Tibnor: Redusert produksjonskapasitet for europeiske stålprodusenter
Råstålproduksjonen i samme periode ble redusert med 6,3 prosent, ifølge Worldsteel.
Importen av stål til Europa ble bare utnyttet ca 60 prosent av importkvotene. Det administrative rundt CBAM-reguleringer gjør aktører er tilbakeholdne til eksport til Europa.
Dette skriver Tibnor i sin ferskeste rapport om stålmarkedet.
Oppkjøp og konsolidering
Konsolideringen blant stålprodusentene fortsetter. Eurometal.net skriver at japanske Nippon Steel kjøper US Steel og italienske Acciaierie Venete kjøper Franske Ascometal sine tre produksjonskapasiteter for spesialstål.
Videre har europeiske produsenter redusert sin produksjonskapasitet, med 8,8 prosent fra januar til oktober i fjor, sammenlignet med foregående år 2022. Råstålproduksjonen i samme periode ble redusert med 6,3 prosent, ifølge worldsteel.org.
Importen av stål til Europa ble bare utnyttet om lag 60 prosent av importkvotene. Det administrative rundt CBAM-reguleringer gjør aktører er tilbakeholdne til eksport til Europa.
Ledetider på normalt nivå
Ledetider på ny-produksjon anses å være normale innenfor de fleste produktområdene. Men det sees en økende trend både på grovplater og hot rolled coil/HRC, mye grunnet god etterspørsel på offshore og energi. Også lagerholdere og servicesentre har nye bestillinger for første kvartal, heter det videre i rapporten fra Tibnor.
De europeiske stålverkene har varslet prisøkninger for januar og første kvartal over en periode, som også prognoseselskapene, eksempelvis MEPS og Platts, har prognostisert gjennom høsten. Eurometal har også varslet dette innenfor de fleste produktområder på sine nyhetssider.
Prisoppgang: Det er mange ulike årsaker til prisoppgangen. Her fra Tibnors anlegg. Foto: Tibnor
Mange årsaker til prisoppgang
Drivkraften bak prisoppgangen er flersidig. Spotprisene er stigende globalt, redusert import til Europa, sammen med lageroppbygging i første kvartal er markedsregulatoren. Økende skrap- og energipriser på lange produkter har presset prisen noe opp for januar, melder prognoseselskapet Meps. Videre meldes samme for grovplater og HRC av samme årsaker samt økende jernmalm- og kokspriser gjennom de seneste månedene. Dette har satt press på marginene for stålverkene og ved dette ønsker prisøkning for første kvartal, skriver Tibnor videre.
På rustfrie materialer er tilgjengeligheten og ledetider normale.. Redusert etterspørsel i Europa og råvareprisutviklingen har holdt prisene nede, også fallende legeringstillegg har underbygget dette.
Antidumping-sak
På litt lengre sikt er leveranser fra Asia mer uklart, da EU har startet etterforskning med tanke på omgåelse av eksisterende antidumpingtiltak fra Taiwan, Indonesia, Tyrkia og Vietnam. Avgjørelse i saken forventes slutten av første kvartal inneværnde år, melder eurometal i et nyhetsbrev.
Kilde: Tibnor
KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.