23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Ny svekkelse av kronen og lavere energipriser

Den norske kronen har svekket seg 3 prosent seg med mot euro og ca. 4 prosent mot dollar i august.

«Vi er med andre ord tilbake omtrent der vi var før ferien», skriver Astrup i sin markedsrapport for august.

Før forrige helg kom Norges Bank med beslutningen om å øke det daglige salget av kroner for å dekke opp energibransjens behov for valuta. Finansanalytikerne mener dette neppe er en god nyhet for kronen og spår en svekkelse på kort sikt. Energiprisene derimot ligger lavere enn tidligere, og signalene fremover ser mer mye bedre ut enn samme periode i fjor.

Lavere bearbeidingspriser

Stål- og metallverkene er storforbrukere av energi, og kombinert med lavere etterspørsel gir det lavere bearbeidingspriser på en rekke materialer.  Bygg og anlegg bremser over hele Europa, i tillegg har det vært mye materialer på lager.

I Kina er det laber fart i økonomien, de stimulerer med en med rentekutt. Lyspunktet er olje og gass er der det er fullt trykk, noe som også merkes i Norge. Norsk PMI for august endte på 51,4, som er ned fra juli, men fortsatt over 50 som indikerer vekst. Antall helt arbeidsledige økte til 1,9 prosent i august, noe som trolig signaliserer en tydeligere avkjøling av det norske arbeidsmarkedet. Dette utaler sjefsøkonom i Handelsbanken fredag etter de nye tallene fra Nav.

Kortere leveringstider

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på seks til sju arbeidsuke,noe som er nokså kort for årstiden. Prisen på rå-aluminium er noe opp fra juli, ene og alene grunnet svekket norsk krone. På rustbestandige kaldvalsede plater har de europeiske verkene noe bedre ordreinngang, men kapasiteten er stor og flere kan levere kaldvalset på 6 uker.

Muligens er dette et signal om at de fleste grossistene har fått ned lagrene sine og trenger fylle på litt igjen. Tykke plater (kvarto) har mer etterspørsel, leveringstidene ligger på 8-10 uker. Prisen på nikkel har seget litt ned, men molybden er kraftig opp. Med svakere krone gir dette marginalt høyere legeringstillegg på rustbestandige materialer.

Spesialstål

På spesialstål blir det et lavere skrottillegg på 4326.-kr/tonn for 520M. På LME har prisen på kobber seget ned litt i august, men også her slår en sterk dollar ut med en litt høyere gjennomsnitt i norske kroner. På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider.

 

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079