23948sdkhjf

Hydro kutter 20 000 tonn CO2 i året med bruk av biometan

Bioenergi kan erstatte fossil energi i støperi og anodeproduksjon ved aluminiumsverket i Sunndal og kutte utslippene med 20 000 tonn CO2 hvert år

– Nå tar vi et nytt steg mot nullkarbon-aluminium, sier leder for Hydros aluminiumverk, Ola Sæter.

– Siden 1990 har vi redusert klimagassutslippene i Norge med 55 prosent. Nå skal vi videre mot nullutslipp. Å erstatte fossil energi med bioressurser åpner nye muligheter for avkarbonisering ved våre aluminiumverk, sier Sæter videre.

Intensjonsavtale med Havila

Hydro har inngått en intensjonsavtale med Havila om å kjøpe biometan fra lokale anlegg som skal bygges i Møre og Romsdal. Avtalen er betinget av at Havila får Enova-støtte til byggingen av biometan-anlegg og at denne blir gjennomført.

– Dette er en veldig spennende satsing. Samarbeidet med Havila gjør at vi kan bruke en lokal, bærekraftig bioressurs til å ta ut fossil energi og kutte utslipp fra vår produksjon. Hvis anlegget kommer på plass kan innføring av biometan ved Hydro Sunndal starte alt i løpet av 2024, sier Sæter.

Hydro Sunndal planlegger å erstatte 70 prosent av naturgassen som brukes ved verket med biometan. Dette blir et viktig løft for aluminiumverket, samtidig som erfaringer også kan overføres til Hydros øvrige aluminiumsverk.

Nytt steg: – Nå tar vi et nytt steg mot nullkarbon-aluminium, sier leder for Hydros aluminiumverk, Ola Sæter. Foto: Hydro

Aluminium basert på fornybar energi

– Vi leverer aluminium til de mest krevende kundene i Europa. De foretrekker aluminium fra Hydro produsert i Norge, basert på fornybar energi og med 75 prosent lavere CO2-utslipp enn gjennomsnittet i vår industri. Samtidig forventer de at vi fjerner det siste karbonet som fortsatt kommer fra våre produksjonsprosesser. Det er en utfordring vi tar på alvor, og et mål vi jobber hardt for å nå, sier Sæter.

Sæter understreker at arbeidet med å avkarbonisere støperi- og anodeproduksjonen i Sunndal er en del av det overordnede teknologiprogrammet i Hydro.

Det siste året har Hydro blant annet produsert de første mengdene nær nullkarbon-aluminium fra resirkulert aluminium, demonstrert at grønt hydrogen kan benyttes i omsmelting av aluminium, og startet testing av karbonfangst i Sunndal.. Nå forbereder Hydro bygging av et testanlegg for helt ny prosessindustri i Porsgrunn, som er en banebrytende teknologi i aluminiumbransjen.

Avkarbonisering: Bruk av biometan er et viktig skritt for å avkarbonisere støperiet på Sunndal. Støperiet har en årlig kapasitet på over 500 000 tonn. Foto: Hydro

– Vi investerer betydelige ressurser i å kunne levere aluminium uten CO2-utslipp allerede fra 2030. Arbeidet med å innføre biometan viser at vi kan oppnå betydelige utslippskutt også i tiden fram mot 2030, sier Sæter.

Betydelig framtidig investeringer

Store teknologiløft som karbonfangst og lagring vil kreve betydelige investeringer for Hydro de neste årene. Planen er å teste industriskala produksjon av karbonfri aluminiumproduksjon fra 2030.

– Vi har store ambisjoner i Norge. Med forutsigbare rammevilkår på plass vil vi ha tryggheten som gjør at vi kan beslutte investeringer som tar oss videre mot null utslipp de neste ti årene, sier Sæter.

Om prosjektet:

Hydro har inngått en intensjonsavtale med Havila om levering av kortreist biometan fra to av Havilas anlegg lokalt i Møre og Romsdal til Hydro Sunndal. Endelig avtale er betinget av at prosjektet får støtte fra Enova til gjennomføring.

Biometanet som skal produseres vil komme fra husdyrgjødsel og fiskeavfall. Biometanet skal benyttes i støperiet og anodeproduksjonen ved Hydro Sunndal. Samlet vil prosjektet redusere naturgassforbruket ved Hydros aluminiumsverk i Sunndal med 70 prosent.

 

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14