23948sdkhjf

Liten oppgang i industriproduksjonen i første kvartal

Norsk industriproduksjon hadde en oppgang på 0,2 prosent i første kvartal 2023 sammenliknet med kvartalet før, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra februar til mars 2023 var det et fall på 0,4 prosent.

Indeksnivået for industriproduksjonen i første kvartal 2023 var på 118,8 (2005=100) mot 118,6 i forrige kvartal. Tallene indikerer at aktivitetsnivået i industrien de seneste månadene har vært mer stabil.

Skips- og plattformbygging bidro til økning

Sesongjusterte tall viser at industriproduksjonen hadde en økning på 0,2 prosent i første kvartal 2023 sammenliknet med kvartalet før. Det var særlig bygging av skip og oljeplattformer som bidro til den samlede oppgangen i industriproduksjonen med en økning på 4,1 prosent.

- Det var meldt om gode markedsforhold og prosjekter ved mange større virksomheter innenfor denne næringen i dette kvartalet. Dette kan ses i sammenheng med økning i feltutbygging som følge av Stortingets skattetiltakspakke for å avhjelpe oljenæringen, sier førstekonsulent Lars Jacob Balchen Dale i SSB.

Det var også økning i data- og elektrisk utstyrsindustri i denne perioden.

På den annen side hadde oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri et fall på 4,0 prosent, og bidro således til å dempe veksten i industriproduksjonen i første kvartal. Det var også nedgang i næringsmiddelindustrien i denne perioden.

Samlet sett hadde petroleumsrettet leverandørindustri en produksjonsøkning på 2,9 prosent i første kvartal 2023 sammenliknet med forrige kvartal, mens annen industri falt med 1,4 prosent.

Nedgang for kjemiske råvarer

Sesongjusterte tall viser at industriproduksjonen hadde en nedgang på 0,4 prosent fra februar til mars 2023. Det var næringen kjemiske råvarer om bidro mest til den samlede nedgangen med et fall på 3,3 prosent.

- Årsaken til nedgangen i denne næringen skyldes delvis tilfelle av driftsstans og lavere etterspørsel blant viktige virksomheter innenfor næringen i denne perioden, sier Lars Jacob Balchen Dale.

I tillegg hadde maskinreparasjon og -installasjon et fall på 1,8 prosent.

På den motsette siden ble fallet i industrien dempet av høyere aktivitet i produksjon av data- og elektrisk utstyrsindustri i denne perioden.  

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08