23948sdkhjf

Astrup: Inflasjonen avtar, noe styrket krone og fortsatt stor aktivitet i olje og energi.

Laber aktivitet i bygge bransjen har stor påvirkning på etterspørsel på ekstrudert aluminium, og flere verk i Europa har redusert antall skift.

Det skriver Astrup i sin markedsrapport for november.

Torsdag kom inflasjonstall for eurosonen på 2,4 prosent på årsbasis, som er det laveste siden juli 2021. Tilsvarende tall for USA kom som forventet på 3,5 prosent. Dette kan igjen bety at rentetoppen er nådd både i Europa og USA, og markedet forventer flere kutt neste år med start i april/mai.

Kronen har styrket seg

Den norske kronen har styrket seg et par prosent fra toppen i november, mens den har styrket seg 4 prosent mot dollar. Veien videre blir spennende, og i skrivende stund venter man på grep fra OPEC som påvirker oljeprisen. Dette ser vi ofte har stor betydning for kronekursen. Tilsvarende blir det spennende hva Norges Bank gjør på rentemøte 14. desember. Stadig flere analytikere tror renten forblir på dagens nivå.

På LME har nikkel seget noe ned, mens kobber har gått opp i november. Det er gjennomgående laber aktivitet i industrien i Europa med olje og energi som et av få unntak. Dette ser vi fortsetter her hjemme også, lekkasjer fra Norges bank regionale nettverk som blir offentliggjort i neste uke viser fortsatt vekst i energibransjen. I tradisjonell industri er det flat utvikling, mens bygg går ned. Fredagens PMI tall underbygger samme forventninger.

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på seks til åtte arbeidsuker, mens pressverkene ligger på tre til fem uker. Laber aktivitet i byggebransjen har stor påvirkning på etterspørsel på ekstrudert aluminium, og flere verk har redusert antall skift.

På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i januar/februar, mens det på spesial fra Outokumpu er ultimo februar. Verkenes ordrebøker på standard-materialer er nokså tynn, få aktører ønsker materialer levert før nyttår. På rustbestandige stangmaterialer er det ekstra stor pågang på stålkvaliteter som skal ha ekstra varmebehandling, som 165M/4418, Duplex etc.

Nikkel-prisen noe opp

Prisen på nikkel har seget videre ned til omkring 17 000 dollar, dette gir noe lavere legeringstillegg. På spesialstål blir det økning i energitillegget som gir et skrottillegg 4843.-kr/tonn for 520M. Gjennomsnittsprisen på kobber steg snaue to kr/kg i november.

På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider.

Kilde: Markedsrapport fra Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094