23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Streik i andre land påvirker internasjonal stålbransje

Streik i Finland og Spania, økte råvarepriser og svakere krone preger mars måned.

Det er noe av det Astrup nevner i sin markedsrapport for mars.

Streiken hos Acerinox i Spania, som startet 5. februar, fortsetterog i mars ble også Outokumpu i Finland rammet av streik. Sistnevnte er en politisk streik der Outokumpu er en av flere større bedrifter som er valgt ut, og det sies det er stor avstand mellom partene (Regjeringen og fagforeningene).

Streikene begrenser produksjonen

Begge konfliktene begrenser produksjonen og tilgangen på rustbestandige materialer, uten at det synes å bli knapphet foreløpig. Begge selskapene jobber globalt og tilstreber å flytte tonnasje fra andre verk.

Stangstålverket Ugine i Frankrike synes å ha finansielle utfordringer, og mange kunder velger alternative leverandører. CBAM-tollen som EU innfører gradvis og dyr frakt fra Asia gjør også at flere distributører plasserer mer tonnasje på europeiske verk. Alle industrimetallene steg betydelig første del av mars, før de seg litt tilbake igjen. Størst er økningen på kobber.

Svekkelse av den norske krona

På toppen av dette har vi fått en ny svekkelse av norske kroner, størst er utslaget mot dollar. Norsk PMI gikk ned 1,2 poeng til 50,8 i mars. Sysselsettingsdelen falt betydelig, mens delindeksen for nye ordre var kraftig opp. Verdensbanken advarer om at vekstregionene i Asia ikke leverer like bra som tidligere, og at veksten vil reduseres videre. Særlig utfordring er et at kinesisk økonomi ikke har fått den rekylen som var forventet etter pandemien. Folk holder igjen privat forbruk og økonomien er fremdeles lammet av kollapsen i eiendomsmarkedet.

Økte leveringstider

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk øker litt fra februar, de fleste ligger på 7-8 arbeidsuker, mens pressverkene ligger på 3-4 uker. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i juni, mens det på spesial fra Outokumpu juli/august. På rustbestandige stangmaterialer melder Valbruna om fullbooket på smidde produkter, samt stor pågang på kvaliteter med ekstra varmebehandling (165 M/Duplex etc.) Høyere pris på nikkel og svakere krone gir en økning i legeringstilleggene. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk markant opp i mars og vil gi økte priser på kobber, messing og bronse. Grunnet stigende råvarepriser og svak krone forventes en økning i prisene på plast, spesielt polykarbonat og akryl.

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109