen i Kristiansand 5. juni, skal vise frem forretningsmuligheter innen havvind og muligheter for samarbeid på tvers av landegrensene.

Tidligere i år vant konsortiet Ventyr og deres strategiske partner NorSea Group auksjonen om det første utlyste havvind-feltet på norsk sokkel, Sørlige Nordsjø II. På konferansen vil Ventyrs prosjektdirektør dele detaljer om planene, inkludert kriterier for valg av leverandører. 

Konsortiets norske samarbeidspartner, John E. Stangeland fra NorSea Group, vil presentere hvordan leverandørkjedene er planlagt satt opp, hva slags leveranser som trengs og hvordan den fremvoksende leverandørindustrien rundt havvind vil bli seende ut.

Også på nettverksarrangementet Sea Breeze, kvelden i forkant, vil ledere fra selskaper som Equinor, Vårgrønn og Corio Generation komme på scenen og diskutere utviklingen av norsk havvind, og hvilke muligheter som nå oppstår for energibransjen og leverandørindustrien.

En egen del av programmet vil handle om Nordsjønettverket, og hvorfor kompetanse på offshore nett er viktig for utbyggere. I tiden fremover skal det tas viktige valg som vil påvirke kost, inntjening og infrastruktur innen havvindutbygging. Programposten utforsker utviklingen av offshore nett i Nord-Europa, utviklingserfaringer og regulatoriske rammeverk, Statnetts planer og perspektiver for det norske nettet og publikum får innsikt i verdiskaping gjennom en fleksibel utvikling av Nordsjønettverket.

La konferansen til Kristiansand

North Sea Wind Conference er blitt til gjennom samarbeid mellom OTD Energy, GCE Node, Nasjonalt Kompetansesenter for Havvind, Fremtidens Havvind, Southwind, nettavisen Ocean24.no, Kristiansand Havn, Agder Fylkeskommune, Universitetet i Agder, Næringsforeningen i Kristiansand, KrsBiz og Kristiansand kommune.

– Kristiansand er en naturlig lokasjon for en internasjonal havvindkonferanse i Norge, sier Tom Fidjeland i GCE Node.

– Agder-regionen har alltid vært orientert mot internasjonale markeder, og med sin nærhet til både Nordsjøen og Østersjøen, kan regionen posisjonere seg som en ledende aktør mot disse markedene, legger Fidjeland til.

Internasjonale havvind-utbyggere

På konferansen vil fem internasjonale utbyggere presentere sine porteføljer, og deltakerne vil få oversikt over hvilke muligheter som ligger for leverandørene i deres prosjekter. OTD Energy er kjent for å stå bak Norges største årlige energimesse i Stavanger og Bergen, ofte omtalt som leverandørenes egen messe.

– I 25 år har vi fokusert på forretningsmuligheter for leverandørindustrien. Nå som stadig flere muligheter åpner seg innen havvind, er det naturlig for oss å skape en arena hvor det fokuseres spesifikt på konkrete forretningsmuligheter for denne sektoren, sier Odd Eide Knudsen, CEO i OTD Energy.

– Sørlige Nordsjø II og det fremvoksende norske markedet er viktig. For norske leverandører vil dette samtidig bare være en dråpe i havet, sammenlignet med de ambisiøse utbyggingsmålene for havvind som samlet er satt av landene i Nord-Europa, utdyper Knudsen.

– En helt ny leverandørindustri

Konferansen vil fokusere på resultatene fra anbudsrunden for Sørlige Nordsjø II og den kommende runden i 2025. Den vil også ta for seg andre prosjekter i Nordsjøen og Østersjøen som er planlagt realisert i de nærmeste årene.

– Det er satt svært ambisiøse mål for utbygging av havvind frem mot 2030 og 2050. For å nå disse målene, må vi betrakte Nordsjøregionen som en enhet og fremme samarbeid på tvers av landegrensene. Det pågår allerede en tett dialog mellom ulike regioner og internasjonale havner, sier Jonas Kvåle, leder for Southwind.

Kilde: Pressemelding fra OTD

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.059