23948sdkhjf

Optimisme på “Modden”

Prosjektene står i kø på norsk sokkel. Det gjør at leverandørene kan gå lyse tider i møtet.

Første dag av Modifikasjonskonferansen - «Modden» - i Stavanger handlet mest om hvordan samarbeid og incentiver kan skape en reell merverdi for alle involverte.

Nærmere 300 fremmøtte fikk høre fra de store aktørene Equinor, Aker BP og ConocoPhillips at det vil være nok å gjøre for leverandørene i årene som kommer. Det er både mange nye prosjekter og større modifikasjonsprosjekter som står for døra de nærmeste årene.

1500 prosjekter

Drift, vedlikehold og modifikasjoner på norsk sokkel er viktig for å kunne gi Europa energier som landene trenger, spesielt etter at Russlands energiforsyning til vestlige europeiske land så så er stanset helt opp etter landets invasjon av Ukraina.

Markedet kan være enormt, og det anslås et marked på mellom 40 og 50 milliarder kroner årlig fram mot 2027. I løpet av de neste to-tre årene er det planlagt mer enn 1500 modifikasjonsprosjekter på norsk sokkel. I tillegg kommer flere 100 lignende prosjekter på land.

Dette kan komme til å gå utover kvaliteten, noe som allerede meldes inn. Det er nemlig mye feilretting, vansker med leveranser av materiell og mangel på kompetent personell.

Leverandørene fikk vite at operatørene på norsk sokkel har mer enn nok å gjøre, og at slik vil situasjonen være noen år framover. Ikke minst takket være skattepakken, som kom under pandemien. En pandemi som førte til en nedgang i prosjekter på norsk sokkel.

Messe: Det er også en egen minimesse på Modifikasjonskonferansen. Nærmere 300 hadde funnet veien til konferansen. Foto: Morten Dahl

Gode marginer

- Det er mange installasjoner som vil trenge større vedlikehold de neste årene, sa Markus Nævestad fra Rystad Energy, og satte dermed stemningen i salen.

- Brownfield-markedet er på full vei tilbake til 2013-nivået. I tillegg er også nybygg også i vinden. Leverandørene har fått gode og sunne marginer, og slik vil det være de neste årene, fortsatte han.

Operatørselskapene ønsker et nært samarbeid med sine leverandører. Men dyrere priser på råvarer var oppe som en utfordring som kan stikke kjepper i hjulene for at framtiden blir så optimistisk som det ble antydet på konferansen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094