23948sdkhjf

Fortsatt full fart på vindusfabrikken NorDan

Markedet for vindusprodusenter er knalltøft om dagen. Det ble nylig kjent at deres største konkurrent Natre vurderer å legge ned driften på to ulike steder og redusere bemanningen med 50 prosent.

HVA ER FORSKJELLEN? Selv om NorDan står i den samme situasjonen som Natre når gjelder årsaker, slår det likevel ikke så hardt ut for dem.

Vi har tatt en prat med Stein Roger Ulen, fabrikksjef på NorDan Otta.

Han gir et lite innblikk i deres situasjon og forklarer hvorfor de tøffe trendene ikke treffer dem like hardt.

Vindusfabrikken Natre Vinduer i Hemnes, samt Natre på Kyrksæterøra i Trøndelag er foreslått lagt ned. Begge stedene står 100 ansatte i fare for å miste jobbene sine.

Les artikkelen på Metal Supply:

Dovista er danske og eier Natre. De har 400 ansatte i Norge og er den største europeiske aktøren. Men i Norge er det NorDan som har den største markedsandelen, med rundt 650 ansatte og en betydelig høyere omsetning.

Natre med sin omsetning på 850 millioner kroner er NorDan sin største konkurrent. NorDan har en betydelig høyere omsetning, selv om de ikke er så mange flere ansatte i fabrikkene.

– I 2022 omsatte NorDan AS for nærmere 2 milliarder kroner, sier Ulen.

Etter Natre, har NorDan veldig mange mindre konkurrenter. Ulen forteller at noe av utfordringen for NorDan på Otta, er produksjon av det han kaller «husmorvinduet» som er mer konkurranseutsatt enn andre produktvarianter. Fordelen er at markedsandelen til NorDan er lav i dette segmentet, og potensialet for å kapre mer markedsandeler er derfor større.

Peker på krig i Ukraina og inflasjon som årsaker

På NorDan opplever de også markedssituasjon som veldig krevende. Inflasjon og krigen i Ukraina, har ført til boligstopp og vanskelige tider for hele bygg- og anleggsbransjen.

– NorDan sliter med akkurat det samme som Natre, men fordelen vår, er at vi har solide tall og kan tåle en tøff tid. Jeg tror markedet vil bli enda tøffere, men NorDan har ikke vurdert nedleggelser, sier Ulen.

Fabrikksjefen på Otta legger til at det er viktig for dem å beholde kompetanse og vil derfor gjøre det de kan sammen med foreningene, for å beholde alle ansatte. Istedenfor å kutte bemanning, har de isteden akseptert at det vil bli en periode med lavere inntjening. Sysselsetting er det viktigste fremfor å oppnå et godt resultat, i den situasjonen de står i nå.

– Nå er det viktig å kapre markedsandeler. Fordelen til NorDan er at vi har ryggrad til å tåle en nedgang, men vi er nødt til å være aktive i markedet, sier Ulen.

For Natre endret situasjonen seg i løpet av to måneder. Strategien til NorDan har ført til at de har økt markedsandelene og greier å fylle fabrikkene uten å gjøre store tiltak.

– Det er mye derfor vi fortsatt har så mye jobb og fortsatt er sysselsatt. Det har vært et spennende halvår som har gått bedre enn forventet, sier Ulen.

Han forteller at de på salg og ledelse har vært proaktive og var tidlig ute med strategiske valg som har gjort første halvdel av 2023 til et bra år for NorDan.

– NorDan er også utfordret med tanke på valutaendringene som har svekket kronekursen så mye. Vi kjøper inn det aller meste av materialer fra utlandet i Euro, men gode strategiske valg og tiltak i forhold til dette, har også bidratt til å styrke resultatet hittil i 2023, sier Ulen.

Videre forteller Ulen at investeringene går som normalt i NorDan AS, og dette er tydelige tegn fra eierne om at Ottafabrikken sammen med de andre norske fabrikkene skal rigges for fremtidens marked.

– Vi har ikke merket noen nedgang i behovet for transport ennå, sier Erik Forberg på Transportkontoret.

Svære, tyske Weinig Conturex maskiner

På NorDan på Otta har de nylig investert i to massive, tyske Weinig Conturex maskiner som kan lage alt de trenger på NorDan. De tapper uttakene i enden, lager profiler til emnet til rett variant. Alt styres av onlinefiler digitalt.

