23948sdkhjf

Brødrene Aa inngår kontrakt med Norled om bygging av tre elektriske hurtigbåter

Brødrene Aa har inngått kontrakt med Norled om bygging av tre 45 meter lange fartøy som skal trafikkere Trøndelagskysten.

Dette er Brødrene Aas største enkeltkontrakt noensinne, med en samlet kontraktsverdi på 420 millioner kroner for de tre fartøyene som skal bygges.

To av båtene vil operere ruten mellom Trondheim og Kristiansund. Den tredje båten skal gå mellom Trondheim og Brekstad på Ørlandet. AtB tildelte i høst disse anbudskontraktene til Norled, med oppstart januar 2024. Det er nå avgjort at båtene skal bygges hos Brødrene Aa.

De tre hurtigbåtene skal utstyres med batteribytteløsningen SHIFTR, et system der batteripakker byttes ved ruteanløp, og blir erstattet med ferdig ladede batteripakker som tas ombord.

Batteribytteløsningen SHIFTR kommer som et resultat av et Pilot-E utviklingsprosjekt ledet av Norled, der Brødrene Aa har deltatt, og som har pågått over flere år. Det er gjort avtale om at bytteløsningen skal piloteres på to eksisterende båter bygget av Brødrene Aa, Baronen og Baronessen. De to katamaranene har siden 2009 vært i drift for Ruter i Oslofjorden. Brødrene Aa og Norled inngikk nylig den formelle kontrakten for ombygging av disse to fartøyene til helelektrisk drift, og SHIFTR skal da tas i bruk i ordinær rute for første gang. 

- Vi er naturligvis glade for at vi har landet disse kontraktene med Norled. De er svært viktige for oss på flere måter, sier Tor Øyvin Aa, daglig leder i Brødrene Aa.

– For det første bidrar det til god og forutsigbar aktivitet, etter noen utfordrende år for selskapet. Samtidig tar vi nå et nytt stort sprang på veien mot nullutslipp for hurtigbåter, legger han til.

Regjeringen gikk nylig ut med et mål om nullutslipp i alle nye hurtigbåtkontrakter fra 2025. Brødrene Aa og Norled får med prosjektene det nå er gjort avtaler om, demonstrert teknologi som bringer næringen et langt steg videre til å møte med denne utfordringen.

– Vi ser frem til å tilby miljøvennlige og behagelige hurtigbåtturer mellom Trondheim og Kristiansund, samt Trondheim og Ørlandet, sier administrerende direktør i Norled, Heidi Wolden.

– Sammen med prosjekter som allerede er i produksjon skal vi levere fartøy og ombygginger for over 900 mill. kroner til Norled frem til utgangen av 2024, sier Tor Øyvin Aa.

– Det er klart at Norled med dette har blitt en veldig viktig kunde for Brødrene Aa. Samtidig er vi blitt nære samarbeidspartnere, der vi sammen løfter frem nye, bærekraftige teknologiske løsninger.

Brødrene Aa har i dag 150 ansatte. Med økningen i aktivitet vil verftet ha behov for å ansette flere utover sommeren og høsten, både i Eikefjord og i Hyen. Rekrutteringsaktiviteter for å sikre tilstrekkelig kapasitet er allerede i gang.

Kilde: Pressemelding fra Brødrene Aa

KLIKK for alle artikler i Kontrakter og oppdrag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11