23948sdkhjf

Høye strømpriser for kraftkrevende industri, men industrien gikk likevel godt i 2022

Norsk Industri varslet krise for den kraftkrevende industrien på grunn av de høye strømprisene. Men nå viser det seg likevel at industrien gjorde det bra i 2022.

I NRK-artikkelen nevnes Alcoa spesielt, men Alcoa ba aldri om krisehjjelp.

- Vi ba aldri om krisehjelp. Vi har, som alle andre industrier, sagt tydelig ifra om at behovet for at mer konkurransedyktig kraft på Sørlandet er essensielt for å kunne videreutvikle næringen. Det er et politisk innspill, skriver kommunikasjonssjef for Alcoa Norge, Trym Vassvik i en e-post til Metalsupply.

 Tøffe tider

- De tøffe tidene er høyst reelle, skriver kommunikasjonssjef Vassvik videre. Han mener feilen NRK gjorde i sin opprinnelige artikkel var at de ikke skilte mellom verk og konsern

- Vårt verk i Mosjøen har konkurransedyktige kraftpriser. Vårt verk på Lista har ikke det, skriver han.

- Situasjonen for vårt verk på Lista fortsetter å være utfordrende inn i 2024 i møte med svakt marked, høye energipriser og forringelse av rammevilkår. Vi har likevel tatt grep som gir oss håp om at vi vil komme oss igjennom situasjonen, skriver kommunikasjonssjefen videre.

I tillegg benytter NRK seg av tall fra 2022.

- Som alle vet var 2022 året hvor mye endret seg. Fra høyt forbruk drevet av lave renter til en endret økonomisk situasjon utover i 2022. På samme måte som husholdningen opplevde et skifte i økonomien gjorde vi det også. Å bruke tall fra 2022 og sette det opp imot situasjonen i 2023 er misvisende. 

NRKs funn

NRK har avdekket at mange bedrifter i den kraftkrevende industrien gikk med overskudd i 2022.

Dette er noen av funnene NRK gjorde:

  • Aluminiumsbransjen økte marginene fra 3,83 prosent i 2021 til 16,10 prosent i 2022. Ifølge NRKs utregninger som går tilbake til 2012, har aldri driftsmarginen i bransjen vært høyere.
  • Virksomheter som produserer papirmasse, økte driftsmarginene fra 10,54 prosent i 2021 til 24,04 prosent i 2022. Det er den høyeste driftsmarginen i bransjen på minst ti år.
  • Produksjon av bly, tinn og sink økte marginene fra 8,79 prosent i 2021 til 25,05 prosent i 2022. Det er også den høyeste driftsmarginen i bransjen på minst ti år.
  • Støping av jern, stål, lettmetaller og andre ikke-jernholdige metaller økte til sammen marginene fra 2,59 prosent til 4,14 prosent i 2022.

"God" eksport 

Flere bedrifter i den kraftkrevende industrien produserer varer som eksporteres til utlandet, og fordi den norske kronen er blitt svakere, satt man igjen med gode resultater for de varene som ble solgt til utlandet.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125