– Hver av dem har en vekt på omtrent 33 tonn. Det er mye metall i rammene på disse maskinene. I tillegg kommer stålsettene som ikke er iberegnet denne vekten. Stålsettene er verktøyene i maskinene og høvler profiler og lager tappeforbindelsene, forteller Ulen.

Bearbeida bit fra en firkant blir til ferdig emne klar til impregnering. Per Erik Holum betjener den nyeste Weinig Conturex fra 2022 og legger inn digitale filer og kontrollerer det som kommer ut i den andre enden.
fv. Fabrikksjef Stein Roger Ulen og Per Erik Holum. 

De nye maskinene skal dra inn ledetiden ved at alt kan gjøres i en maskin.

– Vi har erstattet to-tre maskiner i én operasjon. Planen er en maskin til av dette slaget. Først da kan vi fjerner det meste av de litt eldre maskinene hos oss. Nå står noen av disse maskinene ubrukt, men det er en fin backupløsning, sier Ulen.

Ny investering i impregneringstørker før sommerferien. Det er installert fire kammer. To ytterligere kammer kommer i uke 37.

– Fra før av har NorDan mange andre små og store maskiner i fabrikken. Det gamle høvelløpet er også ganske massivt, forteller Ulen.

Med tanke på de to Natre-fabrikkene som står i fare for å bli nedlagt, vil det fort dreie seg om maskiner på flere hundre tonn som trolig blir vanskelig å kvitte seg med.

Brukte maskiner har liten interesse

Kan det være aktuelt å overta maskiner fra Natre?

– Det er lite interessant å kjøpe brukte maskiner. Om Natre skulle solgt noen, kunne vi i så fall kun kjøpt fremtidsretta maskiner. Småmaskiner er vi på mange måter ferdige med, sier Ulen.

Han forteller at planen fremover er å lage en Conturex maskinpark. Det er kurant å få tak i reservedeler siden mange fabrikker i NorDan har slike maskiner. I tillegg går både reservedeler og kompetanse på rundgang og på tvers av maskinene.

– Hvis vi får tre slike maskiner, har vi også operatører som kan betjene alt sammen. Det meste går av seg selv, bare man mater dem og kontrollerer kvaliteten når det kommer ut igjen, sier Ulen.

Han presiserer hvor praktisk det er med kompetanse som går på tvers av de ulike maskinene og fabrikkene. Selv om dette egentlig tilsier et behov for færre ansatte, mener Ulen at behovet kommer til å øke, fordi det vil bli behov for flere timer på andre steder i fabrikken.

Naturlig avgang istedenfor nedbemanning

De er 97 ansatte på NorDan på Otta.

– Gjennom de siste årene har vi ikke nedbemannet, men heller latt være å erstatte naturlig avganger med nye, sier Ulen.

Dette har ført til et mindre behov i maskinhallen. Ulen legger til at bemanningsbehovet vil bli desto større den dagen de planlegger å øke aktiviteten.

Produksjonen har gått ned rundt 10 prosent i volum i 2023, bemanningsmessig har dette blitt håndtert med naturlig nedbemanning.

Tett samarbeid: fv. Erik forberg på Transportkontoret, Morten Bergheim, hovedtillitsvalgt i Fellesforbundet og Stein Roger Ulen, Fabrikksjef på NorDan Otta. 

NorDan har tre fabrikker i Norge; på Otta, Egersund og Moi der administrasjonen for konsernet også ligger.

Både Sveriges tre fabrikker og den ene fabrikken i Danmark tilpasser seg et noe svakere marked enn NorDan har opplevd i Norge.

I tillegg til Norge, går fabrikkene i Polen og Litauen bra. 

Spådd at blir tøffere enn noen gang

Men hva tror fabrikksjefen på NorDan Otta om fremtiden?

– Jeg tror Q4 i år og Q1 til neste år kommer til å bli noe tøffere for oss. Det var ganske usikkert i januar i år også, men situasjonen nå er at vi har en lavere ordrereserve og kortere horisont, sier Ulen.

Han legger til at det er stor kontrast til gullårene under pandemien, da veldig mange ville pusse opp.

– Rehabiliteringsmarkedet, som skulle ha gitt oss mye, har nå fått en skikkelig støkk. Nyboligsalget er 39 prosent lavere enn i fjor etter første halvår. Og det er det som er mye av vårt marked i tillegg til større prosjekt, sier Ulen.

Les også hva Boligprodusentene tenker om boligmarkedet.

Regnskap for NorDan AS:

Kilde: Intervju med MetalSupply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078