23948sdkhjf

«Helge Ingstad»-kollisjonen: Tankskip-losen slo tilbake

- Ikke brukte de radar og ikke brukte de radio, sa losen på tankskipet «Sola» under rettssaken mandag etter fregatt-forliset.

Aktoratet mener at det er vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad» som er hovedansvarlig for kollisjonen med TS «Sola» i november 2018.

Hans forsvarer mener at andre også er ansvarlige, deriblant losen på tankskipet.

Rar forveksling mellom skip og land

Mandag forklare losen seg i Hordaland tingrett, og slo tilbake mot kritikken som er kommet mot ham. Den har gått ut på dårlig kommunikasjon og radarbruk på brua og at dekkslyset blendet fregatten. I tillegg skal posisjonen ut Hjeltefjorden vært gal.

Losen mente blant annet at det er rart at mannskapet på KNM «Helge Ingstad» kunne forveksle skipet med land og sa at «om du aldri har vært på sjøen før, kan det sikkert være et problem. Men ikke bortsett fra det».

Svært lang los-erfaring

Losen har lang erfaring, og startet i jobben allerede i 2007, og før det hadde  han lang fartstid som kaptein og styrmann på båt. Siden 2010 har han loset tankskip ut fra Stureterminalen, inkludert TS «Sola» en rekke ganger.

Han forklarte at det novembernatta i 2018 var det klart vær i Hjeltefjorden. Han sa videre at han ganske tidlig så fregatt-lanternen tidlig, og forklarte at det er normale er at skip som kommer imot skal gjøre en vikemanøver og styre styrbord. Den manøvren kom aldri, selv om tankskipet ved to anledninger hadde gitt to beskjeder om at det var på vei via radio-sambandet.

Forutsatte at fregatten brukte radar

- Jeg rapporterer ikke bare til Fedje, men til alle skip i området. Alle må lytte til radioen, sa han, og la til at han forutsatte at «Helge Ingstad» brukte både radioen og radaren.

- Alle bruker jo det, sa han.

I retten fikk han direkte spørsmål om hva han tror var årsaken til ulykken.

– Jeg tenker jo at det her må det være noen som har for lite erfaring. Det er helt utrolig at det skjedde, sa han ifølge NRK.

Riktig seilingsled

Under avhøret kom det også fram at TS «Sola» seilte ut fra Stureterminalen slik det skulle, på babord side av fjorden. Vaktsjefens forsvarer mener at det var unaturlig at tankskipet seilte der.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094