23948sdkhjf

Deep-Purple-pilot åpnet på Kongsberg

Den landbaserte Deep Purple-piloten ved TechnipFMCs norske hovedkvarter på Kongsberg ble nylig åpnet. Deep Purple-konseptet har som mål å tilby stabil strøm til forbrukere utenfor nettet, med hydrogen lagret som et batteri med høy kapasitet og reelektrifisert.

– Denne dagen handler om å feire reisen, for vi må lære å ikke bare feire det endelige målet. Men dette er begynnelsen, og Deep Purple-teamet har grunn til å være stolte, sa Luana Duffe, Executive Vice President, New Energy Ventures i TechnipFMC.

Deep Purple-konsortiet var til stede ved åpningen av piloten.

Klargjøring av systemet for storskala kommersiell bruk

Deep Purple-konsortiet består av Vattenfall, Repsol, Slåttland, NEL, UMOE Advanced Composites, ABB, DNV, SINTEF, Universitetet i Sørøst-Norge, Energy Valley, Ocean Hyway Cluster, GCE Ocean Technology og Innovasjon Norge.

Pilotprosjektkonsortiet designer, bygger og tester en fysisk, landbasert pilot ved TechnipFMCs norske hovedkvarter på Kongsberg.

Piloten vil omfatte en elektrolysator, hydrogenlagring, brenselceller og energikontrollsystem samt utvikling og testing av et avansert kontroll- og rådgivningssystem og en dynamisk prosesssimulator.

Piloten vil tillate konsortiepartnerne å sikre energieffektivitet og autonom drift offshore og forberede systemet for storskala offshore kommersiell bruk.

Et springbrett for å nå netto nullutslipp

Hydrogen er en allsidig energibærer, som kan bidra til å takle ulike kritiske energiutfordringer, og vil være en viktig del av å nå netto null innen 2050, ifølge IEA.

– Stadig flere i regjeringen begynner å innse at selv om hydrogen alene ikke er løsningen på det grønne skiftet, er det en vesentlig byggestein. Så her er det bare å gratulere, sa statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet.

Leverer stabil, fornybar og skalerbar energi i havrommet

– Dette er forhåpentligvis et fullskala gjennombrudd innen lagring av ren og fornybar energi offshore. Etter piloten her på Kongsberg blir det utrolig interessant å følge neste prosjekt med å teste konseptet i saltvann i Hardangerfjorden. Neste steg er å gjøre dette kommersielt, sa regiondirektør Nina Broch Mathisen i Innovasjon Norge, som har bidratt med betydelige økonomiske midler til dette prosjektet.

Deep Purple-konseptet bygger på utprøvde teknologier for å levere stabil, fornybar og skalerbar energi i havrommet. Konseptet ble grunnlagt i 2016 ved Norges forskningsråds idélab.

Målet er å tilby stabil strøm til forbrukere utenfor nettet som offshoreinstallasjoner og avsidesliggende øyer, med hydrogen lagret som et høykapasitetsbatteri og reelektrifisert.

Kilde: Fra Energy Valleys hjemmeside

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078