23948sdkhjf

Ny rapport: Kan produsere 3 tonn ammoniakk i døgnet på Stord

En ny rapport slår fast at Energy House kan produsere inntil tre tusen kilo grønn ammoniakk til industrien – hver dag.

Med skipseiere, kjemiske anlegg og andre forbrukere på jakt etter ammoniakk, understreker en ny studie viktigheten av en utvidelse av testsenteret Energy House på Stord.

I et samarbeidsprosjekt, delfinansiert av Vestland Fylke, Alltec, HYDS, Sunnhordland Kraftlag og Sustainable Energy katapultsenter, er det gjennomført en studie på lokal, skalerbar, småskala ammoniakkproduksjon, som vil bidra til utviklingen av lokal ammoniakkproduksjon på Vestlandet.

- Glade for funnene

– Som en drivkraft for den grønne omstillingen innen maritim og andre industrier, er vi glade for funnene i den nye studien. Sammen med våre partnere har vi allerede bevist at det er mulig å produsere hydrogen på Stord, nå ligger alt til rette for å utvide med ammoniakkproduksjon. Vi jobber for å tilgjengeliggjøre fremtidens grønne drivstoff, derfor er denne rapporten så viktig for oss, sier Skjalg Myklebust, driftsleder Sustainable Energy katapultsenter.

Studien utforsket avgjørende aspekter, som krafttilgang på Stord, tekniske og sikkerhetsmessige aspekter, teknologiske løsninger med Haber-Bosch prosessen, markedsgrunnlag og kostnadsvurderinger for ulike produksjonsscenarier.

Hovedfunn inkluderer:

Fleksibel lokasjon: Studien viser både muligheten for produksjon ved Energy House på 1-3 tonn ammoniakk per dag, i tillegg til å avdekke mulige lokasjoner i Vestland Fylke for småskala ammoniakkproduksjon (4-16 tonn per dag).

Teknologisk innsikt: Dyptgående analyser av det teknologiske landskapet innen hydrogenproduksjon ved elektrolyse og ammoniakkproduksjon ved Haber-Bosch-prosessen ble også gjennomført.

Økonomisk levedyktighet: En markedsanalyse viste at standardiserte modulære ammoniakkfabrikker, som kan produsere 3-4 tonn per dag, kan tilby økonomisk levedyktighet ved Energy House. Kostnadsanalyser for ulike scenarier viste varierende investeringer (CAPEX) med lovende nivellert kostpris for ammoniakk (LCOA), opp mot dagens priser på grå ammoniakk.

I førersetet

Resultatene plasserer Energy House i førersetet, ved å kunne sikre selvforsynt grønn ammoniakkproduksjon til testformål og lokal forsyning. Studien viser ikke bare til miljømessige fordeler ved grønn ammoniakkproduksjon, men fremhever også den økonomiske levedyktigheten ved å styrke tilgjengeligheten av drivstoff i den grønne omstillingen.

Kilde: Sustainable Energy Katapultsenter

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.441