23948sdkhjf

Ny oksygenteknologi kutter energiforbruk med 50 prosent

Redox AS, som er leverandør av oksygen- og ozonløsninger til oppdrettsnæringen, introduserer en ny teknologi som kan produsere oksygen fra luft med opptil 50 prosent lavere energiforbruk enn tradisjonelle løsninger.

Mesteparten av landanleggene i oppdrettsnæringen kjøper i dag flytende oksygen som er produsert på en fabrikk og transportert med bil til anlegget.

Noen har begynt å produsere oksygen on-site med såkalt PSA-metode (pressure swing adsorption), som reduserer CO2 utslipp med opptil 97 prosent sammenliknet med tilkjørt oksygen. Nå kommer en ny løsning som kan redusere CO2-utslipp med ytterligere 50 prosent.

Reduserer energiforbruket

Redox har nemlig inngått et eksklusivt samarbeid for det norske markedet med det kanadiske selskapet Benchmark International. Sistnevnte har utviklet en oksygengenerator som bruker vakuumtrykk sving-adsorpsjon (VPSA) for å produsere rent oksygen fra luft. VPSA-metoden reduserer energiforbruk og -kostnader ytterligere fordi man ikke trenger en kompressor for å produsere oksygen.

– Vi ser økt etterspørsel for oksygenproduksjon on-site på grunn av de store kostnadsfordelene det gir. Vi ser frem til å tilgjengeliggjøre den nye typen oksygengeneratorer for norske oppdrettere og gjøre dem i stand til å redusere energikostnadene og karbonfotavtrykket deres ytterligere, sier Jonas Bergman, administrerende direktør i Redox AS.

Målet med det norsk-kanadiske samarbeidet er å gi norske oppdrettere verktøyene de trenger for å redusere driftskostnader samtidig som effektivitet og produksjon øker og fiskehelse ivaretas.

Fornøyd

– Vi er svært fornøyde med å samarbeide med Redox, som er et selskap som deler våre bærekraftforpliktelser gjennom å gjøre akvakulturnæringen mer energieffektiv. Sammen kan vi gi norske oppdrettere den mest energieffektive oksygengeneratoren som er tilgjengelig i markedet og gjøre dem i stand til å møte økt etterspørsel etter bærekraftig sjømat, sier Steven McDougall, administrerende direktør i Benchmark International.

Ekspansjonsstrategi

Samarbeidet med Benchmark International er del av Redox sin strategi om å tilby selskapets kunder i oppdrettsnæringen et enda mer komplett produkttilbud. Første ledd i denne strategien kom i mai i fjor da Redox kjøpte Norluft AS.

Norluft er leverandør av oksygen- og nitrogenanlegg til sjømatindustrien og andre næringer. I tillegg leverer selskapet trykkluftkompressorer og reguleringssystemer til bobleanlegg for oppdrettsnæringen.

– Kombinasjonen av våre egne ozon- og oksygenløsninger, oksygen- og nitrogenproduktene til Norluft og VPSA-oksygenløsningene til Benchmark International, gjør oss til en komplett leverandør av kostnadseffektive løsninger til sjømatsektoren, sier Jonas Bergman. 

Redox er en ozon- og oksygenspesialist som utvikler miljøvennlige teknologier som bedrer fiskevelferden og biosikkerheten i oppdrettsnæringen, samt reduserer utslipp av kjemikalier. Selskapets hovedkontor ligger i Averøy kommune i Møre og Romsdal.

Kilde: Pressemelding fra Redox

KLIKK for alle artikler i Havbruk og oppdrett.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093